Digitalizálódnak az építőipari vállalatok

Hírek

Összesen 2 millió négyzetméternyi terület, autógyár, luxuslakópark, irodák és étterem is épül a jövőben egy magyar építőipari alkalmazás segítségével. Három hónap alatt Magyarország 20 legnagyobb magasépítő cégéből 6 választotta a magyar fejlesztésű BauApp alkalmazásokat, hogy digitalizálja folyamatait. A 21. század technológiája a Bostonban és Londonban is székelő magyar startup, a Mobilengine leányvállalatának, a BauAppnak köszönhetően válik elérhetővé hazánkban.

A WHB, a KÉSZ Holding, a Futureal, a DVM Group, a Metrodom és a Weinberg 93 is úgy döntött, bevezetik a BauApp mobilalkalmazásokat vállalatuknál. A BauApp V3, azaz a BauApp harmadik verziója október közepétől lesz elérhető, és ebben már az ő visszajelzéseik alapján is további funkciókkal bővítették a dobozos termékeket, melyekről már a gyakorlatban is kiderült, valóban néhány óra elegendő arra, hogy egy cég átálljon erre a technológiára. Így idén például a Mercedes-autógyár, de több százezer négyzetméternyi iroda, és több mint 10 ezer lakás épül a BauApp segítségével.

A BauApp alkalmazások egyelőre az építkezés három területét könnyítik meg. Ezek a minőség-ellenőrzés, a raktározás és az anyagszállítás. A legújabb verzió ezekkel kapcsolatban szállít még tökéletesebb megoldásokat. A magyar start up cég egyelőre úgy látja, a nagyobb építőipari cégek a BauApp Minőség app, a kisebbek pedig a BauApp Raktár app iránt érdeklődnek inkább. A folyamatos fejlesztéseket ma már két építőipari nagyvállalat is segíti stratégiai partnerként, így velük együtt még inkább az adott környezet kihívásaira képes a BauApp választ adni.

„Örülünk, hogy az eredetileg külföldi építőipari ügyfeleinkre szabott termékeink egy részét tudja a magyar piac is adaptálni. Nem számítottunk rá, hogy ilyen nagy érdeklődés lesz irántunk, hogy ezek az alkalmazások ennyire relevánsak a magyar piacon. A hazai építőipari vállalatok számára kész termékeket kínálunk, személyre szabásra nincs lehetőség, de úgy tervezzük, hogy visszajelzéseik alapján negyedévenként fogjuk az új verziókat bemutatni” – mondja Dálnoki Ádám, a Mobilengine alapítója.

Tucatnyi új funkcióval bővültek az alkalmazások

A BauApp Raktár app még logikusabb lett, így például az átadásnál és visszavételnél megjegyzést tudnak hozzáfűzni az építkezéseken használt eszközök állapotához: hol törött, hol van rajta esetleg karcolás. Ez nagyon egyszerűen lefordítva például azt is láthatóvá teszi, hogy egy adott dolgozó rendszeresen leamortizálja a nála lévő eszközöket. A rendszer látja, hogy melyik dolgozónál milyen eszköz van. Ha pedig egy eszköz használhatatlanná vált, könnyedén le tudják selejtezni. Az appból a teljes eszköztörténet kiexportálható a webes felületen.

A BauApp Minőség app esetében a lényeges az volt, hogy a feltöltött tervrajzokra felvitt hibajegyek könnyedén átláthatóak legyenek mind a központ, mind a minőség-ellenőrzést végző helyszíni kolléga, mind az alvállalkozó számára. A hibajegyek sorszámot kapnak. A mobilalkalmazásban a teljes hibalista szűrhető és listázható, és akár mobilon is lezárhatóak a hibák. Emellett nem csak az adott szakág hibáit tudják lekérni e-mailen. A BauApp új verziójában látható lesz, hogy egy adott projekten összesen, valamint szakáganként és alvállalkozóként mennyi hibajegy van. A hibalista már a BauApp asztali webes verziójában is listázható lesz és Excelbe exportálható. Valamint az adott alvállalkozó közvetlenül is megkapja az értesítést egy-egy vagy az összes neki kiszignált hibáról.

