Április másodika az autizmus világnapja

Hírek

Az autizmus világnapján az #éniskékvagyok égisze alatt az Együtt az Autistákért Alapítvány arra buzdítja az embereket, hogy viseljenek kéket magukon, és akár a kék szív kitűzővel vagy egy tenyérbe rajzolt kék szívvel osszák meg fotóikat a közösségi médiában a hashtaget használva, ezzel is felhívva társaik figyelmét az autizmussal élőkre. 

 

„Magyarországon közel 160 ezer embert érint az autizmus spektrumállapot, vagyis szinte bizonyos, hogy mindennapjaink során mindannyian találkozunk autista emberekkel. Az autizmus világnapja lehetőséget kínál arra, hogy kékbe öltözve, a kék szív szimbólum megosztásával vagy az #éniskékvagyok hashtag használatával minél többekhez eljuttassuk az üzenetünket: az eltérő idegrendszeri fejlődésű emberek számára a tolerancia és a megértés jelenti a legnagyobb segítséget. Büszkék vagyunk rá, hogy évről-évre egyre többen csatlakoznak online a kezdeményezéshez, hiszen már egy közösségi média poszttal is mindenki sokat tehet azért, hogy a saját környezetében elindítsa a változást” – mondta Gubcsó Balázs, az Együtt az Autistákért Alapítvány vezetője.

Az alapítvány évek óta dolgozik azon, hogy az ikonikus fővárosi és vidéki épületek kék megvilágításával is felhívja a figyelmet az autizmussal élőkre és az elfogadás fontosságára. Szerte az országban találkozhatunk kékre színezett létesítményekkel: a Lánchíd, a Citadella, a Duna Aréna, a Puskás Aréna, a veszprémi Városháza, a MOL Campus és a Várkapitányság is csatlakozik a kezdeményezéshez a Budavári Palotanegyed kivilágított helyszíneivel: Főőrség, Lovarda és Mátyás kútja. Idén először a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Biodóm és a Bálna Honvédelmi Központ is kékbe borul a világnap alkalmából.

Az autizmus hónapjában továbbá számos figyelemfelhívó aktivitással készül a szervezet. Az áprilisi kampányhoz Molnár Nini, a NINI márka alapítója különleges, kék Love Bag táskakollekciójával csatlakozott. A tíz táskából álló kollekció értékesítéséből befolyt összeg egy része az Együtt az Autistákért Alapítvány mindennapi munkáját támogatja.

Emellett a Bamba Marha idén harmadik alkalommal is egy különleges Együtt burgerrel helyezi előtérbe az autizmus ügyének fontosságát. A kék színű buciban készült burgereik egész áprilisban elérhetőek az összes éttermükben, minden eladott darab után 500 forinttal segítik az Alapítvány tevékenységét.

Az edukáció kiemelten fontos szerepet tölt be az Alapítvány tevékenységében, ezért áprilisban elindítják Bekker Dáviddal, a Petőfi Rádió reggeli műsorának korábbi műsorvezetőjével közös podcastjukat – a havonta kétszer jelentkező műsorban az Autista Mintaház egy-egy szakértőjével és civil érintettekkel, valamint további szakértőkkel hallgathatnak majd beszélgetéseket az érdeklődők.

A világnap és a hozzá kapcsolódó kezdeményezések segítségével sok emberhez sikerül eljuttatni az autizmus kérdéskörét, azonban az Alapítvány és az Autista Mintaház munkája egész évben zajlik. Az Autista Mintaház Diagnosztikai és Terápiás Centrum Gyermekpszichiátriai Ambulancia 2022. márciusában kezdte meg működését a Heim Pál Gyermekkórház intézményeként, 2023. decemberében pedig az Autista Mintalakás és Tudásközpont is megnyitotta kapuit a Mintaház mellett. Az Együtt az Autistákért Alapítvány támogatásával felújított, Gyermek téri épületben korszerű, jól felszerelt részleget alakítottak ki, melynek elsődleges feladata autizmus spektrum zavar gyanúja esetén a diagnózis felállítása, illetve az intézményben diagnosztizált gyermekek felmérése, számukra terápiás terv összeállítása, a diagnózis és a terápia szülőkkel való egyeztetése, átadása. Az intézetben emellett az autizmusban érintett családok családterápiás ellátást és egyéb, kiegészítő terápiákat is kaphatnak – írják.

 

SOCIAL MEDIA