Biciklivel a Palóc Úton

Hírek Kiemelt

Palócföld a felfedezetlen értékek sokszínű tárháza! Jó hír, hogy az utóbbi idők számos fejlesztése a kerékpározás feltételeit is javította.

 

A Palóc Út Egyesület több mint egy évtizede dolgozik azon, hogy a térség palóc kulturális hagyományait és természeti értékeit minél többen megismerjék. Az Interreg Szlovákia – Magyarország Partnerséget Építünk program is támogatja a főleg kerékpárosoknak szóló, a helyi hagyományokra alapozó, az öko- és gasztronómiai turisztikai kínálat bővítését.

 

Rajtra kész a túrakerékpár és e-bike kölcsönző hálózat

A „Turizmus 0-100 éves korig” elnevezésű projekt részeként 3 vendégház bővítette szolgáltatásait elektromos- illetve túrakerékpárokkal. Új honlap segíti  a közös online kerékpárbérlést és szolgáltatások értékesítését, túraajánlatokkal és hasznos információkkal látja majd el az érdeklődőket.

Mátrafüred: A kerékpárkölcsönző hálózat része a Mátra szívében fekvő Mátrafüred is, amely kedvelt kiránduló és klimatikus gyógyhely. Hogy a környék palócok lakta vidék, az a mátrafüredi Cicáskacus Vendégházban hamar nyilvánvalóvá válik, hisz a vendégházat a palóc kultúra használati tárgyaival és díszítő elemeivel rendezték be. A vendégház most elektromos túra- és hegyi kerékpárokkal bővítette szolgáltatásait, ezzel is segítve a Mátra biciklis felfedezését.

Mátrafüred, Cicáskacus

Terény: A Nógrád megyei Terényben is épül egy kerékpáros központ, ahova bringások betérhetnek felfrissülni, vagy a betérő turisták kerékpárt bérelve fedezhetik fel a környéket. Nyolc hagyományos trekking kerékpár és nyolc villanybringa várja az érdeklődőket. Az Árdai vendégházat, Csipkemúzeumot, kávéházat üzemeltető családi vállalkozás turistapihenőval, bemutató gyógynövénykerttel, Kneipp-taposóval várja az érdeklődőket.

Terény, Árdai vendégház

Hrusov: Tipikusan az a szlovákiai szlovák falu, ahová eszünk ágában sem lenne betérni magunktól. Pedig érdemes! Az U Bylinkárky vendégház illatos gyógynövényekkel teli dombok között található Hrušov településétől északra, egy kis tó mellett. Specialitása a gyógynövények felhasználása az étkezéstől a pihenésen át a wellnessig. A gyógynövények megjelennek a szobákban és a kis wellness-részlegben, a gőz-aromás szaunában, az infraszaunában, a hidromasszázs-kádakban és a csendes gyógynövényes fürdőkben.. Ha pedig kerékpározni támad kedvünk, akkor már a létrehozott kerékpárkölcsönzőből is bérelhetünk bringát egy-egy túrához.

Hrusov

 

Kerékpározni jó, sőt menő!

Várják azoknak a térségben tevékenykedő vállalkozásoknak a jelentkezését is, akik szívesen kapcsolódnak az alakuló bringahálózathoz. A túra- és elektronikus kerékpárok kölcsönzésével lehetővé válhat a térség természeti és kulturális szépségeinek megismerése.

 

Légy te a nyertese a névadó pályázatnak

A Palóc Út Egyesület legfontosabb feladata a létrejött fejlesztések segítése és támogatása. Ennek részeként keresik a kerékpárbérlési rendszer találó elnevezését egy névadó pályázaton. Ha van egy jó ötleted a palóc biciklikölcsönző rendszer nevére, akkor pályázz és nyerj egy 3 napos élménytúrát a Palóc Úton.

Határidő: 2021. május 21.

A névadópályázat részleteit a husbike.eu oldalon találják.

 

SOCIAL MEDIA