Egy ideális világban a nőknek nem kell választaniuk a munkájuk és a családjuk között

Hírek Kiemelt

Egyensúlyt találni az anyaság, a szárnyaló karrier és a pihenés között igazi kihívást jelenthet.

 

A Marsnál nyílt és őszinte elköteleződéssel támogatjuk a dolgozó anyákat. Hiszünk abban, hogy a rugalmas munkavégzési lehetőségek, például a távmunka, a rugalmas munkaidő, a részmunkaidő, a csökkentett óraszám vagy a munkamegosztás igazi változást hozhatnak. Tapasztalataink szerint számtalan, szülési szabadságról visszatérő édesanya találta támogatónak a rugalmasságunkat, amely hozzájárul ahhoz, hogy kibontakozzanak és önmaguk lehessenek” – mondta Daria Maslovskaya, a Mars Central Europe HR igazgatója. A munkahelyen tanúsított nagyobb rugalmasság és támogatás lehetővé teszi a nők számára, hogy a szervezet megbecsült tagjaként függetlenek maradjanak, miközben megtapasztalják az anyaság minden csodáját.

Mindenekelőtt figyelni kell a nőkre és meg kell hallgatni őket. Ez a hozzáállás inspirálta a Mars nemzetközi #HearToBeHeard kutatását, amely 2021 márciusában indult. A vállalat a világ számos pontján kérdezte meg a nőket, milyen változásokra lenne szükségük ahhoz, hogy kiaknázhassák a bennük rejlő lehetőségeket.

Számos nő fejezte ki igényét a jobb munka-magánélet egyensúlyra, az anyák pedig a személyes és szakmai feladatok összehangolásával járó kihívásokat, többek közt a munkaidőben, a munkavégzés helyében és az elvárásokban tapasztalt rugalmatlanságot hangsúlyozták. Egyedi meglátásaik további intézkedéseket ösztönöztek a vállalaton belül, és újfajta gondolkodásmódot indítottak útjára.

 

A felszabadultság a munka-magánélet egyensúlyában rejlik

Daniela Hlaváčková, a Mars közép-európai marketingigazgatója az egyik olyan rendkívüli nő, aki aktív szerepet vállal az egyenjogúság megteremtésében. Élete egyik legnagyobb kihívása volt két gyermek nevelése mellett megőrizni sikeres karrierjét, s időbe telt, amíg megtalálta a megfelelő egyensúlyt.

Emlékszem a pandémia első hullámára, amikor bezárták a gyerekek óvodáját. A férjemmel mindketten dolgoztunk. Gyakran vettem részt menedzsment meetingeken, de néhány nap után úgy éreztem, nem bírom tovább. Sírva fakadtam ki, hogy csődöt mondtam anyaként. Ekkor már tudtam, hogy valamin változtatnom kell. Este leültünk a férjemmel, másnapra napirendet készítettünk. A következő hónapokban megtanultuk, hogyan tudunk mindketten helytállni a munkánkban, emellett pedig egyenlően kivenni a részünket a házimunkában és gyermeknevelésben is. Ez azonban nem lett volna lehetséges a Marsnál kínált rugalmas munkafeltételek nélkül. Számomra például nagyon nagy segítség, hogy az idő felében itthonról dolgozhatok, illetve hogy rugalmas a munkaidőm. Beoszthatom a saját időmet, ezáltal szabadon navigálhatok a szülői lét hétköznapi akadályai közt, amiért végtelenül hálás vagyok” – mondta a marketingigazgató.

Daniela Hlaváčková kiemeli, hogy az említett lehetőségek valóban növelhetik a nők önbizalmát. Gyakran találkozik olyan nőkkel, akik bizonytalanok a munkaerőpiacra való visszatérést illetően szülés után. Amire leginkább szükségük van ilyenkor, az a más nőktől és férfiaktól egyaránt érkező támogatás. Daniela elsősorban egyrészt a férjekre, partnerekre gondol, akiknek ilyenkor támogatniuk kell társukat a munkába való visszatérésben. Másrészt, meglátása szerint a férfi munkatársaknak és feletteseknek is fontos szerepük van abban, hogy aktívan tegyenek a rendszerszintű akadályok lebontásáért és a sztereotípiák megcáfolásáért.

A Mars ugyanakkor kiáll az édesapák mellett is, örömmel támogatja azokat a férfi munkatársakat, akik az apasági szabadság mellett döntenek.

Számomra az erő a munka és a magánélet között megtalált egyensúlyban rejlik. Mindenkit arra bíztatok, hogy legyen bátor és kössön kompromisszumokat és egyezségeket a munkahelyén, mert egy apró változás is jelentős javulást hozhat. Ne féljünk kilépni a komfortzónánkból, kipróbálni új dolgokat és a céljainkat és jóllétünket támogató harmóniát teremteni” – foglalta össze Daniela Hlaváčková.

 

SOCIAL MEDIA