Ezeket olvassák a magyarok e-könyvben

Hírek

A hazai e-könyv-piacról az eMAG a legnépszerűbb eszközökről, az eKönyv Magyarország pedig a legnépszerűbb digitális könyvekről szolgált aktuális trendekkel.

 

A digitális könyveket az ekonyv.hu oldalon forgalmazó eKönyv Magyarország eladási statisztikái érdekes trendet mutatnak: az itthon kiadott e-kötetek legnagyobb hányadát (65 százalék) nők vásárolják, és csupán 35 százalékát férfiak. Az talán kevésbé meglepő, hogy alapvetően nagyvárosi ügyfelek rendelnek ebookokat, a legtöbb rendelés Budapestről, Debrecenből és Pécsről érkezik.

Az olvasási szokások drasztikus változását jelzi, hogy még 65 évesnél idősebb, illetve az 55-64 éves e-könyv-vásárlóból is több van itthon, mint 18-24 éves fiatal felnőttből, bár lehetséges, hogy a fiatalok csupán más platformon szerzik be e-könyveiket. A eKönyv Magyarország legtöbb vásárlója a 35-45 éves, a 45-54 éves, illetve a 25-34 évesek közül kerül ki – ebben a sorrendben. Az idősebb felhasználók azért preferálják a digitális formátumot, mert az eszközökön számukra megfelelő méretűre állíthatják a betűket, a középkorúak pedig azért szeretik a digitális köteket, mert nem foglalnak helyet a polcon, és költözéskor sem kell cipelni a rengeteg könyvet – derül ki a cég kutatásából.

 Az eKönyv Magyarország legtöbb (17%) eladását a műfajok közül a romantikus témájú kötetek adják, a második és harmadik legnépszerűbb műfajnak a világirodalmi művek (13%) és a krimik (12%) számítanak. Tavalyhoz képest változás a kiadónál, hogy a pszichológia tematikájú kötetek (10%) egy kicsivel megelőzték a magyar irodalmi műveket (10%).

Az iskolakezdés szempontjából érdemes megemlíteni, hogy a Magyar Elektronikus Könyvtárból az általános és középiskolai kötelező olvasmányok jelentős részét le lehet tölteni teljesen ingyen.

Egyre népszerűbbek az okostelefonon, tableten vagy számítógépen internetkapcsolattal lejátszható e-hangoskönyvek is, ezek közül a legtöbben az ismeretterjesztő (32%) műveket keresik az eKönyv Magyarországnál, a de a gyermek- és ifjúsági kötetek (28%), valamint a szépirodalom (27%) eladásai is jelentősek – érdekes módon a szórakoztató kategória a hallgatható formában kevésbé kurrens (13%).

 

A legnépszerűbb olvasóeszközök elektronikus könyvhöz

Az olvasóeszközök közül az eMAG-nál idén nyáron a Pocketbook Touch Lux 5 volt a  legnépszerűbb: ez egy 212 ppi-s felbontású, hatcolos kijelzővel szerelt olvasó, amelyet olyan fejlett háttérvilágítással szereltek fel, ami nem csupán a világítás erősségét, hanem a színhőmérsékletét is tudja szabályozni – például esti olvasáshoz a melegebb fényt választhatunk. Mellette sokan keresik az Amazon Kindle tavaly frissített alapmodelljét is.

 

Így fejlődtek az e-könyv-olvasók

A digitális formátumban megvásárolható könyvek is szabványosak: ezek leginkább .epub vagy .mobi formátumban érhetők el – utóbbi formátumot az Amazon nemrég nyugdíjazta, már az amerikai gyártó készülékei is .epub könyveket használnak. Bár más kütyükhöz képest talán kevésbé látványosan, de az e-könyv-olvasók is fejlődnek: a korábban extrának számító, sötétben praktikus háttérvilágítás a középkategóriás modellekbe is bekerült – lehetővé téve a lámpa nélküli esti olvasást. Ezen kívül a nagyobb, 200-300 ppi felbontású e-papír kijelzők is elérhetővé váltak már a bruttó ötvenezer forint körüli középkategóriában. A nagyobb felbontás előnye a könnyebb olvashatóság, amelyet a Kindle olvasók esetében például a korábbinál modernebb betűtípusok bevezetésével is segít a gyártó.

 

Fotó: @felipepelaquim/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA