Csernus Dóra és Bart István a Márkamonitor rádióműsorában

Hírek Kiemelt

Mai vendégeim Csernus Dóra, az Egyensúly Intézet vezető klíma- és környezetpolitikai szakértője és Bart István, az Egyensúly Intézet külső szenior szakértője, utóbbi telefonon kapcsolódik be a beszélgetésbe. Témáink: a klímasemlegesség és a zöld átmenet. 

 

Hogyan kezeljük a zöld átmenetet? Hogyan érjük el a klímasemlegességet? Az Egyensúly Intézet két új szakpolitikai csomagjában egyebek között a földgázhasználat mérséklésének lehetőségeivel, az ipari dekarbonizációval, a közlekedési szektor zöldítésével és az épületszektor rövid távú kihívásaival foglalkozik.

Beszélgetésünk kiindulópontja: Magyarország az Európai Unió tagjaként vállalta, hogy 2050-ig eléri a teljes klímasemlegességet. Mindenekelőtt azt tisztázzuk, mit is jelent pontosan a klímasemlegesség kifejezés, és milyen lépéseket kell tenni azért, hogy ez a cél megvalósuljon.

A földgázhasználat mérséklése a klímasemlegesség egyik legfontosabb területe, hiszen Magyarország energiafelhasználásának 34% a gáz, azaz egy fosszilis tüzelőanyag elégetéséből származik. Hasonlóan fontos az ipari dekarbonizáció konzekvens megvalósítása.

A közlekedési szektor zöldítése napjaink egyik slágertémája. Hogyan csökkenthető a járművek által kibocsátott szennyező anyagok mennyisége, milyen esélyei vannak az elektromos autók elterjedésének, mi lesz hosszú távon az akkumulátorokkal?

Milyen rövid távú kihívások vannak az épületszektorban? Főzni és fűteni kell, de hogyan csökkenthető az ezekkel kapcsolatos energiaveszteség?  Mit jelent a mélyfelújítás, és milyen eredményeket lehet elérni általa? Hogy néz ki a gyakorlatban egy lakás lekapcsolása a gázhálózatról?

 

Hangoljatok este 7-kor a 90.9 Jazzy rádióra!

A műsor online is hallgatható a jazzy.hu oldalon. A korábbi adások podcast formában meghallgathatóak a Márkamonitoron.

 

Szakács László főszerkesztő

 

SOCIAL MEDIA