Idén második alkalommal rendeztük meg a Branding/rebranding az FMCG szektorban 2024 című konferenciát. Újabb beszámolónk a Coors sör bevezetéséről szól.
A Coors sör bevezetése Magyarországon új fejezetet nyit a prémium sörfogyasztásban, kiegyensúlyozott gyümölcsös ízekkel. A cél nem csak piacrész, hanem az egész sörpiac bővítése. A magas minőségű termék és az amerikai sörfőzés hagyományai inspirálják a fogyasztókat, miközben a márkabemutatási kampányok ösztönzik a teljes piac növekedését.
„Ugyan a hazai sörfogyasztás – ahogy a nemzetközi is – folyamatosan csökken, 2008-ban 72 litert fogyasztottunk fejenként, addig 2022-ben már csak 68 litert, de a fogyasztók még mindig bíznak a gyártói márkákban. Olyannyira, hogy a sörpiacon értékesített mennyiségnek a kilencven százaléka ebbe a kategóriába tartozik” – kezdte előadását Frikton Ildikó, a Borsodi Sörgyár Kft. Senior Brand Managere, majd hozzátette, hogy a Magyarországon értékesített sörök 88%-a lager típusú. Nagyon kevés felsőérlelésű, úgynevezett ale típusú sört fogyasztunk. Az európai forgalom legnagyobb részét is az európai lagerek teszik ki, de a fogyasztók már nem csak egy lager sört keresnek.
A stratégia elengedhetetlen eleme a történet, a narratíva. A márkajegyeknek könnyen azonosíthatóaknak kell lenniük. Fontos, hogy a márka a termékelőny mellett kapcsolódjon érzelmileg is a fogyasztóhoz, és – lehetőség szerint kreatívan – kommunikáljon a fogyasztóval.
A Coors – amely jelenleg a világ hetedik legértékesebb sörmárkája – bevezetése Magyarországon új fejezetet nyitott a prémium sörfogyasztásban a kiegyensúlyozott gyümölcsös ízeivel. „A cél nem csak piacrész, hanem az egész sörpiac bővítése volt. A magas minőségű termék és az amerikai sörfőzés hagyományai inspirálják a fogyasztókat, miközben a márkabemutatási kampányok ösztönzik a teljes piac növekedését” – mondta el a Borsodi Sörgyár szakembere.
1873-ban egy Adolph Coors nevű fiatal sörfőző nyugatra indult Denverbe, Colorado államba, hogy megtalálja a tökéletes sörfőzési körülményeket. Végül közvetlenül egy jéghideg, kristálytiszta patak mellett telepedett le, 1670 méter magasan a tengerszint felett. Ez ideális hely volt nemcsak a sörfőzde építéséhez, hanem egy üde, hideg lager főzéséhez is. A sörfőzde még ma is ott áll Goldenben, Colorado államban, ahol a Coors család generációi folytatják a sörfőzés hagyományait. A rövid történeti áttekintést követően nem meglepő, hogy a hegyek a Coors márka szerves és alapvető védjegye azóta is.
„Azt szeretnénk, hogy a fogyasztóink olyan jéghideg sört tudjanak fogyasztani, mint a Sziklás-hegységben fellelhető hideg hegyi levegő, ebben pedig még segítséget is adunk! A sör csomagolása pontosan elárulja, hogy mikor elég hideg a sör az optimális ízélményhez. Termokróm tintát adtunk minden palackunkhoz, dobozunkhoz és poharunkhoz, így csak arra a pillanatra kell figyelnie, amikor a hegyek kékre változnak, mert akkor a sör fogyasztásra kész!” – avatta be az előadás résztvevőit Frikton Ildikó.
A kommunikációs tervvel kapcsolatban elmondta, hogy a fogyasztók nem csak láthatják és megérthetik, mit jelent egy igazi coloradói jéghideg hegyi sör, hanem át is élhetik azt. Ennek tudatosításához 360 fokos kommunikációs kampányt folytattak: a tévéreklámon túl rendeztek fogyasztói és partner eseményeket, de szponzorációs együttműködéseket is kötöttek.