Amikor a gin és a bor valami újat alkot

Hírek

November 24-én, az Első Magyar Gin Manufaktúra Zrt. bemutatta a The Winery Collection negyedik tételét, az Opera Barrel Aged Gin – Kovács Nimród Battonage Chardonnay-t a Sfinx Gin & Wine Bar-ban. A megjelenést egy különleges borkóstoló ölelte körül, amelyen a résztvevők nemcsak a hazai ginmárka debütáló tételét kóstolhatták meg, hanem Eger ikonikus borászatának, a Kovács Nimród Borászatnak a legjobb, limitált tételeit is.

 

Az eseményt az Opera Gin márkanagykövete Varsányi Ferenc „Frenkie” nyitotta meg, aki elmondta, hogy az új hordós érlelésű gint az egri borászat amerikai tölgyből készült hordójára komponálták és az új termék egy igazán ritka, őszinte és egyedi kooperáció eredménye.

Dr. Dámosy Bálint alapító-tulajdonos kezdésként röviden bemutatta az Opera Gin hordós érlelésű tételeinek történetét. „Igazán egyedi sztori a ’The Winery Collection’, hiszen olyan szinergiákat hozunk létre elismert hazai borászatokkal, amik igazán ritkaságnak számítanak a magyar bor-, és bárvilágban.”

Az Opera Gin megálmodója elmondta, hogy már a második hordós ginkülönlegességükkel egy neves nemzetközi díjat nyertek, mely a hazai piacon is jól csapódott le, hiszen a limitált, 500 palack rövid idő alatt elfogyott. „A gineket nem feltétlenül szokták érlelni, de az évek során megmutattuk, hogy igenis lehet különleges tételeket készíteni ezzel az eljárással. Az az ars poeticank, hogy minden évben olyan borászatokkal működjünk együtt, akik emblematikusak a magyar piacon.”

Az Opera Gin csapata a negyedik tétel megalkotásakor olyan különleges terroir-t keresett, amellyel eddig még nem dolgoztak. Amikor rátaláltak Kovács Nimródék Battonage Chardonnay-jára, az első gondolatuk az volt: „ebből fantasztikus hordós gint tudnánk készíteni”. Így született meg a negyedik limitált palackszámú tétel, amelyet november 25-től helyeznek kereskedelmi forgalomba.

„A hat hónapos érlelés során szerettük volna a hordó erényeit kidomborítani, így finoman újrakomponáltuk az alap ginünket, hogy a hordó krémes, vaníliás karakterisztikái érvényesülhessenek. Természetesen a ginek borókás karaktere is megmaradt, de a hordó miatt a krémesség dominál, enyhe fahéjas jelleggel” – tette hozzá Szikora Dániel az Opera Gin főzőmestere.

De mi is az a hordóban érlelt gin?

Egyre több nemzetközi márka ad ki új, különféle hordókban érlelt gineket, amelyek mind hozzájárulnak a szeszes ital végső ízéhez. A felhasznált hordó fajtája, kora, mérete és a hordóban érlelt korábbi bor mind-mind alakít a gin végső karakterisztikáján.

A ginek esetében a hordós érlelést arra használják, hogy éppen elegendő hatást és különleges aromákat adjon a ginekhez. Egyre népszerűbb, érdekes alternatíva a többi hordóban érlelt koktélalapanyagok mellett, mint például a whisky vagy a konyak.

Az új Opera Barrel Aged gin kóstolása után Kovács Nimród vette át a szót: „Megkóstoltam az árut és csodálatos! Nagyon büszkék vagyunk erre a közös együttműködésre!”

Kovács Nimród könnyed, baráti hangulatú kóstolójával zárult az este, ahol a pincészet legjobb borait kóstolták, így természetesen az új Opera Gin tétel hordójából született Battonage Chardonnay is kóstolásra került.

Kovács Nimród Eger jövőjével kapcsolatban elmondta, hogy noha Eger kicsit „átaludta” a rendszerváltozást, de az utóbbi években egyre különlegesebb borokat hoz az ország egyik legszebb borvidéke. „Eger egy olyan terület, amely nagyon gyönyörű terroir-okkal rendelkezik. Nagy kvalitásokkal és potenciállal rendelkeznek ezek a területek és szeretnék, ha egyre többen mondanák azt: „Hú de jó! Ilyet lehet termelni Egerben?”

 

SOCIAL MEDIA