Családi házból így lesz panel

Hírek

Pénzügyi tervezés nélkül továbbra is ábránd marad az álomottho

A magyarok 80 százaléka legszívesebben egy amerikai stílusú kertes házba költözne, azonban közeledve a tényleges lakásvásárláshoz 41 százalékuk már egy panellakással is kiegyezne – derül ki az OTP Bank első alkalommal elkészített Hello Otthon kutatásából. A lakásvásárlók dolgát a szárnyaló ingatlanárak sem könnyítik meg, és napról-napra nehezebbnek tűnik jó vételnek számító lakáshoz jutni.

Az ingatlanvásárláshoz számos dilemma és tisztázandó kérdés társul, kezdve a finanszírozási lehetőségektől, egészen az álmainkban elképzelt otthon megtalálásáig és megvételéig. Ezekről a dilemmákról, a piaci helyzetről és az ingatlanhoz jutás optimális menetéről beszéltek a téma szakértői az OTP Bank és a portfolio.hu portál által szervezett Hello Otthon Esten.

Tudatossággal az álom otthonért

Az OTP idén készítette el először reprezentatív lakáspálya felmérését, a Hello Otthon kutatást, melynek eredményeit a Hello Otthon Esten hozták nyilvánosságra. Ebből kiderül, hogy a megkérdezettek 80 százalékának egy amerikai stílusú kertes ház az álma. Amikor azonban sor kerül a vásárlásra, 41 százalékuk már egy panellakással is kiegyezne. Jól látható, hogy óriási az eltérés az álmok és a valóság között. A Hello Otthon Est egyik legfontosabb üzenete az volt, hogy a kellemetlen meglepetések jelentősen csökkenthetők az időben elkezdett, tudatos pénzügyi tervezéssel és az állami támogatások hatékony felhasználásával.

Az esemény vitaindító előadásában Kormos Zoltán, az OTP Bank Lakás Hitelek Főosztályának igazgatója is a megfelelő felkészülés és tervezés fontosságát emelte ki: „Az elmúlt évek tapasztalatai ma is érvényesek; a magyarok messze nem töltenek annyi időt a megfelelő finanszírozási megoldás kiválasztásával, mint kellene. Azt javasoljuk, hogy először pénzügyi lehetőségeikről tájékozódjanak valamelyik bankfiókban, hiszen számos támogatási forma és személyre szabott konstrukció érhető el.” Ha így teszünk, akkor akár több millió forinttal is megnőhet a lakásvásárlásra fordítható összeg – tette hozzá az igazgató.

Az OTP Csoportnál elérhetők a lakásvásárláshoz jelenleg igénybe vehető állami támogatások, de a fiókokban személyre szabott otthonteremtési megoldásokban is segítséget tudnak nyújtani a hitelintézet tanácsadói.

Kitart a lendület

A Hello Otthon kutatásból az is kiderült, hogy a lakásvásárláson gondolkodók 52 százaléka csak a megfelelő időre vár, hogy ingatlant vegyen. Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint nem feltétlen érdemes várniuk. „Szinte sosem voltak ilyen magasan az ingatlanárak Magyarországon, ugyanakkor az utóbbi egy évben már mérséklődő emelkedést figyeltünk meg, de még mindig lendületben van a piac. A jó adottságú ingatlanokra percek alatt lecsapnak a vevők, ezért különösen fontos, hogy a leendő tulajdonosok már a vásárlás előtt kész pénzügyi tervvel álljanak neki a keresésnek.” A szakember szerint sokat segíthet egy ingatlanközvetítő szakember is, aki széles ügyfélkörével és helyismeretével segíthet a legjobb döntést meghozni.

„Azt látjuk, hogy az utóbbi egy évben az átlagos lakástakarékpénztári futamidő öt évről hét évre nőtt, és a tagjaink egyharmada már több számlát is nyit családon belül, hogy maximalizálja az állami támogatás mértékét. Ez azt jelenti, hogy egyre tudatosabban használják ki a lakástakarékpénztári megtakarítások előnyeit” – mondta el az eseményen Ungvári Krisztián, az OTP Lakástakarék Csoport főosztályvezetője.

Az emelkedés folytatódik

A szakértők szerint további emelkedés várható a lakáspiacon, a hitelezésben, de a lakáscélú megtakarítások terén is. Valkó Dávid szerint ugyan kissé lassuló ütemben, de továbbra is közel kétszámjegyű lesz az ingatlanárak növekedése. A lakáshitelek esetében sem lesz másként, Kormos Zoltán szerint 2018-ban az újonnan kihelyezett lakáshitelek száma akár 25-30%-kal is bővülhet. Ungvári Krisztián szerint pedig pár éven belül a jelenlegi 15 százalékról 20 százalékra nőhet a lakástakarékkal rendelkezők aránya. Ez azonban még mindig elmarad Ausztria, Németország, Csehország, sőt Szlovákia szintjétől is.

SOCIAL MEDIA