Egy év alatt 30-50 százalékot nőtt a magyar nagyvállalati vezetők LinkedIn követőtábora

Hírek Kiemelt

Szabó Béla, a Telekom márkakommunikációs igazgatója rendelkezik a legtöbb követővel a TOP50 magyar nagyvállalat és a kereskedelmi bankok vezetőit vizsgáló LinkedIn kutatás eredménye alapján, megelőzve a 2022-es győztest, Keszte Róbertet, a Continental Magyarország vezérigazgatóját.

 

A harmadik helyezett a Magyar Telekom HR-igazgatója, Friedl Zsuzsa lett, aki jövőre már nem szerepel ezen a listán, mert a T-Systems International HR-vezetőjévé nevezték ki. Szabó Béla 46 százalékkal, míg Keszte Róbert 20 százalékkal növelte LinkedIn közösségét egy év alatt, Friedl Zsuzsának pedig majdnem sikerült a duplázás: 92 százalékos növekedést regisztrált. A Jabil vezérigazgatóját, Kékesi Sándort 66 százalékkal követik többen, mint tavaly, de Bánhegyi Zsófia, a Szerencsejáték Zrt. marketingigazgatója is jelentősen, 17 százalékkal növelte a követőszámát.

 

TOP5 nagyvállalati vezető a LinkedIn követőszám szerint

Az Uniomedia 2021 óta elemzi az ötven legnagyobb magyar vállalat felsővezetőinek LinkedIn profilját CEO, HR vezető, kommunikációs vezető és immár pénzügyi vezető kategóriában is. A vizsgált ötven nagyvállalat az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb, 2023-as árbevétel alapú listájából került ki, emellett a kommunikációs ügynökség bevonta a vizsgálatba a magyarországi kereskedelmi bankok vezetőit is.

A hazai LinkedIn közösségi életben továbbra is lehet látni olyan felsővezetőket, akik a TOP50 vállalat képviselőinél is eredményesebbek. A kiemelkedően teljesítők közé tartozik például Joó István, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium alatt működő HIPA – Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója, aki 9339 követővel az egyik legnagyobb követőtáború vezető, vagy épp Gazsi Zoltán, az Eisberg Magyarország vezérigazgatója, aki 13.169 követővel még ennél is népesebb táborral osztja meg gondolatait és szakmai tartalmait.  2023-ban az Audi Hungária pénzügyi vezérigazgató-helyettese, Patrick Heinecke növelte bázisát a legkiemelkedőbb mértékben, 116 százalékkal.

A vezérigazgatók között idén Keszte Róbert (Continental) őrzi vezető pozícióját Kékesi Sándor (Jabil) előtt, a harmadik hely Heiszler Gabrielláé (SPAR) lett. Hegedűs Éva, a Gránit Bank vezére a negyedik, míg Alfons Dintner, az Audi vezérigazgatója új szereplőként az ötödik helyen debütált a TOP5-ben.

A követőszám alapú listán a kommunikációs vezetők élmezőnyében csak a 4. és az 5. helyen történt egy helycserés változás: Bodó Teodóra, a Bosch kommunikációs vezetője megelőzte Kutas Istvánt, a Magyar Bankholding kommunikációs vezetőjét. Az élen ezúttal is Szabó Béla (Telekom), Bánhegyi Zsófia (Szerencsejáték Zrt.,) és Hevesi Nóra (Tesco) a sorrend.

A HR-vezetők között Friedl Zsuzsa (Telekom) intenzív növekedéssel a negyedik helyről az élre ugrott, míg Kalmár Ákos, a Continental HR-vezetője a 2022-es harmadik helyről egyet előrébb lépett. A tavalyi első, Kósa Barbara (Harmann Becker) idén a harmadik lett. Új szereplő a listán a negyedik, Varga István András (Vertis Zrt.) és Hegely Sára (ALDI), aki az ötödik a HR-vezetők élmezőnyében.

A pénzügyi vezetők követőszáma látványosabban nőtt, mint a többi pozíció betöltőinek esetében, ugyanakkor e körben egyelőre alacsonyabbak a számok – vagyis ez a vezetői kör most kezdi felfedezni magának a LinkedIn közösségépítés előnyeit. A legnagyobb növekedést elérő Patrick Heinecke (Audi) áll az első helyen az ötös listán követőszám alapján Ian Malin (Wizzair), Vécsey Balázs (Bosch), Daria Dodonova (Telekom) és Soóki-Tóth Tamás (Sanofi) előtt.

