Csontváry Kosztka Tivadar Teniszező társaság című festményét mutatja be a Virág Judit Galéria az Art and Antique művészeti vásáron

Hírek Kiemelt

A galéria a művészeti vásáron leplezte le a Csontváry Kosztka Tivadar Teniszező társaság című alkotását. A különleges mű hosszú és regényes utat járt be.

 

Az 1930-as években egyre-másra bukkantak fel az addig ismeretlen Csontváry festmények, köztük az a kép is, amely végül Szlovákiába került, majd hét évtizedre eltűnt a szakértők radarjáról. A Teniszező társaság című alkotás ezt követően kalandos úton, a kétezres évek elején tért vissza Magyarországra, és most a Virág Judit Galériának köszönhetően ismét a nagyközönség, valamint a műkincspiac szereplői elé kerül. Igaz, csak rövid időre. A festőzseni képe az Art and Antique kiállítás sztárja lesz március 2. és 5 között, a Virág Judit Galéria standján négy napig bárki megtekintheti az alkotást.

Teniszező társaság

A Teniszező társaság kompozíciójának feltűnő sajátossága a tájelemek hegyesszögű háromszögeket formázó alakzata, ez a stílus már a taorminai képeken is megjelenik. A festmény sejtelmes rózsaszínei, világos kékjei pedig Csontváry tátrai képeivel mutat rokonságot.

„Ez egy kifejezetten megkapó, bájos és szerethető kép. Mondhatni, egyedülálló festmény Csontváry életművében – derűs hétköznapisága, a rajta szereplő figurák játékossága, könnyedsége miatt sokan talán jobban tudnak azonosulni vele, mint a monumentális tájképekkel” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria vezető művészettörténésze. „Mindig nagy megtiszteltetés, amikor egy Csontváry kép kerül a látóterünkbe, izgalmas feladat kinyomozni a történetét. Ezt a festményt már egy közel száz évvel ezelőtti katalógusban is említik, felbukkanása óta pedig számos fontos kiállításon szerepelt.”

 

SOCIAL MEDIA