Elkészült az Univer Product Zrt. közel 8 milliárd forint értékű beruházása

Hírek

Az 1948-ban alapított, jelenleg is teljes egészében magyar tulajdonban lévő Univer első élelmiszeripari üzeme 1965-ben kezdte el működését a Kecskeméthez tartozó Hetényegyházán. A vállalat 2020-ban adott be pályázatot, 2021-ben állami támogatással új gyár építésébe kezdett itt, és a beruházás 2023 elejére készült el. A XXI. századi technológiát felvonultató üzemcsarnokban készülnek majd a Univer Product Zrt. hungarikumai, az Erős Pista és a Piros Arany, illetve számos más klasszikus magyar ételízesítő (Haragos Pista, Édes Anna, Gulyáskrém, Fokhagymakrém, Vöröshagymakrém, Reszelt Torma).

 

„A beruházásnak köszönhetően az Univer Product hosszú évekre, évtizedekre biztosította a tervezett piaci bővüléséhez szükséges kapacitást. Olyan biztonságot nyújt ez, ami csak nagyon kevés hasonló profilú vállalatnak van meg, és nyugodt tervezést, kiszámítható fejlődést tesz lehetővé számunkra. A megvalósításban támaszunk volt az állami támogatás, amelynek segítségével éppen abban az időszakban sikerült a beruházást tető alá hozni, amikor a kedvezőtlen piaci körülmények miatt sokan kénytelenek voltak félretenni terveiket. Ez pedig hosszú távon is versenyelőnyt nyújt az Univernek” – hangsúlyozta Molitorisz Károly, az Univer Product Zrt. vezérigazgatója.

„A fejlesztés az Univernél egyszerre jelent kapacitásbővülést, technológiai innovációt és a munkahelyek megőrzését. A termelési folyamatok modernizációja nem jár a munkavállalók számának csökkenésével, sőt! Mindenkire számítunk, amely hozzáállás 75 éves történetük során folyamatosan jellemezte a vállalatunkat. Hangsúlyozzuk, hogy a növekedési tervek eléréséhez valamennyi dolgozónkra szükségünk lesz, sőt, ez sarokköve volt a beruházásnak is” – jelentette ki Szarka Balázs, az Univer Szövetkezeti Zrt. vezérigazgatója.

Megduplázott kapacitású üzemének megépítését az Univer Product saját erőből, bankhitelből és vissza nem térítendő kormányzati támogatásból finanszírozta. Az új beruházásnak is köszönhetően a tervek szerint az év végére az Univer Product árbevétele 40 milliárd forint fölé növekszik, aminek több, mint 30 százaléka exportból származik.

A Kecskemét-Hetényegyházán létrejött üzem mellett az állami támogatás kiterjed az Univer Product Zrt. más gyártóbázisain megvalósuló, kisebb értékű gép- és energetikai beruházásokra is. Új bébiétel keverőrendszert, valamint gasztronómiai kiszerelésű ételízesítőket csomagoló zsák- és vödörtöltő berendezést helyeznek üzembe, továbbá napenergiára alapozott energetikai fejlesztéseket hajtanak végre – írják.

 

SOCIAL MEDIA