Egyre kevesebb az esély a nagy orosz áttörésre

Hírek

Az orosz hadsereg korlátozott eredményeket ért el Ukrajnában, miközben Kijev újra jelentős nyugati fegyvertámogatást kap. Vlagyimir Putyin orosz elnök számára kihívást jelentenek a támadó erők kimerültsége, valamint a hatalmas veszteségek is – írja a Bloomberg cikkére hivatkozva a Portfolio.hu.

 

Az orosz hadsereg hónapok óta csak korlátozott eredményeket ért el a harcmezőn, miközben az ukrán csapatok fegyver- és lőszerhiánnyal küzdenek. Kijev újra több milliárd dollárnyi friss fegyvert kap amerikai és európai szövetségeseitől, ezzel pedig az orosz áttörés lehetősége egyre szűkül. Oroszország továbbra is rakétákkal és drónokkal lövi az ukrán városokat, köztük az energetikai infrastruktúrát. Putyin célja egy ütközőzóna létrehozása volt a határ mentén, de Ukrajna azt állítja, hogy a Vovcsanszk városa körüli harcokban „nagyon nagy veszteségeket” okoztak az orosz csapatoknak.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka szerint van esély arra, hogy megváltoztassák a helyzetet saját javukra. Putyin ragaszkodik ahhoz, hogy háborús céljai változatlanok maradjanak: Oroszország addig fog harcolni Ukrajnában, amíg szükségesnek látja a győzelemhez. Az orosz elnöknek közben Ukrajna szövetségeseinek hozzáállásának megváltozásával is meg kell küzdenie.

Putyin döntése Andrej Belousov közgazdász védelmi miniszterré való kinevezéséről aláhúzza Oroszország gazdasági nehézségeit. A bruttó hazai termék százalékában kifejezett védelmi kiadások közelítenek a hidegháború csúcspontján elért szinthez.

További részletek a Portfolio cikkében.

Fotó: max-kukurudziak-qbc3Zmxw0G8-unsplash

SOCIAL MEDIA