Prigozsin-puccs: dráma, bohózat vagy cirkusz?

Hírek

Pénteken este robbant a hír, hogy a Wagner-zsoldoscsapat vezére, a börtöntöltelék-üzletember (?) Jevgenyij Prigozsin csapatai Moszkva ellen indultak. A szombati napon aztán óránként követték egymást a furcsábbnál furcsább hírek. Megpróbáljuk sorra venni.

 

A reggeli-délelőtti órákban még minden híroldal arról cikkezett, hogy Prigozsin csapatai elindultak Moszkva felé, útközben elfoglalták a milliós várost, Rosztovot, ahol az orosz Déli Katonai Körzet parancsnoksága is található, és várhatóan még szombaton este elérhetik Moszkvát.

A Wagner egységei délelőtt elérték Lipeck körzetét. A Reuters újságírói csapatszállítókat és egy tankot szállító platós teherautót láttak elhúzni Voronyezs városa mellett Moszkva felé több mint félúton, ahol egy helikopter rájuk lőtt. Több híradás is megemlékezett arról, hogy Prigozsinék felvették a harcot a támadó orosz légierővel, egy repülőgépet pedig le is lőttek.

Vlagyimir Putyin rövid tévébeszédet intézett az orosz néphez, melyben árulásnak nevezte Prigozsin akcióját. „Bármilyen belső zavargás halálos veszély államunknak, nekünk, a nemzetnek. Ez népünk hátba szúrása” – fogalmazott. Később Putyin egyik repülőgépe felszállt és Szentpétervárra repült – azt nem lehetett tudni, az orosz elnök a gépen volt-e. Moszkvában katonák lepték el az utcákat, bár pániknak nem volt látható jele. Ugyanakkor más híradások arról szóltak, hogy az oroszok torlaszokat emelnek a Moszkvába vezető utakon és hidakon, és állítólag a hidakat alá is aknázzák, hogy a Wagner előrenyomulása esetén fel tudják robbantani az átkelőket.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester bejelentette, hogy hétfőn nem lesz munkanap, minden orosz maradjon otthon. Medvegyev volt orosz elnök (már nem először), az orosz atomfegyvereket emlegette, és  újságírói kérdésekre válaszolva azt mondta, az egész világ a katasztrófa szélére kerülne, ha az orosz nukleáris fegyverek a Wagner kezébe kerülnének. „Az emberiség történetében még nem fordult elő, hogy a legnagyobb nukleáris fegyverarzenál gengszterek ellenőrzése alá kerüljön”jelentette ki Medvegyev.

Késő délután már arról szóltak a hírek, hogy Lukasenka fehérorosz diktátor meggyőzte Prigozsint, mondjon le a Moszkva elleni támadásról. Ezt követte Prigozsin bejelentése arról, hogy nem akarja, hogy orosz vér folyjon, ezért nem mennek Moszkva ellen, noha már csak 200 kilométerre voltak a  fővárostól.

A 24.hu Rácz András Oroszország-szakértőt idézte, aki Facebook-oldalán arról írt, hogy szerinte különös volt a hangüzenet, amelyben a Wagner-vezér bejelentette, hogy visszavonulnak. „Nincs követelés, nem határoz meg további célokat, semmi ilyesmi. Teljesen érthetetlen, miben reménykedik – írta Rácz, aki úgy véli, a hangfelvétel is „valahogy szokatlan” volt, olyannak tűnt, mintha összevágták volna. Rácz azt is írta, hogy a TASZSZ által elsőként lehozott hír egy másik, megtévesztő Telegram csatornán ment.

Ukrajnai háborús bloggerek, illetve néhány Wagner csoporthoz köthető Telegram-csatorna közzétette annak a megállapodásnak az állítólagos részleteit, melyet Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezére Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kötött azért cserébe, hogy a zsoldosbrigád leállítsa a Moszkva elleni támadást. Az egyezménynek állítólag három fő pontja van: Szergej Sojgu védelmi miniszer és Valerij Geraszimov vezérkari főnök azonnali lemondása; a Wagner csoport műveleteinek átcsoportosítása Afrikába; amnesztia minden zendülésben résztvevő Wagner zsoldosnak.

Este Prigozsinék feladták a nemrég elfoglalt Rosztovot, a zsoldoscsoport kivonulásáról videók kerültek fel a közösségi hálóra – nagyrészt orosz állami médiaügynökségek jóvoltából.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy „Oroszország főnökei nem irányítanak semmit. Egyáltalán semmit. Teljes káosz.” Az ukrán elnök szerint országa minden bizonnyal képes lesz megvédeni Európát bármilyen orosz erővel szemben, és nem számít, hogy ki a parancsnokuk, meg fogják védeni. „Európa keleti szárnyának biztonsága csak a mi védelmünkön múlik” – fogalmazott. Szerinte itt az ideje, hogy a világon mindenki őszintén kimondja, hogy Oroszország minden bűnös akciója Ukrajna ellen nem provokáció eredménye. Szerinte már a júliusi vilniusi NATO-csúcstalálkozón történelmi esély nyílik arra, hogy valódi döntéseket hozzanak.

Huszonnégy óra elteltével senki sem tudja, hogy minek indult el Prigozsin, és miért fordult vissza. Puccs, dráma, bohózat vagy cirkusz, és ha cirkusz, kit akartak szórakoztatni vele? Csak annyi biztos, hogy Oroszország egyre mélyebbre merül a káoszba, amit Putyin tavaly februárban indított agressziója okozott.

 

SOCIAL MEDIA