A hétvégi kenyai diadal után ismét a TOYOTA GAZOO Racing áll az élen a Rally Világbajnokságban

Hírek

A Toyota csapata folytatta veretlenségi sorozatát az FIA Rally Világbajnokság legnehezebb fordulóján. Mióta 2021-ben visszatért a naptárba a Safari Rally, minden alkalommal a Toyota végzett az élen, így immár tizenkettőre növelte a győzelmeinek számát.

 

Az eredmény ismét bizonyítja a GR YARIS Rally1 HYBRID erejét és megbízhatóságát, amely erre az eseményre frissített felfüggesztési csomagot, valamint jellegzetes snorkel rendszert kapott – utóbbi a múltbeli Safari Rallykon szereplő autók egyik ikonikus eleme volt, és idén ismét engedélyezték.

Rovanperä és navigátora, Jonne Halttunen a 2022-es siker után másodszor nyerte meg a versenyt. Győzelmüket a rally első teljes napján, pénteken nyújtott fenomenális teljesítményükre alapozták, ahol mind a hat szakaszon a leggyorsabbak voltak, és így közel egy perces előnyre tettek szert. Ez lehetővé tette Rovanperä számára, hogy a leghosszabb és legnehezebb szombati napon óvatos lehessen, ahol szükséges – ugyanakkor így is közel 25 másodperces előnnyel nyerte meg a rally leghosszabb szakaszát, mivel a legtöbb versenytársa bajba került.

Két perc fölötti előnyével Rovanperä az utolsó nap hat szakaszának és 74,38 verseny-kilométerének nagy részében a biztonságra törekedett, és végül 1 perc 37,8 másodperces előnnyel győzött. Katsuta négy kenyai indulásból a harmadik dobogós eredményét érte el, megismételve a 2021-es második helyezését. Ő és navigátora, Aaron Johnston egy jól kiszámolt rallyn vannak túl, a szombati két szakaszgyőzelem pedig segített nekik leküzdeni egy dupla defektet, ami több mint egy percet jelentett számukra.

Elfyn Evans és Scott Martin navigátor gondoskodott arról, hogy mindhárom Toyota az első négyben végezzen. A második helyig jutottak, mielőtt háromszor is defektet kaptak a szombati durva és sziklás szakaszokon. A dobogós helyek így elérhetetlenek maradtak számukra, de mindent megtettek azért, hogy a lehető legtöbb pontot szerezzék vasárnap, ahol a harmadik leggyorsabbak voltak a nap folyamán, a Power Stage-en pedig az ötödikek lettek.

A TGR-WRT a kettős győzelemmel maximális pontszámmal zárta a fordulót a gyártói bajnokságban, plusz további 11 bónuszpontot szerzett vasárnap, és négy pont előnnyel vezet a bajnokságban. Evans összesen 16 pontot szerzett a hétvégén, amivel továbbra is második a pilóták tabelláján, hat pontra az élen állóktól – írják.

 

SOCIAL MEDIA