„Csak a célban nyugodtam meg” – Parti András visszahódította a bajnoki mezt a hétvégén

Kiemelt Tejszínhub

Vasárnap rendezték a mountain bike olimpiai szakágának országos bajnokságát Zalaegerszeg mellett. A hétvégi verseny izgalmait nemcsak a sár és az eső hozta meg, hanem hogy az elit kategória válogató versenynek számított a jövő évi tokiói nyári játékokra, hogy ki képviseli majd hazánkat.

 

Nagyon gyors, ugyanakkor igen nehéz saras pálya várta az indulókat. A verseny alatt kiderült, hogy mekkora szerepe van a rutinnak és az akaratnak. A háromszoros olimpikon, Parti András (37) magabiztos fölénnyel nyerte az idei Restart XCO Országos Bajnokságot és ezzel hódította vissza a tavaly elvesztett bajnoki mezt is Dina Mártontól.

“Még a hatása alatt vagyok a versenynapnak, hogy megnyertem a Magyar XCO Bajnokságot! Elképesztően boldog vagyok! Persze, lehet az mondani, hogy „nem egy VB-t nyertem”, de az nekem most majdnem akkora érték! Nagyon készültem a bajnokságra.” – mondta Parti András, aki kemény hónapokon és heteken van túl. Tavasszal őt sem kímélte a járvány, és mint később kiderült ő is átesett a korona víruson, ami akkor igencsak megviselte a szervezetét. A felépülés nem volt gyors és, ahogy ő szokta mondai – “A wattok sem jöttek könnyen.” – nyár elején. Ráadásul három hete egy kisebb betegség döntötte le a sportolót, ami miatt igaz, hogy csak két napig fogta vissza és nem ült bringára, de az erőnléte most is visszaesett. Így egy küzdelmes felkészülési időszak van olimpikonunk mögött.

 

Soha ne add fel, még a legnagyobb sárdagonyában sem.

“Július elején már nagyon jó formában éreztem magam, de most pár héttel a verseny előtt mind fizikailag, mind mentálisan is szétestem. Kezdetét vette egy napi szintű „mental game” saját magammal. Minden edzésen meg kellett küzdenem az egészségi állapotommal. Az utóbbi három hétben többször adtam fel, majd raktam össze magam újra. De nagyon akartam, és a nemzeti bajnoki mez viselése mindig is nagyon fontos volt nekem. Plusz ez a verseny most válogató is volt az olimpiára.” – A tavalyi versenyek alapján is Parti András vezette a válogatóverseny sorozatot, de ezzel az országos bajnoki cím megnyerésével számára biztosra vált, hogy ő képviselheti hazánkat a tokiói olimpián, ha az ország kvóta is biztossá válik a jövő évi két kvótafutó verseny után. „Most az utóbbi versenyek alapján nem én voltam a legesélyesebb.” – folytatta a bajnok. “Tudom sokan le is írtak, ami nekem csak még több erőt adott és azt hiszem saját magamat is sikerült legyőzni a futamon. Soha nem voltam egy feladós típus, de az elmúlt hetekből még én is sokat tanultam! Soha nem szabad feladni és semmi sem lehetetlen!” – foglalta össze a háromszoros olimpikon.

Az elmúlt hétvégén Zalaegerszegen rendezték a 2020-as Restart XCO Országos Bajnokságot. Az esőzés és a sár miatt a pályaszakaszok nyomvonalát módosítani kényszerültek a szervezők. A verseny egy igazi sárdagonyás kihívássá vált. A férfiaknál Parti András (UTE) magabiztosan szerezte meg a bajnoki aranyat Dina Márton (Kometa-Xstra) és Palumby Zsombor (SVS Pro Team) kettősét maga mögé utasítva.

 

Fotocredit: Parti Team és www.facebook.com/VanikZoltanFoto

 

 

 

SOCIAL MEDIA