Az új Toyota GR Yaris világbajnok WRC pilótákkal közösen fejlesztett limitált szériákat kap

Hírek Kiemelt

A sportautóikon Toyota GR Yaris sokak örömére néhány hete leleplezett új generációja két limitált szériás, különleges kivitelt kap, amelyeket a két WRC bajnok, Sébastien Ogier és Kalle Rovanperä közreműködésével alkottak meg. Magyarországra mindkét kivitelből egyetlen példány érkezik, így érdemes résen lenni.

A TOYOTA GAZOO Racing (TGR) a múlt hétvégén megrendezett Montce Carlo Rallyn (amelyen egyébiránt a versenyistálló dupla dobogós eredménnyel végzett), a a 2024-es FIA Rally Világbajnokság (WRC) első fordulóján tartotta a GR Yaris RZ „High performance・Sébastien Ogier Edition” (Ogier Edition) és a GR Yaris RZ „High performance・Kalle Rovanperä Edition” (Rovanperä Edition) világpremierjét. Mindkét limitált széria a továbbfejlesztett GR Yarison alapul. A két modell értékesítése Japánban idén tavasszal indul a GR Garage országos helyszínein keresztül, sorsolásos rendszerben. A példányszám a tervek szerint egyenként 100 darabra lesz korlátozva.

Az újdonságok – amelyek koncepció változatait még tavaly mutatták be a 2023-as Tokiói Autószalonon – a GR Yarisra épülő különleges kiadások, amelyek fejlesztését a TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team (TGR-WRT) tagjai, az összesen nyolcszoros világbajnok Sébastien Ogier, és a 2022-ben és 2023-ban győztes Kalle Rovanperä segítették. A két autót Akio Toyoda elnök, azaz Morizo azon vágya alapján dolgozták ki, hogy „kifejezze tiszteletét és háláját a versenyzőknek, akik versenyeken csiszolják és fejlesztik autóikat, az összes csapattagnak, akik ilyen lehetőségeket biztosítanak számunkra, valamint a versenyszervezőknek és minden más érintettnek, nem utolsó sorban a rajongóknak”. Amellett, hogy a két versenyzőtől érkező visszajelzések beépültek a belső és külső változtatásokba és a 4WD vezérlésébe, a TGR-WRT-hez kapcsolódó különleges élményprogramokat terveznek a különkiadás vásárlói számára, abban a reményben, hogy ők is részt vesznek a WRC izgalmaiban.

Az autók

Kizárólag a különleges kiadásokhoz új 4WD üzemmódokat fejlesztettek ki, amelyek a széria GR Yaris „GRAVEL” és „TRACK” üzemmódjait váltják fel. Az egyes speciális kiadásokhoz tartozó új üzemmódokhoz a Toyota a következő információkat tette közzé:

Ogier Edition

MORIZO módA kiváló tapadás és kanyarképességek elérése érdekében a hajtás teljesen megoszlik az első és a hátsó kerekek között, és csak fékezéskor nyúl bele ebbe a rendszer, ha szükséges. Ogier-nek tetszett ez a beállítás, amely Toyoda elnök, azaz Morizo vezetési stílusát tükrözi, így ez lett az egyik speciális üzemmód.
SEB. módAz első kerekek kanyarképességeinek biztosítása és a hátsó kerekek hajtóerejének felhasználásával történő járműkezelés lehetővé tétele érdekében a hajtóerő eloszlása a hátsó kerekekre helyezi a hangsúlyt. Ez nemcsak a járművel való egység érzetét biztosítja, hanem azáltal, hogy lehetővé teszi a jármű pontosabb irányítását nagy sebességnél, hozzájárul a gyorsabb versenyidőkhöz is.
NORMAL módEz az üzemmód megegyezik a GR Yaris RZ „High performance” felszereltségi szintjének „NORMAL” üzemmódjával.

