A Henkel közzétette 2023-as fenntarthatósági jelentését: az újrahasznosított műanyag aránya világszerte 19 százalékra nőtt

Hírek Kiemelt

A Henkel közzétette a 2023-as pénzügyi évre vonatkozó fenntarthatósági jelentését, amelyben beszámol a globális fenntarthatósági stratégiájának végrehajtásában elért eredményeiről.

 

„A fenntarthatóság Céltudatos Növekedési Programunk központi pillére” – mondta Carsten Knobel, a Henkel igazgatóságának elnöke. „Különösen az ilyen kihívásokkal teli időszakban, mint a mostani, a fenntartható cselekvés fontosabb, mint valaha. Ezért folyamatosan dolgozunk fenntarthatósági céljaink megvalósításán, és büszke vagyok arra, hogy tavaly is nagyon jó előrehaladást értünk el. A vezető ESG minősítésekben elért kiváló eredményeink, mint például az ismét elért EcoVadis Platinum értékelés, azt mutatják, hogy jó úton járunk, és hogy erőfeszítéseinket elismerik.”

„Tavaly a környezetvédelmi és társadalmi hatásra vonatkozó kötelezettségvállalásaink előmozdítására összpontosítottunk” – tette hozzá Sylvie Nicol, a Henkel Igazgatóságának emberi erőforrásokért, infrastruktúráért és fenntarthatóságért felelős tagja. „Szeretném kiemelni a kulcsfontosságú nyersanyagok fenntartható beszerzése terén elért jelentős előrelépést, például a pálma- és pálmamagolaj tanúsítványt. Mindkét üzletágunkban nagy erőfeszítéseket tettünk a körkörös gazdasághoz való hozzájárulás terén is. Továbbra is kiálltunk a társadalmi igazságosság mellett, és világszerte bevezettük a nemi szempontból semleges szülői szabadságot minden munkavállaló számára.”

 

Jelentősen javuló fenntarthatósági teljesítmény

A Henkel „2030+ Fenntarthatósági Ambíciók Keretrendszer” egyértelmű vállalásokat és célokat határoz meg a vállalat globális fenntarthatósági stratégiájára vonatkozóan környezeti-, társadalmi- és felelős vállalatirányítási kérdésekben. A Henkel tavaly jelentős javulást ért el a klímavédelem területén, és a gyártás során keletkező CO2-kibocsátást termék/tonnára vetítve 61 százalékkal csökkentette (a 2010-es bázisévhez képest), miközben 89 százalékra növelte a megújuló forrásokból vásárolt villamos energia arányát. Emellett 2023-ban összesen 14 további gyárban állították át a termelést szén-dioxid-semleges termelésre.

A Henkel egyik fő célja a körforgásos gazdaság előmozdítása. Összességében a Henkel világszerte 19 százalékra növelte az újrahasznosított műanyag arányát fogyasztási cikkeinek csomagolásában.

A Henkel folytatta a természeti erőforrások védelmére irányuló erőfeszítéseit is. Ez magában foglalja a nyersanyagok, például a pálmaolaj és a pálmamagolaj felelősségteljes felhasználását. 2023 végén a Henkel globális szükségleteinek 96 százalékát fenntarthatósági tanúsítvánnyal rendelkező pálma(mag)olajjal tudta fedezni, és elérte a 89 százalékos nyomon követhetőségi arányt a malomig. A pálmaolaj-termelésben részt vevő kistermelők támogatására különös hangsúlyt fektetve a Henkel tíz éves együttműködését ünnepelte a Solidaridad fejlesztési szervezettel.

A sokszínűség, egyenlőség és befogadás területén a Henkel egyebek mellett azt a célt tűzte ki, hogy 2025-re minden vezetői szinten elérje a nemek közötti egyenlőséget. Tavaly a nők aránya a vezetői pozíciókban 39,5 százalékra nőtt.

 

A fenntarthatóság területén elért eredmények és előrelépések külső elismerése

A korábbi évekhez hasonlóan a Henkel 2023-as fenntarthatósági teljesítményét több minősítő ügynökség is elismerte, többek között az EcoVadis, amely a Henkelt az értékelt vállalatok legjobb 1 százalékába sorolta, valamint a Sustainalytics.

 

Globális elkötelezettségi program kibővítve

A 2022-ben globálisan bevezetett „Sustainability at Heart” program részeként a Henkel célja, hogy tovább ösztönözze munkavállalói elkötelezettségét a fenntarthatóság iránt, és ezért 2023-ban kibővítette képzési kínálatát. Már több mint tízezer munkavállaló vett részt egy alapképzésen, amely e-learning formájában számos nyelven és újonnan kifejlesztett formátumban a gyárakban dolgozók számára is elérhető.

 

SOCIAL MEDIA