A nyári hőség fokozódása új kihívást jelent a túrázók számára 

Kiemelt Tejszínhub

Évről évre egyre keményebb próbatétel elé állítja a túrázás szerelmeseit a nyári forróság, amelyre érdemes már jó előre felkészülni. A Fjällräven ennek érdekében az elmúlt években trópusi terepen tesztelte a kifejezetten meleg időre kifejlesztett ruhadarabokat és felszerelési tárgyakat. Az így összegyűjtött tapasztalatokon alapuló alábbi tanácsok megfogadásával a természetjárás a legmelegebb napokon is örömteli élmény lehet. 

 

Beköszöntött a nyár és lassan megérkezik a hőség is. Szélsőségesen meleg időben túrázni pedig egészen új kihívást jelent: nemcsak a tikkasztó kánikula, de a szintkülönbségekkel és a napszakokkal akár nagymértékben változó hőmérsékleti viszonyok miatt is.  Ted Weirum svéd YouTuber hatnapos thaiföldi túrája során forró égövi terepen tesztelte a túrafelszerelés-gyártó meleg időjárási körülményekre optimalizált öltözeteit, valamint felszereléseit, most pedig elmondja, mire érdemes odafigyelni a nyári túrázás során.

„A túrázás csodálatos lehetőség a természet felfedezésére és olyan különleges helyszínek bejárására, ahova máskülönben biztosan nem jutnánk el. Az igazán elkötelezett túrázókat ettől a barátságtalan időjárás, így a nyári kánikula sem tarthatja vissza. A megfelelő felszereléssel és némi odafigyeléssel még szélsőséges meleg esetén is élvezetes lehet a természetjárás” – mondta el Ted Weirum.

 

  1. Réteges és jól szellőző öltözet 

Nyáron is érdemes hosszú szárú nadrágot viselni a természetjárások alkalmával, hiszen a nadrág szára megvédi a lábat az éles gallyaktól, a szúrós növényzettől vagy éppen a rovarok támadásaitól. Fontos azonban, hogy a nadrág megfelelően szellőzzön, vagy kicipzározható legyen, hogy a ruházat alá bejutó levegő kissé lehűthesse a lábakat. A Fjällräven Abisko Nyári Nadrág például beépített oldalsó cipzárjainak köszönhetően extra szellőzést biztosít.

Egyes helyeken, például a napfénytől elzárt erdőkben vagy hegyvidéki területeken hűvösebb a levegő, így szükség lehet egy második felső rétegre. „Érdemes a hátizsákba egy extra, hosszú ujjú felsőt is csomagolni. Ám e réteg kiválasztásakor is oda kell figyelni néhány dologra: legyen a ruházat könnyen csomagolható és gyorsan száradó. Így, ha napközben át is nedvesedik az izzadságtól, a hűvösebb esti órákban is kényelmes marad. Az Abisko Sun-Hoodie a Fjällräven új termékcsaládjának tagja, például ideális választás a nyári melegben” – tanácsolja Ted Werium.

 

  1. Kellően kényelmes felszerelés 

A hátizsák meleg és hideg időben egyaránt elengedhetetlen a túrázáshoz. Az első fontos kérdés, amit hátizsákvásárlás előtt meg kell válaszolni az, hogy milyen hosszú túrán lesz rá szükség? Egynapos kirándulás, hétvégi kiruccanás vagy többnapos kaland? Az egynaposnál hosszabb utakon érdemes 35 literes vagy annál nagyobb zsákot használni. A hosszabb kalandokhoz pedig egy legalább 50 literes hátizsákra lesz szükség.

Ted tanácsa: „Nem csak a hátizsák űrtartalmát, de az éghajlati viszonyokat, valamint a túrázó saját méreteit is figyelembe kell venni. Testalkattól is függ, hogy kinek melyik típusú hátizsák lesz kényelmes, ezért mindenképp érdemes felpróbálni a kiválasztott modellt. A Fjällräven Abisko Friluft 35 hátizsákja hálós hátrészének köszönhetően extra szellőzést biztosít, ami főleg a nyári hőségben lehet igazán előnyös. 

 

  1. Megfelelő fizikai állapot és felelős túrázás 

Sok túrázó tartott most kényszerpihenőt, ám a természet visszavár mindenkit. Mielőtt azonban valaki újra természetjárásra indulna, érdemes átgondolni, milyen fizikai állapotban van. Nem árthat ilyenkor, ha először egy-egy rövidebb távra indul el az ember, hogy újra visszanyerje erejét és állóképességét a hosszú, akár több napos kalandok előtt.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a hatóság javaslatait a természetben is be kell tartani. Még mindig ajánlott inkább egyedül vagy családi körben ellátogatni a természetbe, de semmiképp nem nagy csoportokban, és ügyelni kell a megfelelő higiéniára odakint is. A felelősségteljes túrázás nem csak az emberek, de a természet védelmét is szolgálja.

SOCIAL MEDIA