Az ABB korszerűsíti Helsinki egyik legjelentősebb turistalátványosságát   

Hírek Kiemelt

Finnországban, egy fejlesztési program keretében a korábban katonai erődítményéről híres Vallisaari szigetéből turistalátványosságot alakítanak ki. A fejlesztés során az új elektromos hálózat főelemeiként az ABB Kabledon szabadtéri elosztószekrényeit építik be. 

 

A hadsereg a finn fővároshoz tartozó Vallisaari szigetét 2016-ban adta vissza polgári felhasználásra. A sziget egy csapásra a térség legnépszerűbb turistalátványosságává vált, a nyári hónapokban akár 90 000 látogató is felkeresi.

A sziget rendezési terve még nem készült el, de a városfejlesztési terv alapján már nagy lendülettel elkezdődött az a fejlesztés, amely során a tengeri élővilágot bemutató látogatóközpontot alakítanak ki a turisták számára – nyilatkozta Aino von Boehm, a szigetet kezelő állami vállalat, a Metsähallitus szaktervezője. – A Helsinki Biennále terveinek köszönhetően felgyorsultak a szigetet ellátó infrastruktúrák kiépítése.”

 

Új infrastruktúra

A sziget elavult villamosenergia-infrastruktúráját a mai kor színvonalát képviselő kisfeszültségű hálózattal korszerűsítették. A folyamatos működésre optimalizált kisfeszültségű hálózat biztonságot garantál a látogatók által hozzáférhető területeken, könnyen üzemeltethető, és lehetővé teszi a jövőbeni bővítéseket is. A hálózat egyik fontos elemét az ABB kültéri alkalmazásra tervezett, tartós kivitelű kábel-elosztószekrényei képzik, amelyek elosztópontokként funkcionálnak a teljes villamos rendszer megtáplálását szolgáló kábelezés számára. A gyűjtősínekkel és gyűjtősíntartókkal rendelkező, a gyárban készre szerelt, bevizsgált és ellenőrzött szekrényeket telepítésre kész állapotban szállítottak ki a helyszínre.

A következő néhány éven belül Vallisaari villamos hálózatának kezelése a finn hadügyi adminisztrációtól átkerül Helsinki energetikai vállalatához, a Helenhez. „Mivel a Vallisaari hálózata a Helen villamos hálózatára kapcsolódik majd, ezért annak teljes körűen meg kell felelnie a Helen műszaki követelményeinek” – mondta Tom Karlsson, a villamosenergia-nagykereskedelmi feladatokat ellátó Onninen kiemeltügyfél-kapcsolati menedzsere.

A Porvoo-i központtal működő villamosipari kivitelező cég, a Jeti-Sähkö végezte el az ABB által a helyszínre szállított hét, robusztus konstrukciójú kábelelosztó szekrény telepítését. Ezek a szekrények, amelyekből a kívánt irányba ágaznak ki a kábelek, csomópontként üzemelnek a sziget villamosenergia-hálózatában. A szekrények hozzájárulnak a hálózat hatékony védelméhez is. A legnagyobb, robusztus kialakítású szekrények az 1000 A üzemi áramra vannak méretezve.

A szekrények többek között a szigetet vízzel ellátó új rendszer szivattyúállomásának, valamint a kávéház, a kiszolgáló épületek és a jövőbeni Biennále kiállítótér energiaellátását biztosítják majd” – mondta Karlsson.

2020-ban a szigeten a szolgáltatások sokszínűbbé váltak, körük kibővült, ami indokolttá tette a nagy megbízhatósággal üzemelő villamos hálózat kiépítését.

A látogatókat fogadó kikötőben egy új móló épült, és a vízbuszok számára is külön mólót biztosítunk – jegyezte meg Boehm.  – A látogatókat kávéház ás fagylaltozó is várja majd, de a sziget egyéb szolgáltatásai is megújulnak.”

A Vallisaari szigetén telepített kábel-elosztószekrényeket az ABB a vevő egyedi igényei szerint úgy tervezte és alakította ki, hogy azok a jövőbeni követelményeknek is megfelelnek majd.

Az ABB és a Jeti-Sähkö a szekrényekbe – kiegészítő elemként – fogyasztásmérőket és csoportkapcsolókat is beépített – folytatta Karlsson. – Szükség esetén a csoportkapcsolókkal a szigeten rendezett események igényei szerinti ideiglenes csatlakozások alakíthatók ki, illetve mérhető lesz ezen események energiafogyasztása is, így a hálózat működését a változó igényekhez lehet igazítani.”

SOCIAL MEDIA