EP: Magyarország nyomásgyakorlás céljából visszaél a Tanács egyhangúsági szabályával

Hírek

Az Európai Parlament csütörtöki állásfoglalásában egyetértett az Európai Bizottság negatív értékelésével, amely a korrupcióellenes magyar vállalások teljesítésére vonatkoztak.

 

A Parlament 416 szavazattal, 124 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban kijelentette, hogy „a Bizottság és a magyar kormány által megtárgyalt 17 intézkedés nem elegendő az EU pénzügyi érdekeit jelenleg fenyegető rendszerszintű kockázat kezeléséhez”, még akkor sem, ha azokat teljes mértékben végrehajtják.

Kijelentették azt is, hogy Magyarország nyomásgyakorlás céljából visszaél a Tanács egyhangúsági szabályával, ezért az Európai Bizottságnak mindaddig nem kellene jóváhagynia a magyar tervet, amíg az ország teljes mértékben végre nem hajtja az Európai Unió Bírósága és az Emberi Jogok Európai Bírósága valamennyi vonatkozó ítéletét.

A szavazás eredménye nem meglepő, miután az Európai Parlament keddi, Magyarországgal kapcsolatos vitáján már elmondták az EP-képviselők, hogy nem elégedettek a magyar kormány által vállalt 17 korrupcióellenes intézkedéssel. Az EP három legnagyobb frakciójának képviselői szerint semmi bizonyíték nincs,  az idő hiányában nem is lehet, arra, hogy a magyar intézkedések hatékonyak – írja az Euronews.

 

A Bizottság is a befagyasztás mellett áll

Ahogy arról korábban beszámoltak, majdnem a legrosszabb forgatókönyv várható Magyarország számára az Európai Bizottsággal folytatott jogállamisági egyeztetések eredményeként. Az Euronews megbízható forrásokból úgy értesült, hogy a Bizottság olyan javaslatot fog tenni, ami pénzügyileg azt jelenti, hogy Magyarország egyhamar nem jut hozzá az 5,8 milliárd eurós, vissza nem térítendő helyreállítási forráshoz, és a korrupciós kockázatok miatt 7,5 milliárd euró befagyasztására is számíthat.

 

Fotó: Markus Spiske/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA