A magyarok legtöbbje a gyermekek megsegítésére és állatvédelemre adja adója 1%-át

Hírek Kiemelt

Közeleg a személyi jövedelemadó 1% felajánlásának május 20-i határideje, így itt a remek alkalom átgondolni, hogy melyik szervezetet szeretnéd ezáltal támogatni.  Az elmúlt év során is mindenki rendelkezhetett adója 1%-ának felajánlásáról. Ez nemcsak azért fontos, mert így hozzájárulhatunk egy, a szívünkhöz közel álló civil szervezet céljainak megvalósításához, hanem azért is, mert a támogatások száma és az összes felajánlás összege nagyságrendileg számszerűsíti egy-egy alapítvány erejét és társadalmi megítélését. 

 

A friss felmérés alapján kijelenthetjük, hogy a magyarok jó szándéka elsődlegesen a gyermekeket segítő szervezetek és az állatvédelmi szervezetek felé irányul. A “legjobb civil szervezetek” dobogója mellett cikkünk feltárja a leginkább támogatott vallási szervezeteket is, illetve bepillantást enged azokba a támogatói programokba, melyek immár évről-évre segítik a civil szervezetek munkáját.

A BP Digital SEO ügynökség a kutatása során összesen több mint 27,000 civil szervezetből válogatta össze azokat, amelyek valamilyen szempontból kimagasló eredményeket értek el a 2020-as év során.

Elsődleges adatforrásuk a NAV által közzétett adó 1%-os felajánlásokról készült lista volt, illetve elemző szoftverek segítségével is vizsgálták a civil szervezetek online forgalmát.

Megvizsgálták a non-profit szerveződéseket aszerint, hogy mekkora támogatást kaptak az elmúlt évben, hogy hány fő támogatta az adott alapítványt adójával, illetve, hogy mekkora forgalom érkezett a szervezet weboldalára és mennyire hiteles az adott weboldal a Google értékelése szerint.

Emellett TOP 3 kategóriákat is létrehoztak a leginkább támogatott tematikájú (gyermekek, állatvédelem, vallási, kulturális) szervezetek között.

 

2020-ban is a gyermekek és az állatok a legtámogatottabbak

A részletes és több szempontot vizsgáló felmérésből kiderül, hogy 2020-ban az SZJA 1%-os felajánlások TOP 50-es kategória listájának élén a Bátor tábor Alapítvány áll, őket követi az Országos Mentőszolgálat Alapítványa, a dobogó harmadik helyre pedig a Magyar Gyermekmentő alapítvány került. Szorosan utánuk olyan szervezetek következnek, mint a Noé Állatotthon vagy a Rex Kutyaotthon Alapítvány.

Ha azt vizsgáljuk, melyik civil szervezetnek adta a legtöbb magyar állampolgár az 1%-át, akkor is a No.1 a Bátor Tábor, majd ismét az Országos Mentőszolgálat következik, a harmadik pedig a Szent Márton Gyermekmentõ Szolgálat Közhasznú Alapítvány. Ebben a vizsgálatban is előkelő helyen szerepel néhány állatvédelmi szervezet is.

A pandémia miatti nehéz időkben tehát úgy tűnik, az emberek figyelmet fordítanak arra, hogy a védtelen és még kiszolgáltatottabb csoportoknak ajánlják fel 1%-ukat.

TOP10 non-profit szervezet (SZJA 1% támogatás alapján)

 

#Szervezet neveTámogatás összege (Ft)
1BÁTOR TÁBOR ALAPÍTVÁNY143,386,629
2ORSZÁGOS MENTÕSZOLGÁLAT ALAPÍTVÁNY122,430,908
3MAGYAR GYERMEKMENTÕ ALAPÍTVÁNY80,822,945
4SZENT MÁRTON GYERMEKMENTÕ SZOLGÁLAT KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY80,004,023
5RÁKOSMENTI NOÉ BÁRKÁJA ÁLLATOTTHON ALAPÍTVÁNY76,122,839
6PIROS ORR BOHÓCDOKTOROK ALAPÍTVÁNY71,745,196
7REX KUTYAOTTHON ALAPÍTVÁNY (REX ALAPÍTVÁNY)66,043,481
8GYERMEKMENTÕ TÁMOGATÓ ALAPÍTVÁNY61,254,301
9EGYÜTT A DAGANATOS GYERMEKEKÉRT ALAPÍTVÁNY60,803,996
10MADÁRKÓRHÁZ ALAPÍTVÁNY57,598,883

 

A civil szervezetek honlapjai is versengtek

A felmérés részeként a BP Digital vizsgálta a szervezetek weboldalainak látogatottságát és úgynevezett domain hitelességét is, hiszen az online népszerűség is sokat elárul egy ilyen non-profit szervezet munkájáról és eredményességéről. Az élen a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület weboldala, a második helyen pedig az Országos Magyar Méhészeti Egyesület honlapja található, de a dobogóra felkerült a TASZ webes felülete is.

Érdekesség, hogy a Google szemében is a leghitelesebb (domain rating alapján) non-profit szervezet a Magyar Madártani Egyesület oldala.

Kutatásukban a SentiOne online listening cég kutatócsapata segítségével monitorozták az online népszerűséget is (social media, blogok, fórumok), és a  legnépszerűbb civil szervezet a Social Index alapján a Baptista Szeretetszolgálat lett, ezt követi a Társaság a szabadságjogokért (TASZ), majd a Noé Állatotthon Alapítvány.

 

Non-profit toplista

A tematizált szervezetek abszolút toplistája a következőképpen alakult 2020-ban:

  • A gyermekek támogatására idén is hatalmas összeg gyűlt össze az adók 1%-ából, összesen több, mint 300 millió forint értékben. Első a Bátor Tábor, második a Magyar Gyermekmentő Alapítvány, harmadik a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat.
  • Az állatvédelmi szervezetek dobogóját a Rex Kutyaotthon Alapítvány, a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány és a Miskolci Állatsegítő Alapítvány hódította meg.
  • Kulturális területen a Pintér Béla és társulata nyerte el az első helyet 3,6 millió forinttal, a második helyen a Magyar Katolikus Rádió Alapítvány végzett, a harmadik pedig a Torkos András Evangélikus Művelődési Alapítvány lett.
  • A vallási intézmények közül a legtöbb hozzájárulást a Dévai Szent Ferenc Alapítvány kapta, a második helyen a Hit és Erkölcs Kulturális Alapítvány áll, a harmadik helyre pedig a Nemzetközi Bibliakutatók Magyarországi Társasága került.

A kutatás minden aspektusa, részletei és a teljes ranglista illetve a támogatások mértéke elérhető a BP Digital kutatásában. Továbbá hasznos információk olvashatóak a tanulmányban a non-profit szervezeteket támogató programokról és a 2020-as civil díjak nyerteseiről is.

 

Illusztráció: Bátor Tábor

 

SOCIAL MEDIA