E.ON-beruházások Tolnában

Hírek Kiemelt

Az E.ON csoport a szekszárdi és a környező ipari parkok és a térség gazdasági fejlődésének növekvő energiaigényeit figyelembe véve alakítja áram- és gázhálózatát, és reagál az új bekapcsolási igényekre. Üzembiztosság, a lehető legkevesebb szolgáltatásszünet, az újonnan jelentkező energiaigények maradéktalan kielégítése – ezek a célok vezérlik az energiacéget.

Az E.ON Tolna megyében 4000 km hosszú áram-, és 2000 km gázhálózati vezeték üzemeltetéséről, fejlesztéséről és karbantartásáról gondoskodik, ebből 385, illetve 150 km Szekszárdon működik. A vállalatcsoport Szekszárd városában 18 beruházási munkát tervezett a 2019-es évben, összesen 147 millió forint értékben, ezek a kisfeszültségű és középfeszültségű áramhálózatokat érintik.

Annak érdekében, hogy a meghibásodásokat megelőzzék, a szolgáltatás biztonságát fenntartsák, a hálózati infrastruktúra fejlesztése folyamatos. A szekszárdi üzemek területén – mely nagyságrendileg Tolna megyét fedi le – több mint 2,8 milliárd forintot fordít az áram- és gázhálózat karbantartására és fejlesztésére a társaság az idei évben. A beruházások összehangolása Szekszárd MJV városüzemeltetési és városfejlesztési szakembereinek, valamint az E.ON mérnökeinek szoros együttműködését igényli.

A tervezett munkák száma tovább bővült az év során egy kiemelt projekttel, Mözs településen zöldmezős beruházásként idén elindul egy 132/22kV-os alállomás megvalósítása, amely a gazdaság fejlődésével megnövekedett ipari igényeire ad válasz, és a tervek szerint 2021-ben készül el. A 1,7 milliárd forintos projekthez kapcsolódó beruházások jelentősen javítják a lakosság és a térségben található vállalkozások villamosenergia-ellátását is. A terület kiválasztása megtörtént, jelenleg az alállomás tervezése zajlik.

A Szekszárdi Ipari parkban 23 millió forint értékben bővítette az E.ON csoport a SAMSONITE-ot ellátó transzformátor állomást, és új kábeleket fektetnek az Ipari Parkban jelentkező többlet villamosenergia igény biztosítására.

A munkák tervezésekor kiemelt figyelmet kapnak a helyi ipart érintő beruházások, amelyekkel az E.ON a térségben működő vállalatok és vállalkozások üzleti fejlődését segíti. Szintén fejlesztéshez kapcsolódóan, az év harmadik negyedévében társasház építéshez is kialakítanak új villamos hálózatokat a szakemberek. Szintén az Ipari parkban valósult meg egy 14 millió forintos beruházás, amely a NIPÜF megnövekedett villamosenergia és földgáz igényeire adott választ.

Az ipari fejlesztések mellett az E.ON a lakosság biztonságos és zavartalan energiaellátása érdekében számos átalakítást végzett a Szekszárd és Szálka közötti középfeszültségű légvezetékes hálózaton, a Csatári toroknál 264 m középfeszültségű légvezeték szakasz bontására került sor. Szekszárdon a Kávé háza előtti vasoszlopot önkormányzati kérésre áthelyezték. Új földkábel és transzformátor építés valósult meg a Kadarka utcánál, illetve a Rákóczi utcában is új földkábel kiépítésére került sor, valamint nagyobb teljesítményű transzformátort helyeztek üzembe egy újonnan épülő társasház számára. A Wosinsky lakótelepen transzformátor besűrítésre került sor a megnövekedett igényekre reagálva, földkábel építéssel, új transzformátorral.

Mivel Szekszárd földgázvezeték-hálózata viszonylag fiatal, így néhány évig még nincs szükség nagy arányú rekonstrukciós beavatkozások elvégzésére a város földgáz hálózatán. Az új energiaigények kielégítése adja a legtöbb feladatot a szakembereknek. Az utóbbi években megugrott azon lakossági igények száma, amelyekben a földgáz hálózatra való csatlakozási szándékukat, a földgáz bevezetését kérték a tulajdonosok, illetve az ipari célú bővítési és új földgázfelhasználási igények is jellemzőek.

„Az E.ON-nál jelentkező megnövekedett energiaigények azt mutatják, hogy a vállalkozások jelen vannak, fejlesztéseket terveznek, kiemelt büszkeséggel mondhatom, hogy az elmúlt tíz évben egyetlen vállalkozás sem hagyta el Szekszárdot, sőt ipari park fejlesztésen dolgozunk. A lakosság új energiaigényei szintén a fejlődést tükrözik, arra utalnak, hogy a családok életszínvonala nő, egyre több fiatal költözik a városba, ingatlant vásárolnak és újítanak fel” – mondta el Ács Rezső, Szekszárd megyei jogú város polgármestere.

„A térség gazdasági növekedése megkívánja a folyamatos bővítéseket a villamosenergia terén, amelyeknek szívesen teszünk eleget, emellett a lakosság számára is a legmegbízhatóbb ellátást szeretnénk biztosítani. Erre jó példa a Mözsön megépülő új alállomásunk, mely ipari igényekre válaszol, ugyanakkor jelentősen javítja a lakosság és a térségben található vállalkozások villamosenergia-ellátását is” –mondta a beruházások kapcsán Németh Imre, az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója.

SOCIAL MEDIA