Mire van még szükségük az építőipari vállalatoknak?

„A cél mindig az, hogy a 15 perces vásárlást, és a 2-3 órás telepítést követően a velünk szerződő vállalat akár már másnap lássa, hol tudja javítani a működését” – hangsúlyozza Dálnoki Ádám „Megdöbbentő tapasztalni, hogy most nehezen tudják a központi irodában például megmondani, milyen eszközöket bérelnek és hány napig az építkezéseken, azok hol vannak és használatban vannak-e. A BauApp Raktár app új verziójával csökkenteni lehet az eszközbérleti időt és bérleti kiadásokat, hisz az nyilvántartja majd a bérelt eszközöket és figyelmeztet, hogyha azok nincsenek használatban. Ezeknek az eszközöknek több tízezer forintos napi bérleti díjuk van. Máris spórolt a cég, ha erre alkalmazásunk rávilágít. Szintén nem tudták eddig a raktárban, adott eszköznek mikor jár le a garanciája. Nem mindegy, hogy még éppen előtte átnézik, és elvégzik rajta az esetleges, még garanciális javításokat vagy sem. Az építkezéseknél használt eszközöknél szintén lényeges az érintésvédelmi ellenőrzés. A BauApp Raktár app megmondja, hogy a következő hónapban erre sort kell keríteni. Ha időben megcsináljuk, akkor az eszköz továbbra is, folyamatosan kiadható marad. Nem mennek el azzal napok, hogy nem vettük észre az ellenőrzési kötelezettséget, ezért ki kell ideiglenesen venni a rendszerből az eszközt. Ez csak három példa, mellyel máris több millió forint spórolható meg minden építkezésen.”

Dálnoki Ádám szerint az építőipar hatékonyságára globálisan is mondható, hogy más iparágakhoz képest sokkal kevesebbet fejlődött az elmúlt évtizedekben, és a kivitelezés hatásfokával mindenütt kihívások vannak a BCG által végzett globális felmérés szerint. Bár azért jelentős különbségek sajnos tapasztalhatók például Kelet és Nyugat között akár Európán belül, hisz a magyar építőiparban például 1 emberre 6,5 millió Ft árbevétel jut, míg a teljes európai átlag 28 millió Ft (forrás: Euroconstruct, Statista).

„Egy nagy amerikai építőipari ügyfelünk, a Suffolk Construction, januárban segítségünkkel vezette be az egészségügyi és biztonsági ellenőrzés mobilalkalmazást. Nyolc hónap alatt 20 százalékkal csökkent a balesetek száma ennek köszönhetően. A rendszert összekapcsoljuk a mesterséges intelligenciaelemző rendszerrel, és így hamarosan képesek leszünk előre jelezni, adott napon milyen rizikófaktorok várhatók. Prediktív módon előre figyelmeztet az alkalmazás, hogy bizonyos alvállalkozók, technológiák, munkatípusok esetén fokozottabb ellenőrzésre van szükség” – villantja fel az építőiparban még csak módjával megjelenő digitalizáció lehetőségeit Dálnoki Ádám.

 