Rovanperä Edition

DONUT módA driftelésben is jeleskedő Rovanperä számára az első és a hátsó kerekek közötti erőeloszlás úgy van meghatározva, hogy a driftelés során biztosítható legyen a kontroll.
KALLE módEz az üzemmód egy CV-csuklóval ellátott hátsó differenciálmű használ, így lehetővé teszi a jármű hátuljának agresszív kilengését kanyarba való belépéskor, és a jármű elejének kihúzását a gázpedál használatával kanyarból való kilépéskor, ami hozzájárul a gyorsabb versenyidőkhöz.
NORMAL módEz az üzemmód megegyezik a GR Yaris RZ „High performance” felszereltségi szintjének „NORMAL” üzemmódjával.

Az Ogier Edition esetében egy újonnan kifejlesztett (CFRP) könnyűszerkezetes hátsó szárnyat, a Rovanperä Edition esetében pedig ugyanazt a (állítható, CFRP) hátsó szárnyat alkalmazták, mint a GRMN Yaris esetében, javítja az aerodinamikai jellemzőket. Az Ogier Edition egy új, „matt lopakodó szürke” nevet viselő színben kerül forgalomba. A Rovanperä Edition háromtónusú fényezéssel rendelkezik, amelyet a Rovanperä által versenyzéskor használt sisak tervezője ihletett. Az autó kizárólag festve van, fóliát vagy más színes matricákat nem használtak hozzá. A WRC-győzelemre emlékeztető matricák a bal és jobb első sárvédőre vannak felragasztva, a WRC-versenyzői cím elnyerésének emlékére. A kormánykerék öltéseinek színe megegyezik az egyes versenyzők hazája nemzeti zászlójának színeivel (Franciaország Ogier esetében; Finnország Rovanperä esetében). Emellett a TGR WRC győzelmére emlékeztető exkluzív emléktábla van felszerelve a műszerfalon, az utasülés előtt. A GR Yaris RZ (hatfokozatú kézi sebességváltó) alapjaira épülő limitált modellek az RZ „High performance” felszereltségi szint*3 opcióin felül a következő extrákat kapták meg.

 Ogier EditionRovanperä Edition
KülsőLopakodó szürke fényezés A WRC győzelmet ünneplő matricák az első szárnyakon Francia nemzeti zászló díszítése az első hűtőrácson 18x8J BBS könnyűfém keréktárcsák + francia nemzeti lobogó + TOYOTA GAZOO Racing logó Kék féknyergek TOYOTA GAZOO Racing matricák az első ajtókon Ogier Edition jelvény a hátsó ajtón Új tervezésű CFRP hátsó légterelőExkluzív Rovanperä Edition szín (háromtónusú) A WRC győzelmet ünneplő matricák az első szárnyakon CV-csuklós hátsó diferrenciálmű 18x8J BBS könnyűfém keréktárcsák + TOYOTA GAZOO Racing logó TOYOTA GAZOO Racing matricák az első ajtókon és a hátsó lökhárítón Rovanperä Edition jelvény a hátsó ajtón Állítható CFRP hátsó légterelő
BelsőWRC győzelmet ünneplő emléktábla a műszerfalon az utas előtt GR teljesen digitális műszeregység, beleértve az új Morizo és Seb vezetési módokat is Kormánykerék varrás – francia nemzeti színek (piros/szürke/kék) Szürke öltések az üléskárpiton, valamint a váltó- és kézifékborításonWRC győzelmet ünneplő emléktábla a műszerfalon az utas előtt GR teljesen digitális műszeregység, beleértve az új Donut és Kalle vezetési módokat is Kormánykerék varrás – finn nemzeti színek (kék/szürke) Kék és szürke öltések az üléskárpiton, valamint a váltó- és kézifékborításon
MechanikaÖsszkerékhajtási üzemmódok exkluzív Ogier Edition tekerőgombbal: Morizo, Seb és NormálÖsszkerékhajtási üzemmódok exkluzív Rovanperä Edition tekerőgombbal: Donut, Kalle és Normál Rovanperä Edition

SOCIAL MEDIA