Az EP-képviselők támogatják az uniós szintű digitális tárca tervét

Hírek

A csütörtökön elfogadott és az uniós miniszterekkel már egyeztetett rendelet szerint ez az új digitális személyiadat-tárca lehetővé teszi majd a polgárok számára, hogy anélkül azonosítsák és hitelesítsék magukat online, hogy kereskedelmi szolgáltatókat kellene igénybe venniük, amely gyakorlat bizalmi, biztonsági és adatvédelmi aggályokat vetett fel.

 

Az uniós digitális személyiadat-tárca használata önkéntes alapon történik majd. A tárgyalások során a képviselők olyan rendelkezéseket hoztak, amelyek biztosítják a polgárok jogainak védelmét és a digitális tárca használatát elutasító személyek hátrányos megkülönböztetésének elkerülése révén elősegítik a befogadó digitális rendszer kialakítását.

A jogszabály ingyenes „minősített elektronikus aláírást” biztosít az EU-tárca felhasználói számára, amely a legmegbízhatóbb, és a kézzel írott aláírással azonos jogállást élvez, valamint a digitális cserefolyamatok gördülékenyebbé tétele érdekében lehetővé teszi a tárcák közötti interakciókat.

A képviselők az átláthatóság, az innováció ösztönzése és a biztonság növelése érdekében nyílt forráskódú tárcát is előírtak. Az elszámoltathatóság és nyomon követhetőség biztosítása érdekében szigorú szabályokat állapítottak meg az érintett vállalatok regisztrációjára és felügyeletére vonatkozóan is.

Egy úgynevezett adatvédelmi felületen keresztül a felhasználók teljes mértékben ellenőrizhetik majd adataikat, és kérhetik adataik törlését, ahogyan azt az általános adatvédelmi rendelet (GDPR)  előírja.

Romana Jerković (S&D, Horvátország)  jelentéstevő elmondta: „A jogszabály célja, hogy a polgároknak jogosítványokat adjon, és teljes mértékben a kezükbe adja az adataik felhasználásának és megosztásának ellenőrzését. A digitális identitás a puszta kényelmi funkcióból a polgári és a társadalmi szerepvállalás katalizátorává, illetve a digitális korban a befogadás elősegítésének eszközévé vált.”

 

Photo by Guillaume Périgois on Unsplash

 

SOCIAL MEDIA