Európai választások 2024: frissített parlamenti mandátumbecslés

Hírek Kiemelt

Az új Európai Parlamentre vonatkozó frissített mandátumbecslés 26 ország végleges, illetve előzetes eredményei, valamint egy tagállam választások előtti adatai alapján készültek.

 

Az előrejelzés az alábbi adatokon alapul:

  • végleges eredmények kilenc országból: Ciprus, Franciaország, Görögország, Horvátország, Litvánia, Lengyelország, Málta, Németország és Szlovákia.
  • előzetes eredmények 17 országból: Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Magyarország, Olaszország, Lettország, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Románia, Szlovénia, Spanyolország és Svédország.
  • és választások előtti adatok Írországból.

Az előzetes adatok alapján a részvételi arányt az egész EU-ban 50,8 százalékra becsülik.

Az előrejelzések a leköszönő Parlament struktúráját és képviselőcsoportjait követik, és nem feltétlenül határozzák meg a következő Parlament összetételét, amely az alakuló ülésén válik véglegessé.

Minden olyan nemzeti pártot, amely jelenleg nem tagja hivatalosan egyik pártnak sem, és nem tartozik a „függetlenek” közé sem, azokat politikai irányultságuktól függetlenül az „egyéb” kategóriába sorolják.

A mandátum-előrejelzések folyamatosan frissülnek és elérhetők a https://results.elections.europa.eu/hu/  honlapon, ahol megtalálja a nemzeti eredményeket, a képviselői helyeket képviselőcsoportonként és országonként, a nemzeti pártok és képviselőcsoportok szerinti bontást, illetve a részvételi arányt. Lehetősége lesz az eredmények összehasonlítására, a többségi arányok ellenőrzésére vagy widget feltöltésére.

 

Photo by Christian Lue on Unsplash

 

SOCIAL MEDIA