Élsportolókkal a gyermekek egészségért

Hírek

A hétvégén elindult a Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe programsorozat, amellyel június négy hétvégéjén találkozhatnak az érdeklődők Budapesten. A program nagykövetei Görbicz Anita és Vincze Ottó.

A hétvégén kezdetét vette a Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe, amely programsorozat a játékosság és az Európai Friss Kalandok mesevilág megidézésével szeretne változtatni azon, hogy hazánkban a kisgyermekes háztartások fogyasztják a legkevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt. Júniusban a Generali Gyerek Sziget négy hétvégéjén interaktív és játékos programokkal, a gyermekek sajátos nyelvén viszik közelebb hozzájuk az egészséges táplálkozást.

A gyermekekhez a játékosságon keresztül vezet az út, a legkisebbek számára bármi érdekes tud lenni, ami a nyelvükön szól hozzájuk; ez a zöldség- és gyümölcsfogyasztás esetében is igaz. Sok szülő azzal szembesül azzal, hogy gyermeke nem rajong, ha zöldséget vagy gyümölcsöt kell ennie. Ugyanakkor a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása a kiegyensúlyozott táplálkozás és az egészség alapja, ezért már minél fiatalabb korban szükséges belecsempészni a gyermekek életébe. A programhoz készült 2016-os GfK-kutatás is kimutatta, hogy hazánkban a kisgyermekes családok fogyasztják a legkevesebb zöldséget és gyümölcsöt. Emellett az is elgondolkoztató, hogy mi magyarok fejenként csak napi 262 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, amellyel az Európai Unióban az utolsók között vagyunk, a rossz étkezési szokások pedig komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A problémát a TÉT Platform 11-18 évesek körében végzett kutatása is igazolja, miszerint minden negyedik gyerek túlsúlyos vagy elhízott. Szakértők szerint az egyik legkifizetődőbb módja, hogy a kedvezőtlen tendenciát megfordítsuk, ha játékosan, már kicsi korban meghozzuk a gyermekek kedvét a zöldségekhez, gyümölcsökhöz.

Frutti és Veggi ismét akcióba lendül a Generali Gyerek Sziget hétvégéin

Az Európai Friss Kalandok program keretében megrendezésre kerülő Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe játékosan kívánja közelebb vinni a gyerekekhez a zöldségek és gyümölcsök szeretetét, a program mesevilága, Vegapolis és két hőse, Frutti és Veggi segítségével. A Generali Gyerek Sziget négy hétvégéjén, június 1-23. között megrendezésre kerülő Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepére kilátogatók olyan interaktív és játékos programokkal találkozhatnak az Európai Friss Kalandok standjánál, amelyek a gyermekek érzékszerveit (látás, szaglás, tapintás, hallás) igyekeznek bevonni a zöldségek és gyümölcsök megismerésének folyamatába.

„Az aktivitás célja, hogy közelebb vigye a gyermekekhez a zöldség- és gyümölcsfogyasztást. Ezért az idei esemény keretében idényzöldségekből és gyümölcsökből saslikot és salátát készíthetek, érzékébresztő workshoppal, színezőfoglalkozással, gyümölcspompon-készítéssel, virtuális valóság játékkal – amiben egy mágikus dongó hátán repülve utazhatnak Vegapolisba –, fotófallal valamint az idei év nagy újdonságaként egy külön Európai Friss Kalandok témájú, a program tematikájára szabott tánckoreográfiával is várja a családok legkisebb tagjait Frutti és Veggi. Idén a Gyerek Szigethez kapcsolódóan Európai Friss Kalandok rajzpályázat is indult, a 6-10 és a 11-14 éves korosztály számára, ahol a gyerekek szabadjára engedhették a fantáziájukat zöldségek és gyümölcsök kapcsán” – mondta a Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe nyitóeseményén dr. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke. Az Európai Friss Kalandok rajzpályázatra több mint 100 pályázat érkezett, a gyermekek a saját zöldség és gyümölcs szuperhősüket, illetve a családjukat rajzolták le Vegapolisban, az Európai Friss Kalandok mesés világában.

Görbicz Anita és Vincze Ottó is a játékosság erejében hisz

Vincze Ottó és Görbicz Anita, a program idei nagykövetei egyetértenek abban, hogy a sport és az egészséges táplálkozás között sok hasonlóság fedezhető fel. Egyiket sem lehet igazán korán elkezdeni, és mindkét terület megszerettetéséhez a játékosságon keresztül vezet az út. „Ahogyan a sportban az első lépéseket a játékosságon, az adott sporthoz kötődő játékokon keresztül kell megtenni, úgy ezt a párhuzamot az egészséges táplálkozás, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás terén is megfigyelhetjük. Anitával kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy ne csak a saját, de mások családjának egészsége megóvása érdekében is sokat tegyünk. Ezért álltunk idén az Európai Friss Kalandok program mellé, amely a közös játék örömén keresztül szól a gyermekekhez és ismerteti meg velük a friss zöldségeket és gyümölcsöket. Mi arra buzdítunk minden szülőt, nagyszülőt, hogy vegyenek részt közösen az Európai Friss Kalandok programjaiban, és éljék át együtt a friss zöldségek és gyümölcsök erejét” – mondta Vincze Ottó korábbi válogatott labdarúgó. Görbicz Anita ötszörös Bajnokok Ligája-győztes és a világ legjobbjának megválasztott kézilabdázó hozzátette: amellett, hogy az étkezés során odafigyelnek arra, hogy már a zöldségek és gyümölcsök beszerzésének folyamatától kezdve az elkészítés különböző fázisaiba bevonják közös gyermeküket, Boldizsárt, úgy egyéb játékos ötletekkel is próbálják beilleszteni kisfiuk mindennapi életébe az egészéges ételeket.

SOCIAL MEDIA