„Évtizedekkel a dolgok internet megjelenése előtt az URAS már digitálisan kommunikációval rendelkezett”

Hírek

Az ABB annak a technológiának a 85. évfordulóját ünnepli, amely forradalmasította a gáz analitikát és az emisszió monitoringot a vegyi üzemekben és finomítókban, a papír- és fémiparban, az energiatermelésben, a cementiparban és más iparágakban.

 

1938-as bevezetésekor az URAS mint az első „infravörös abszorpciós adatrögzítő” (németül Ultra Rot Absorptions Schreiber) vált ismertté. Egy folyamatos üzemű, gázelemző készülék volt, amely az infravörös spektroszkópia (fényabszorpciós technológia) segítségével több mint 100 féle gáz koncentrációjának azonnali mérésére volt képes.

„Ez a technológia feltalálásától kezdve valóban forradalminak számított. Ma már a kompromisszumok nélküli környezetvédelmi megfelelés egyik etalonja. Az URAS segítségével világszerte számos ipari vállalat képes a kibocsátások ellenőrzésére és a környezet hatékony védelmére” – nyilatkozta Ben Goossens, az ABB Measurement & Analytics munkatársa.

Az URAS-t az ipari vállalatok világszerte a környezetvédelmi megfelelés biztosításának kulcsfontosságú megoldásaként alkalmazzák. Páratlan felügyeleti üzemidejének köszönhetően ezt a technológiát az ipari kéményekből kilépő gázok folyamatos monitorozására használják. Emellett kiválóan használható a tengeri hajókból származó kibocsátások mérésére is, így nagy segítséget nyújt a hajózási vállalatoknak a környezetvédelmi előírások betartásában.

Folyamatos üzemű, gázelemző készülékként az URAS az ipari szegmenseken kívül is széleskörűen alkalmazható. Például kórházakban életmentő fontosságú, mivel diagnosztikai légzésvizsgálatok során a CO2-szint mérését végzi; de az etilénkoncentráció elemzésére is megfelelő, így kiválóan felhasználható a banán szállítás közbeni érési folyamatának nyomon követésére is.

1996-ban az URAS-t használták az ABB innovatív moduláris analizátorának, az Advance Optima-nak alapjaként, amely egyetlen konstrukcióban egyesítette az összes gázelemző-készüléktípus működését. Ezzel az URAS lett az első saját IP-címmel rendelkező hálózati analizátor. Ez jelentette az elemzéstechnológia digitalizálásának kezdetét.

„Évtizedekkel a dolgok internet megjelenése előtt az URAS már digitálisan kommunikációval rendelkezett. Napjainkban minden a digitális átalakulásról szól, ám az egész ezzel kezdődött” – mondta Ben Goossens.

Az URAS-t Erwin Lehrer és Karl Friedrich Luft német mérnökök fejlesztették ki. 1988-ban a technológiát gázzal töltött kalibrációs cellák hozzáadásával továbbfejlesztették. Mivel többé nem volt szükség nagynyomású vizsgálati gázpalackokra, az üzemeltetési költségek jelentősen csökkentek, és a használat is egyszerűbbé vált.

 

SOCIAL MEDIA