Emelkednek a zenei CD-k eladásai

Hírek

Két éve még a reneszánszát élő vinyl lemezből fogyott több a Vaterán, tavaly viszont a CD vette át a vezetést. Az mp3- és streaming korszak előtti idők népszerű formátumának eladásai két éve stabilan emelkednek, tavaly közel 31 ezer darabot vettek meg belőlük a piactéren. Lejátszóeszközből viszont a magnódeckek és a hagyományos lemezjátszók a legnépszerűbbek, a CD-lejátszóknak csak a harmadik hely jutott.

 

Míg a Tesco nemzetközi anyacége néhány napja bejelentette, hogy a gyenge kereslet miatt fokozatosan eltünteti majd áruházai polcairól a CD-ket, a Vatera épp az optikai lemezen kiadott albumok iránti kereslet stabil növekedését tapasztalja már két éve.

Ez vélhetően annak köszönhető, hogy a CD hangzása napjainkban is elég jónak számít, ugyanakkor sokkal rugalmasabban lehet használni a virágkorát élő vinylnél, amit többnyire csak otthon lehet feltenni meghallgatni. 

2019-ben és 2020-ban a Vaterán a bakelitlemez volt a legnépszerűbb fizikai zenei hordozó, 2021-ben viszont a CD vette át a vezetést. Tavaly a zenei CD-k eladásai 15 százalékkal nőttek a piactéren, a járványt megelőző 2019-es évhez képest azonban több mint 35 százalékkal több zenei CD fogyott 2021-ben, míg a vinylek eladásai közel 20 százalékkal  estek vissza.

2021-ben közel 31 ezer darab zenei CD talált gazdára a Vaterán, utoljára 2011-ben fogyott hasonló mennyiség (abban az évben több mint 33 ezer darab CD kelt el a piactéren).

A forgalmi statisztikák szerint a vaterázók egyre magasabb árat is hajlandók fizetni egy-egy CD-ért: három évvel ezelőtt még átlagosan bruttó 1590 forintért vettek meg egy albumot, 2021-ben viszont már több mint 2000 forintot is adtak egy-egy lemezért.

Tavaly a legtöbben rockzenei albumokat rendeltek CD-n a Vateráról (közel kilencezer darabot), de a popzenei kiadványból is csaknem hétezer fogyott, míg a harmadik és negyedik legnépszerűbb stílusnak a metál és az elektronikus zene számít – ezek azonban csak 2-2,5 ezres eladásokat generáltak éves szinten.

Magyarországon összességében csökken a CD-n eladott zenei albumok száma – derül ki a  MAHASZ éves összesített adataiból:  2019 és 2020 között közel 22 százalékkal, 577 328 darabra csökkent ezek eladása. A vinyllemezen kiadott zenei albumok hazai eladásai 156 ezres és 157 ezres darabszám között stagnáltak ugyanebben az időszakban a MAHASZ szerint.

„A vinylértékesítések árbevétele itthon akkor is nőtt, amikor az eladott darabszámok nem, mert a gyűjtői és az újrakiadások igen magas áron kerülnek forgalomba. A CD formátum hanghordozóból már-már ajándéktárggyá vált, újonnan egyre kevesebb helyen kapható, ami egy természetes folyamat, ahogyan az is, hogy a fizikai példányok rajongói átterelődnek más platformokra, ahol akár használt forrásból bővíthetik gyűjteményüket. Magyarországon stagnálásra számítunk új CD-eladások tekintetében, hisz az online zenehallgatás egyértelműen meghatározza a piacot. A streaming bevételek további emelkedése ugyanakkor egyértelműen jelzi: a zene nem áll meg, csak a fogyasztási szokások változnak” – kommentálta a fizikai hanghordozók újra népszerűvé válását Szűts László, a MAHASZ elnöke.

Ezzel szemben a Vaterához hasonlóan az amerikai zenepiacon is növekedett a CD-k eladása az MRC Data számai szerint: erre 2004 óta tavaly volt először példa. A brit piacon a tavalyi utolsó negyedév hozott növekedést ebben a szegmensben, jelentős részben az ABBA negyven  év után kiadott új albuma, a Voyage népszerűségének köszönhetően, de olyan mai előadók albumai is kelendőek ebben a formátumban, mint Ed Sheeran vagy Adele.

 

A Vatera legdrágábban elkelt zenei CD-i

2010 óta a legdrágábban – 380 ezer forintért – egy mintegy háromezer darabos, vegyes stílusú, single-CD-gyűjtemény talált gazdára a Vaterán, de vásárolt valaki 250 ezer forintért (tehát 500 forintos darabáron) teljes hardrock-kollekciót is.

A magyar előadók közül kiemelkedő áron talált gazdára Vincze Lilla 1993-as koncertalbumának egy példánya (közel 157 ezer forintért), illetve a Pokolgép Adj új erőt! lemezének 1991-es kiadása (100 ezer forintért) Ezen kívül Zoltán Erika, valamint a Groovehouse együttes diszkográfiája is magas, egyenként 120 ezer forint körüli áron talált vevőre.

 

Visszatérőben a műsoros kazetta is

A Vaterán a műsoros kazetták eladásai is csaknem 30 százalékkal emelkedtek tavaly, ez a  formátum egyelőre csak a negyedét-ötödét teszi ki a másik két formátum eladásainak.  Ugyanakkor a hifi lejátszók közül a magnódeckeket vásárolták a legnagyobb számban az utóbbi három évben a vaterázók.

Kazetták lejátszására alkalmas hifiberendezést nem feltétlenül régi felvételek visszahallgatására lehet csak használni, a független zenészekre fókuszáló Bandcamp online zeneáruházból évek óta lehet új gyártású műsoros kazettákat is rendelni a CD-k, bakelitek és digitális kópiák mellett.

A Vaterán a bakelitlemezjátszók három éve fixen a második, a CD-játszók a harmadik helyen állnak, bár a negyedik legnagyobb tranzakciószámú “egyéb” kategóriában már digitális zenelejátszók is megtalálhatók.

 

Fotó: Patrick Lindenberg/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA