Czigány Enikő Perspektíva című kiállítása lehetőséget ad arra, hogy új dimenzióban értelmezzük a természetbe ágyazott környezetünket

Hírek

A kiállítás anyagát digitális légifelvételek és a ma már mindennap használatos műholdas navigációs rendszerek képi világa inspirálta. A tárlat szeptember 15. és október 6. között a Deák Palotában (1052 Budapest, Deák Ferenc utca 15.) tekinthető meg, a kiállítás nyilvános megnyitója szeptember 14-én, 17 órakor kezdődik.

 

A minket körülvevő világot elsősorban belülről, a táj részeként érzékeljük, alakítjuk. A technológia fejlődésének köszönhetően azonban új nézőpontot kaptunk, a madártávlatot. Madártávlatból szemlélni a világot lehetőséget nyújt egy nagyobb perspektívára, amelyben rendszereket, absztrakt formákat, egy hatalmas, élő organizmust fedezhetünk fel. „Pályám kezdetétől lenyűgözött a geometrikus formák és az organikus táj csodálatra méltó összhangja. A Föld komplexitása sajátos és egyetemes; az évszakok változásával pedig mindig megújul, így a felszántott, parlagon hagyott, szárba szökő vagy éppen termést hozó földszakaszok ritmikus hullámzása kimeríthetetlen inspiráció forrásává lettek számomra” – mondta el Czigány Enikő.

A kiállítás különlegessége, hogy a grafikák és merített papír „reliefek” mellé helyezett QR kódok beolvasása láthatóvá teszi az adott képet ihlető magyarországi tájrészlet műholdas felvételét, ami egyben navigálja a látogatót az absztrakt geometrikus művek mögött meghúzódó gondolatok megismeréséhez és megértéséhez.

 „A természet és az emberi tevékenység által alakított táj távlati szemszögből új formákat ölt, amelyekkel a kreatív elménk tovább játszhat és újabb világokat, értelmezéseket nyithat meg. Czigány Enikő munkáiban egyre tovább és tovább csupaszítja, egyszerűsíti a képi esztétikai megfogalmazását a valóságnak, teret adva a játékra a befogadó értelmezésében” – tette hozzá Boros Lilla, a kiállítás kurátora.

 

Nyitókép: Czigány Enikő: Jelek 23-25 (részlet)

 

SOCIAL MEDIA