A sportlovaktól a lovasterápiáig

Hírek

Év végén újabb három lovasszakkönyv jelent meg a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat kiadásában: Isabelle von Neumann-Cosel: A láthatatlan segítségek titka; Bozori Gabriella – Kövy András – Németh Gábor: Sportlovak és lovasterápiás lovak kiképzése; Kövy András: A lovasedző.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) egészségügyi programjának szerves részét képezi a fóti Lovasterápiás és Oktató Központjában végzett terápiás, gyógyító munka, valamint terapeuták és parasport-szakemberek akkreditált képzése és továbbképzése. Ehhez a tevékenységhez kapcsolódik a lovaskönyvek kiadása is.

A képen balról jobbra: Németh Gábor lókiképző és lovasedző, a Magyar Lovasterápia Szövetség díjlovas versenyzője; Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Magyar Lovasterápia Szövetség elnöke; Bozori Gabriella lovasterapeuta, az NGYSZ Lovasterápiás és Oktató Központjának vezetője; Kövy András lovasedző, a Magyar Lovasterápia Szövetség alelnöke

A terapeuták képzése során mutatkozott meg, hogy sok gyógytornásznak, pszichológusnak, gyógypedagógusoknak, de még leendő lovas parasportedzőnek is nehézséget okoz együtt dolgozni a terápiás eszközével, a lóval. A terapeuta és a ló harmonikus együttműködése biztosítja a páciens számára azt a pozitív folyamatot, ami a beteget fejleszti, biztonságot ad neki. A terapeuták jobb minőségű képzése és munkájuk megkönnyítése érdekében jelentettük meg az itt bemutatott könyveket. A könyvek ugyanakkor a terapeutákon kívül lovas edzőknek és lovasoknak is ajánlottak. A legrangosabb külföldi és magyar szakemberek sok évtizedes tudását és tapasztalatait foglalják össze, olyanokét, akik mind részt vesznek a magyarországi lovas terapeuták képzésében, továbbképzésében és vizsgáztatásában.

Isabelle von Neumann-Cosel évek óta oktatóként vesz részt az MLTSZ akkreditált lovasterápiás képzésein. A láthatatlan segítségek titka című könyvében tanácsokat ad a jó lovagláshoz, amely külsőre tetszetős, harmonikus, könnyed, mindeközben pedig ló és lovas kommunikációja szinte láthatatlan. A terapeuta és a ló közötti megfelelő kommunikáció a sikeres terápiás munkának is az egyik alapköve.

Kövy András a díjlovas-válogatott egykori szövetségi kapitánya, ma lovasedző, a Kaposvári Egyetem docense. A lovasedző című könyvében az oktatás örök alapkérdéseire keresi a választ: Mit tanítsunk? Mivel tanítsunk? Hogyan tanítsunk? Ki tanítson? A könyv a lovasok alapképzésével foglalkozik, külön kiemelve a sokoldalú képzést – szemben a korai specializálódással. A kötet legfontosabb témakörei: a bánásmód a lóval, a lovasetika, a mentális és fizikális felkészültség, az elméleti képzés.

Sportlovak és lovasterápiás lovak kiképzése című kötetükben a három szerző – Bozori Gabriella, Kövy András és Németh Gábor – külön-külön fejezetekben foglalkozik saját szakterületével.

Kövy András a különböző sportlovak kiképzéséről, a díjlovaglásról, díjugratásról és a versenyzésről ír. Bozori Gabriella a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjának intézetvezetője, lovasterapeuta, egyetemi docens. Az ő nevéhez fűződnek a terápiás lovak kiválasztásáról, kiképzéséről, valamint a terápiás lovak alkalmassági vizsgájáról szóló fejezetek.

Németh Gábor elismert lókiképző és lovasedző, aki RA1-es lovasvizsgával rendelkezik, amely a legmagasabb németországi vizsgafokozat. A könyvben a fiatal lovaknak a kezdő lovastusaversenyekre történő felkészítéséról, kiképzéséről szóló fejezet fűződik a nevéhez.

Mindhárom könyv színes fotókkal és ábrákkal gazdagon illusztrált.

Ezek a hiánypótló szakmai könyvek az EMMI támogatásával jelentek meg, mint ahogy a 2018 októberében kiadott Isabelle von Neumann-Cosel – Susanne von Dietze: Így kíméld a hátad, lovas című könyv fordítása is. Ezúton is köszönjük az EMMI támogatását.

SOCIAL MEDIA