Elkészült a hazai Domestos-gyár 23 milliárd forintos bővítése

Hírek

A második ütemben felépült automatizált magasraktár befejezésével elkészült az Unilever Magyarország Kft. nyírbátori háztartásvegyipari üzemének több mint 60 millió eurós (mintegy 23 milliárd forintos), teljes egészében saját erőből megvalósított beruházása.

 

Az invesztíciónak köszönhetően az éves termelési kapacitás 300 millió tonnáról 500 millióra emelkedett, a telephely pedig a brit-holland anyavállalat egyik leghatékonyabb, legkorszerűbb európai gyárává vált, ahol további, jelentős kapacitásfejlesztésre, sőt, új gyáregységek felépítésére is rendelkezésre áll a megfelelő terület.

A második ütemben egy rakodóépület és egy korszerű, teljesen automatizált, 8000 négyzetméteres, 32 méter belmagasságú készáru-magasraktár épült fel.

Ez a beruházás egészítette ki a másfél évvel ezelőtt átadott első ütemet, amelynek során felépült egy 11.400 négyzetméteres csomagoló csarnok, és üzembe helyeztek két új gyártósort is. Utóbbiak egyikén háztartási és higiéniai termékek (pl. Domestos, Flóraszept) töltése zajlik, a másikon pedig mosó- és öblítőszereket (pl. Coccolino) csomagolnak.

A beruházások nem csak a gyártási folyamatot érintették: a frissen átadott, a gyár fizikai dolgozói számára is nyitott irodatér és kantin egyszerre tükrözi az Unilever különleges, színes arculatát és a gyár történelmi hagyományait, a közösségi helyiségek és a mosdók szintén megújultak, sőt, kialakítottak egy relax-szobát is. Az átlagtól eltérően az irodatér a gyár fizikai dolgozói számára is nyitott, és egyszerre tudnak kávézni és beszélgetni a gyári operátor és az irodai dolgozók.

A kapacitásnövelő beruházás alapját a nyírbátori üzem területének kibővítése teremtette meg: a szomszédos, 9 hektáros telek megvásárlásával lehetőség van arra, hogy a jövőben akár egy új gyáregységet is felépítsen az Unilever.

Az építkezés teljes egészében a körforgásos gazdaság megközelítésével történt, így az új épületek helyén álló, összesen több mint 50, jó ideje használaton kívüli építmény bontásából származó beton- és vashulladékok 100%-át újra felhasználták a beruházás során. „Büszke vagyok rá, hogy ezzel a projekttel tavaly elnyertük a Greengage hazai fenntarthatósági megmérettetés díját, a folyamatok kategóriában. Ez nem minden, hiszen Nyírbátor tekintetében célul tűztük ki, hogy a gyár karbonsemleges legyen 2030-ra, mindemellett pedig fokozatosan növeljük telephelyeinken a megújuló energiaforrások arányát is, hazai gyáraink immár 100%-ban megújuló hálózati villamos energiát használnak” – mondta Alberto Di Leo, az Unilever Magyarország Kft ügyvezetője.

 

SOCIAL MEDIA