Egészséges gyerekek és a design

Hírek

Családi játék lenne a főzés a 2015-ös Electrolux Design Lab győztesével. A döntőben MOME-hallgató is prezentált.

Az Electrolux Design Lab célja, hogy felkeltse a fiatal tervezők érdeklődését a jövő otthonai iránt, és lehetőséget adjon nekik bemutatni tehetségüket a szakma és a nagyközönség előtt. A versenyre idén az „Egészséges, boldog gyerekek” témakörben lehetett nevezni, és 56 országból több mint 1500-an jelentkeztek.

Az első helyezett Jordan Lee Martin terve, a Bloom egy olyan konyhai eszköz, amit a gyerekek és családjaik használhatnának. Lars Erikson, az Electrolux formatervezési igazgatója, a Design Lab verseny zsűrijének elnöke értékelésében méltatta, hogy a fiatal brit tervező valós igényekre és létező technológiára alapozta ötletét, így egy olyan koncepciót dolgozott ki, ami érzelmileg és fizikailag inspirálja, tanítja a gyerekeket.

Bloom

A zsűri – melynek tagja volt még Hanna Haris, a Helsinki Design Week programigazgatója és Fredrik Magnusson dizájner, a Roder Innovation vezérigazgatója – a második helyet az Airshield ötletének ítélte. A litván Domynikas Budinas babakocsija egészséges, tiszta levegőt biztosítana a legkisebbeknek. A harmadik helyet szerző koreai Jeongbeen Seoesetében a zsűri méltatta, hogy egy ikonikus, időtlen formát gondolt újra és alkalmazott a 21. századi igényekhez. Terve, a Q.H. egy hulahoppkarika, ami mozgás közben tiszítja a levegőt. Az idei közönségdíjas Larissa Trindade terve, a Weaver lett. A brazil tervező ötletét, egy környezetbarát ruhajavító és színfrissítő gömböt az elődöntősök közül választotta kedvencének a közönség.

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem színeiben nevező Tobias Tsamimis a döntősök között prezentálta Future Classroom elnevezésű projektjét az október 15-én Helsinkiben rendezett döntőn.

Future Classroom

Az Electrolux idén megduplázta a díjakat, így a verseny győztese a cég globális tervezőközpontjában eltölthető hat hónapos fizetett gyakornoki állás mellett 10 000 euró jutalomban részesült. A második helyezettet 6000 euróval, a harmadik helyezettet pedig 4000 euróval díjazták. A közönségdíj nyertese 2000 euró jutalmat kapott ötletéért.

Az Electrolux Design Lab nyertes pályaművei megtekinthetők a verseny weboldalán és az Electrolux YouTube csatornáján.

SOCIAL MEDIA