Együttműködik a képzésben a thyssenkrupp és a Pannon Egyetem

Hírek Kiemelt

A thyssenkrupp budapesti E/E (elektromos és elektronikus) kompetenciaközpontja részeként idén Veszprémben év elején telephelyet nyitott, ahol várhatóan mintegy nyolcvanan fognak dolgozni. A veszprémi mérnöki szolgáltató-központ a német nagyvállalat speciális, világszerte egyedülálló magyarországi autóipari K+F tevékenységét támogatja.

A januári hivatalos bejelentés után Marc de Bastos Eckstein, a thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft. ügyvezetője Veszprémbe látogatott, hogy a Pannon Egyetemmel együttműködési megállapodást írjon alá, ami kiterjed az autóipari rendszerekhez kapcsolódó oktatásfejlesztési tevékenység támogatására, előadások tartására, gyakorlati helyek biztosítására, valamint projekt és diplomamunkákban történő együttműködésre is. A thyssenkrupp a hallgatók számára munkahelyeket is biztosít, ahol tényleges kutatási és fejlesztési feladatokban vehetnek részt.

Marc de Bastos Eckstein Porga Gyula polgármesterrel is találkozott, hogy egyeztessék a rövid- és hosszú távú elképzeléseket, valamint hogy tárgyaljanak a várható fejlesztésekről és az együttműködési lehetőségekről.

A veszprémi iroda a közel 900 magasan képzett mérnököt foglalkoztató budapesti központhoz tartozik. Az autóipari fejlesztőközpont története 20 évvel ezelőtt kezdődött a thyssenkrupp és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem együttműködése eredményeképp, egy magyar ötlet megvalósítására. A kompetenciaközpontban „okos” elektromechanikus kormányszervót fejlesztenek, amely a hagyományos szervókhoz képest megbízhatóbb, kevesebb energiát fogyaszt és alkalmas a legkülönfélébb vezetéstámogató- vagy önvezető rendszerekkel való együttműködésre. Ma már olyan új alkalmazásokat is fejlesztenek, mint amilyen a steer-by-wire (a mechanikus kapcsolatok helyett csupán elektronikus összeköttetést biztosító megoldás) vagy a saját önvezető rendszerek. A központ néhány év leforgása alatt a nemzetközi élmezőnybe került, és ma a saját területén a világ legjobbjai között tartják számon.

Nagy örömmel érkeztünk ma Veszprémbe, hiszen számos kiváló kollégánk végzett a Pannon Egyetemen, ami fontos motiváció volt a helyszín kiválasztásánál. Már több mint húsz éve vagyunk jelen az országban, és hosszú távon tervezünk előre Veszprémben is”– hangsúlyozta Marc de Bastos Eckstein, a thyssenkrupp Components Technology Hungary ügyvezetője.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora elmondta, hogy az intézmény örömmel fogadta a magyarországi gyökerekkel is rendelkező, élenjáró technológiákat fejlesztő nagyvállalat szakmai együttműködésre vonatkozó megkeresését. „A Pannon Egyetem szakmai kompetenciái az érintett technológiák vonatkozásában több évtizedes múltra tekintenek vissza, a nemzetközi tudományba való beágyazottságunk erős, amit a képzéseink népszerűsége és az itt végzettek kiváló elhelyezkedési mutatói is alátámasztanak. A Közép- és Nyugat-Dunántúli régió felsőoktatási, tudományos és innovációs fellegváraként működő intézményünk stratégiájában kiemelt helyen szerepel a vállalatok által támasztott igényekhez való gyors és rugalmas alkalmazkodás, a legkorszerűbb ismeretek integrálása az oktatásba és a kutatásokba, ami a mai gyorsan változó világban az egyetemek sikeres működésének egyik alapfeltétele” – emelte ki Gelencsér András.

A veszprémi telephelyen már húszan dolgoznak, de a létszám folyamatosan nő, jelenleg – többek között – szoftverfejlesztőket és szoftvertesztelőket is keresnek. A vállalat Veszprém belvárosában egy Szabadság téri irodában kezdte meg működését. A hosszú távon is megfelelő, több száz négyzetméteres modern irodahelyiség  kiválasztása jelenleg folyamatban van.

A thyssenkrupp K+F tevékenységet és gyártást is végez Magyarországon: Jászfényszarun elektromechanikus kormányszervókat és hengerfejbe integrált vezérműtengelyeket gyárt, Debrecenben stabilizátorokat és rugókat készít a vállalat, míg Győrben futómű-összeszerelő üzemet, valamint egy Steel Service Centert is működtet. Jelenleg több mint közel 2300 munkatársa van a vállalatnak Magyarországon.

SOCIAL MEDIA