A Konyhafőnök – Marika néni érkezik a konyhába!

Tejszínhub

Marika néni leleplezése előtt azonban a Középdöntő második napján újabb pontoként szálltak “pultba” a versenyzők. A zsűri Izlandra kalandozott a triókkal, akik olyan különleges főalapanyagok közül választhattak, mint bárányborda, rénszarvas gerinc, juh comb, tőkehal, szardínia és kékkagyló. Emelett használhattak a versenyzők skyr-t, ami a joghurt, a sajt, a kefír és a tejföl izlandi keveréke.

 

A jubileumi évadhoz elvárható módon a séfek és Zé ezúttal nem főételt, hanem egy amuse-bouche-t és egy előételt várt a csapatoktól. Előbbi vendégváró falatkákat jelent, koncentrált ízekkel és formákkal. Miután a séfek inspiráció gyanánt bemutatták, hogy ők mire gondoltak, azonnal üzent Rácz Jenő Marika néninek, aki szerint ezekkel az ételekkel nem lehet jól lakni: a fine dining éttermek degusztációs menüi ilyen kifinomult, apró falatkákat is tartalmaznak, de a menüsor végére senki sem marad éhes. Fördős Zé, aki járt már mindkét séf Michelin-csillagos éttermében, megerősítette, hogy “degeszre ette magát” mindkét helyen.

A második feladatban “belsőséges” hangulatba kerülhettek a csapattársak, ugyanis különböző állatok belsőségeivel dolgozhattak. Két-két egymást követő, harmónikus fogást várt a zsűri a versenyzőktől. Ehhez a gondolathoz olyan alapanyagokat társítottak, mint sertés agyvelő, sertésháló, sertés és csirke máj, csirkezúza, marha- és bárányvese, marha és báránypacal, valamint haltej és ikra.

A napot minden kétséget kizáróan a két pontot is bezsákoló piros csapat nyerte. A Középdöntő harmadik napján leleplezzük Marika nénit, aki már eddig is a “nézők hangja” volt A Konyhafőnök 10. évadában!

 

Rácz Jenő és Sárközi Ákos megmutatták, milyen ételeket várnak a versenyzőiktől

Rácz Jenő egy amuse-bouche-t, Sárközi Ákos pedig egy előételt készített, hogy megmutassák a versenyzőknek, milyen fogásokat lehet kihozni az előttük látható alapanyagokból. Az adagok aprók voltak, viszont a mögöttük lévő munka annál nagyobb.

 

„Mi ez a förmedvény?” – Sárközi Ákos többször is kidobta a kékek ételét

Laci Hanna utasítására belekezdett egy kuszkusz saláta elkészítésébe, azonban többszöri próbálkozásra sem tudták eltalálni azt az állagot, amit a séfjük szívesen látott volna a tányéron.

 

Rácz Jenő 10 perccel a főzés vége előtt vette el csapata alapanyagát

Dóri, a pirosak konyhafőnöke a főzés vége előtt elégedetlen volt az egyik halfiléjükkel, így megkérte Zsuzsát, hogy kezdjen neki újra. Rácz Jenő azonban nem hagyta, hogy kárba menjen az addig elvesztegetett idő.

 

Dóri kiakadt Zsuzsi negativitásán: Ne mantrázd, hogy nem leszünk meg

A piros csapat nehéz helyzetbe került az első főzés végén: az elkészült elemeiket alig találták meg a nagy összevisszaságban, valamint egy mártásnak is híján voltak, amit Rácz Jenő az utolsó pillanatban készíttetett el velük. A kialakult helyzetben Zsuzsi nem bírta magában tartani a gondolatait.

 

Rácz Jenő: Pocsék munka volt, amit csináltatok

Rácz Jenő csalódottan szemlélte csapatát a kóstoláson, mert úgy vélte, hogy kudarcot vallottak a közös munka során. Legfőképpen Dóri, akitől sokkal többet várt konyhafőnökként.

 

Sárközi Ákos odapirított a csapatának: szerinte botrány rossz ételt készítettek

A kék csapat nehezen tudta követni Sárközi Ákos utasításait a főzés alatt, és ez az elkészült ételükön is meglátszott. Azonban nemcsak a mentoruknak nem tetszett a tányérjuk, Zé sem talált rajta egy jó elemet sem.

 

A piros csapat egy titokzatos, üres dobozzal lepte meg a kékeket

A pirosak három hátráltatás közül választhattak, majd úgy döntöttek, hogy az üres ládikát választják az ellenfelüknek. Persze a kékek első ránézésre sejtették, hogy ez semmi jót nem jelent számukra, később pedig be is igazolódott a gyanújuk.

 

„Fogalmam sincs, tiszta gáz” – Zsuzsa konyhafőnökként nem tudta, mit készít a csapata

Tejszínes, paradicsomos vagy fűszerpaprikás? Zsuzsa, a pirosak konyhafőnöke, nemcsak az egyes elemek aktuális állapotával nem volt tisztában, de az ételeik koncepciója sem volt meg neki teljesen. Bár csapattársai igyekeztek segíteni neki, Rácz Jenő nem nézte jó szemmel a ténykedését.

 

Sárközi Ákos: Ugyanolyan borzasztó sz*rt csinálunk megint

Az első feladat sikertelensége után a kék csapatnak a pirosak hátráltatása is feladta a leckét. A piactérről kapott alapanyagokat sehogy sem tudták beépíteni az ételükbe, és Sárközi Ákos azt is kiszúrta, hogy Iza, a konyhafőnökük sincs a helyzet magaslatán.

 

Sárközi Ákos ráharapott egy kellemetlen falatra

Bár Sárközi Ákos nagyon szereti a zúzát, a pirosak ételét mégsem tudta megenni. A zsűritagok értetlenül álltak a csapatok napi teljesítménye előtt: Rácz Jenő leginkább egy Real-Madrid – Hajdúszoboszló meccshez hasonlította a főzésüket.

 

 

SOCIAL MEDIA