Danis Lídia a 18 éves GLAMOUR magazin címlapján

Hírek Kiemelt

Danis Lídia színésznő szerepel a GLAMOUR októberi címlapján, ez a lapszám egyben a magazin tizennyolcadik évét is jelenti a magyar piacon. A roma származású, sikeres színésznő, akinek alakításait és pályáját fiatal kora ellenére már sok díjjal elismerték, őszintén beszélt Bódis Krisztával, a Van helyed alapítvány alapítójával a saját sorsáról, színészi hivatásáról és a romák tarthatatlan helyzetéről Magyarországon.

 

A többségi társadalomban berögzült romakép leginkább a bűnözéshez, a tanulatlansághoz kapcsolódik, és a roma származású emberek ritkán kapnak lehetőséget arra, hogy maguk mutassák meg, milyenek is ők, milyenek is a hagyományaik, értékeik, mennyire tehetségesek. „A roma származásomból fakadó negatív megkülönböztetések miatt mindig lentebbre pozícionáltam magam, és ettől sok esetben védtelen vagyok mindmáig – meséli Danis Lídia a GLAMOUR magazin szeptember 6-án megjelenő, októberi számában. – Romaként mindig úgy éreztem, hogy bizonyítanom kell, hogy én is vagyok olyan jó, mint ti. Szerencsémre ehhez az anyám olyan bázis volt és olyan háttér, hogy bármilyenek is voltak a körülmények, a Mindent adta, a Mindent! Az életem során ebből mégiscsak erőt merítettem, hogy túléljek. Ez a paradoxon viszont képessé tesz arra, hogy színészként meg tudom mutatni: az erős karaktereknek is van egy oldaluk, ami törékeny.”

Az interjúban szó esik a nyomorról is, amiben a magyar cigányság nagy része él. Nem mehetünk el emellett! Nem tudom, mi a megoldás, nem vagyok szociológus, szociális munkás, nem értek a nyomorban élők nyelvén sem. Elmondhatatlan a helyzetük, ez túlmutat a pénzen. Hogy hagyhatja ezt egy társadalom, hogy hagyhatják ezt emberek és azok, akiknek befolyásuk van, irányító hatalom van a kezükben?” – teszi fel a kérdést a Van helyed alapítvány alapítójával beszélgető színésznő.

 

Romák a médiában

A GLAMOUR az elmúlt évtizedben újra és újra felvetette ennek a Magyarországon megoldatlan kérdésnek a fontosságát. 2012-ben az akkor induló Romani Design kapta Az Év hősnői díjat a GLAMOUR Women of the Year gálán, 2015-ben a mostani interjút készítő Bódis Kriszta, a Van helyed alapítvány alapítója vehette át ugyanezt a díjat.

A magazin szerkesztői több teret szeretnének nyerni a médiában a romáknak, és fontosnak tartják, hogy a kisebbség maga tehesse meg az állításait önmagáról, és ne a többségi társadalom sztereotip képére épüljön a romák megítélése.

A GLAMOUR 18 éves születésnapi lapszáma – amely egyben az október 6 és 9-e közötti GLAMOUR-napokot bemutató lapszám is – szeptember 6-tól vásárolható meg.

 

Fotó: Földi Ádám

 

SOCIAL MEDIA