BAUAPP – HASZNOS HÁTTÉR-INFORMÁCIÓK

 • Nyugat-Európában és az USA-ban kisebb létszámmal képesek kivitelezni az építkezési beruházásokat, mint hazánkban. A BauApp a pénz- és időgyilkos folyamatok kezelésére ad az építőiparban választ. Termékei a Mobilengine mobilfejlesztői platformjára épülnek. A Miskolcról indult Mobilengine 3 éve kapott 740 millió forintos tőkebefektetést, azóta Bostonban és Londonban is működik képviseletük. Nemzetközi építőipari referenciájuk hamarabb lett, erre alapozva alkotják meg a hazai építőiparra szabott dobozos termékeket.
 • A Construction Industry Institute szerint minden kivitelezés munkadíjának 25 százaléka a helyszínen megtakarítható lenne. Erre a problémára ad választ az, ha az építőipar nemcsak a tervezés és a költségbecslés folyamatában használ digitális megoldásokat, hanem a munkák kivitelezésekor is. Ilyen komplex termékeket azonban korábban még nem kínált a piacon senki.
 • Az építkezésen dolgozók munkaidejük 30 százalékát nem töltik el hatékonyan.
 • Három hónap alatt megtérül, ha egy építkezés bizonyos folyamatait digitalizáljuk.
 • Egyelőre 3 BauApp termék elérhető, ezek a raktározás, az anyagszállítás és a minőség-ellenőrzés kihívásait képesek megoldani. A Mobilengine-nek számos amerikai és angol építőipari ügyfele van. A náluk szerzett iparági tapasztalatainkat adoptálták a közép-európai építőipari sajátosságokra, amikor a BauApp termékeket elkezdték fejleszteni miskolci központjukban. A felmérések szerint a projektek költségeinek 40 százalékát teszi ki a munkaerő, miközben az építkezésen dolgozók munkaidejük 30 százalékát nem töltik el hatékonyan. Applikációik segítségével időt spórolhatnak meg az építkezésen dolgozók.
 • A BauApp Minőség app az építésvezetők munkáját könnyíti majd, akik a mobilalkalmazással bejárásonként négy órát takaríthatnak meg, mely heti átlagos 7,5 órát jelent, ez teljes munkaidejük majdnem 20 százaléka. Az építkezésen felfedezett hibákat lefotózhatjuk, a tervrajzra azonnal beszúrhatjuk hibapontként a hiba pontos leírásával. A rendszer a hibákról e-mailt küld az illetéseknek, segítségével az alvállalkozó azonnal értesül arról, hogy milyen hibát kell kijavítson. A beruházó a BauApp megoldás segítségével információval rendelkezik arról is, hogy melyik alvállalkozó mennyi idő alatt javított ki egy hibát.
 • A BauApp Raktár app segítségével az építkezéseken használt nagyon drága eszközöket tudják nyomon követni. Egy eltűnt szerszám 600.000 Ft-os, 1 millió Ft-os kárt is jelenthet. Eddig nehezen sikerült átlátni, hogy melyik szerszám melyik építkezésen és kinél van, most a kivitelezési helyszínen tárolt szerszámok, munkaeszközök kiadását és visszavételét tudja a kivitelező a BauApp termékének segítségével digitalizálni.
 • Az Anyagszállítás app arra szolgál, hogy csökkentsük az építkezésen az anyaghiány miatti leállásokat. Az applikáció lehetővé teszi a tervezett, megrendelt és az átvett anyagok mennyiségének követését és kontrollját, a szállítólevelek digitalizálását. Nincs elveszett szállítólevél, valós idejű anyagfelhasználás-riport készül, a rendszer jelzi a korai túlfogyást, és csökkenthető a pazarlás is.
 • A BauApp minden alkalmazását előfizetéses rendszerben értékesíti. Számítások szerint az egyes termékek 2-3 hónap alatt megtérülnek. Az alkalmazások árazása nem felhasználó-, hanem építkezési projekt alapú.
 • A BauApp a Mobilengine leányvállalata, és a StartUp Campus Incubator befektető a kisebbségi tulajdonos pénzügyi befektető. A Mobilengine amerikai és angol építőipari referenciái között megtalálható a McGEE és Suffolk Construction építőipari nagyvállalat, utóbbi az USA 20 legnagyobb építőipari vállalata között található. A fejlesztő termékeit több iparági díjjal is jutalmazták, köztük Angliában elnyerte a Construction Computing Award díját.
 • A BauApp egyik legfőbb technológiai előnye, hogy maga az alkalmazás offline is működik, a rendszer a szinkronizálást automatikusan elvégzi, amikor a telefon rendelkezik internet-hozzáféréssel. Így például az alaprajzok kezelése az offline működés miatt nagyon gyors.
 • Minden ország építőiparában más és más kihívásokkal kell szembesülni. A BauApp termékeket kimondottan a magyar és közép-európai feltételekre fejlesztik, és a továbbfejlesztésben is elsősorban a helyi építőipari cégek visszajelzéseit és igényeit követik. Ezáltal a piacon egyedülálló megoldásokat kínálnak.

SOCIAL MEDIA