A videojáték múltjáról, jelenéről és jövőjéről tart múzeumi témanapot a Neumann Társaság

Hírek

Április 23-án, napra pontosan a Sinclair ZX Spectrum piacra dobásának negyvenedik évfordulóján tartja első idei témánapját az egyedülálló szegedi Informatika Történeti Kiállításán a Neumann Társaság. A brit ZX Spectrum a kedvező ára és a hazai fejlesztők munkája nyomán itthon az egyik első fontos videojátékos platform volt Magyarországon a nyolcvanas években. A visszatekintés mellett a témanapon a gaming jelene és jövője is górcső alá kerül.

 

A Neumann Társaság első idei múzeumi témanapjának fókuszában a videojátékok múltja, jelene és jövője áll majd az egyik legelső gaming platformtól a napjaink csúcsát képező virtuálisvalóság-játékokig.

A szegedi Agorában működő Informatika Történeti Kiállításon, Sir Clive Sinclair legendás házi számítógépe, a ZX Spectrum piacra kerülésének 40. évfordulóján, 2022. április 23-án járják körül a videojátékok történetét a kezdetektől napjainkig a témanap szervezői. Azért ezt a napot választották a szervezők, mert bár tervezője nem annak szánta, a Sinclair ZX Spectrum számítógép a világ egyik legnépszerűbb gaming platformja lett, melyből Nagy-Britannia gazdasága és kultúrája is profitált. A magyar Novotrade-nek köszönhetően magyar fejlesztők is készítettek azóta legendássá lett játékokat erre a gépre.

Az előadások mellett klasszikus játékok kipróbálására is lesz lehetőség a tárlatra szóló normál belépőjeggyel. A résztvevők 9 és 17 óra között szakmai tárlatvezetések keretében megtekinthetik az Informatika Történeti Kiállítás állandó tárlatát és a távközlés történetéről szóló Telefónia időszaki kiállítást is.

A SPECTRUM 40 témanap előadásai (11:00 és 13:00 között):

  • Képes Gábor (marketingigazgató, Kemény János-díjas informatikatörténész, NJSZT)
    40 éves a ZX Spectrum! – A híres gépről és kortársairól, a videojáték-történelem első legendáiról szól az előadás.
  • Juhász Gergő „Alta” (kutató, game design szakértő, NetCoGame JátékosLét Kutatóközpont)
    Manyi néni mit gondol? – Avagy a játékos sztereotípiák és a valóság viszonya – A játékok hatásait és a játékos közösséget rengeteg tévhit és negatív sztereotípia övezi, de a valóság pont az ellentétét mutatja ezeknek. A JátékosLét Kutatóközpont nemzetközi szinten egyedülálló kutatásait ismertető előadásból kiderül majd, milyenek is valójában a játékok és a játékosok.
  • Molnár Attila (LINKDOWN Virtuális Valóság és Szolgáltató Kft, LINKUP Virtuális Valóság és Elektronikus Sport Egyesület, HUNESZ – Magyar Esport Szövetség)
    A VR technológia működése és gyakorlati alkalmazása – Az előadó Magyarországon az elsők között vett részt a virtuális valósággal foglalkozó szolgáltatói szegmens megteremtésében, e tapasztalatok nagy segítséget nyújtottak a későbbiekben a technológia alkalmazhatóságának kibővítéséhez. Ebbe avatja be a közönséget, bemutatva a LINKUP VR Egyesület és a LINKDOWN Kft. működését – bepillantást engedve a R-ral kapcsolatos innovációkba és iparági igényekbe is.

Az előadásokat követően (13 órától 15 óráig)  – Mári Zsolt és Nagy Károly magángyűjtőknek köszönhetően – régi videojátékok, számítógépek “megsimogatására”, kipróbálására is lesz lehetőség, beleértve az ünnepelt ZX Spectrumot is.

 

SOCIAL MEDIA