„Az idén látható masszív növekedés azt jelenti, hogy az online közösségépítés egyre fontosabb tevékenység, a vállalatvezetés legfelsőbb szintjén is. A legtudatosabbak átgondolt stratégia mentén, emberi és pénzügyi erőforrást áldozva, esetenként professzionális eszközöket is igénybe véve dolgoznak a véleményvezéri szerepük erősítésén. Ma enélkül már lehetetlen az élbolyba kerülni. A LinkedIn egyértelműen egy „személyes-szakmai” platformmá vált, azaz egy-egy poszt akkor mozgatja meg hatékonyan a közösséget, ha se nem csupán személyes, se nem csupán szakmai, hanem a két szféra okos és releváns keveréke. Az emberek tanulni és tájékozódni is járnak a LinkedIn-re manapság, innen szeretjük megtudni a személyi híreket is, de okos gondolatokat is szeretnénk magunkkal vinni a felületről. Új fejlemény, hogy a legfelsőbb vezetők nemcsak külső kommunikációra használják, hanem vállalati közösségépítő platformként immár akár a belső kommunikáció támogatására is – azaz a teljes network-jük innen tájékozódik, a távoli ismerősők, az üzletfelek, csakúgy, mint a legközelebbi kollégák. Az Uniomédiánál úgy látjuk: mindez leginkább csak átgondolt egyéni stratégia és folyamatos energiabefektetés mellett lesz sikeres” – mondta a kutatás tapasztalatai alapján Balatoni Zsófia, az Uniomedia alapítója.

 

LinkedIn-hatékonyság a kiváltott reakciók száma alapján

Az elért reakciók számában 50-100 százalékos a növekedés, ami azt jelenti: sokkal hatékonyabban mozgatják a meglévő szakmai közösségüket a vezetők. Ebben a nézetben Keszte Róbert (Continental) mögött Rékasi Tibor (Telekom) két helyet javítva a második, Solti Andrea (Shell) a harmadik, míg Guntram Würzberg (E.ON) a negyedik lett és Kékesi Sándor is bekerült a legjobb öt közé.

Az összes pozíciót nézve is Keszte Róbert (Continental, CEO) a legeredményesebb, Friedl Zsuzsa (Telekom, chief of staff), Pantl Péter (Mol, kommunikáció) Rékasi Tibor (Telekom, CEO) és Solti Andrea (Shell, CEO) előtt.

vállalatinterakciók számanövekedés az előző évhez képest
Keszte RóbertContinental3 44873%
Friedl ZsuzsannaMagyar Telekom228251%
Pantl PéterMOL202931%
Rékasi TiborMagyar Telekom2015-11%
Solti AndreaShell Hungary1831148%

 

Az engagement száma szerint érdekes mezőny alakult ki a kommunikációs vezetők között, hiszen az öt legtöbb interakciót kiváltó szakemberből három a bankszektorból érkezett – ami a kereskedelmi bankok intenzív kommunikációs aktivitása mellett a szakmai aktivitást is mutatja. A legtöbb reakciót kiváltó kommunikációs szakember között változatlanul Pantl Péter (MOL) az első, második Gáspár Bence (OTP) Blaumann Debóra (Erste) a harmadik, Bánhegyi Zsófia (Szerencsejáték Zrt.) a negyedik, míg Szinai Ádám (CIB) az ötödik.

 

A legpontosabb mutató: a reakciószám és a közösség aránya

A reakciók számát a követőszámhoz arányosítva még reálisabb képet kapunk arról, ki milyen hatékonyan szólítja meg a LinkedIn közösségét. Ebben az összehasonlításban 2023-ban szinte teljesen kicserélődött a TOP5 mezőny. Guntram Würzberg, az E.ON vezérigazgatója végzett az élen, megelőzve Grósz Jenőt, a Lidl vezetőjét. A harmadik helyre Szabó Gergely, a MET Hungary CEO-ja, a negyedikre Berkes Áron, a Vodafone HR-igazgatója került, míg az ötödik helyen Gáspár Bence futott be.

Vállalat és pozícióinterakciós arány
Guntram WürzbergE.ON, CEO155%
Grósz JenőLidl Magyarország, CEO154%
Szabó GergelyMET Magyarország, CEO112%
Berkes ÁronVodafone Magyarország, HR96%
Gáspár BenceOTP Bank, Kommunikáció91%

 

Photo by Verne Ho on Unsplash

 

SOCIAL MEDIA