A görkorcsolyázás új világrekordját állította fel Till Attila

Hírek

Till Attila és Szujó Zoltán vezetésével 407 ember görkorcsolyázott egyszerre a Vodafone székházának udvarán, ezzel megdöntve az együtt, egy sorban görkorcsolyázás – eddig 371 fővel tartott – világrekordját.

 

A Vodafone Görgető Nap eseményén a vállalat munkatársai a Budapest ONE irodaház dolgozóival közösen görkorcsolyás világrekordot állítottak fel az irodaház belső udvarán. A cél az volt, hogy egyszerre legalább 400 ember gördüljön és megdöntsék a jelenlegi együtt görkorcsolyázás világrekordját, amit az indiai Shivganga Roller Skating Club állított fel 2017. május 31-én Karnatakában 371 fővel. A sikeres kísérleten, összesen 407 ember gördült egyszerre – a sort Tilla vezette, az eseményt pedig Szujó Zoltán kommentálta, így a katartikus sporteseményeket idéző hangulat sem maradt el.

„Utoljára 6 évvel ezelőtt volt rajtam görkorcsolya, akkor a fiammal együtt tanultunk görkorizni. A mostani rendezvény kedvéért gördültem ismét, de nagyon élveztem, biztos, hogy nem ez volt az utolsó alkalom. Nagyon örülök, hogy egy ilyen elképesztő világrekord-kísérlet részese lehettem” – mondta el Till Attila.

A világrekord-kísérlet apropóját a Vodafone által bevezetett innováció, a görgethető adatkeret adta. Az újítás a korlátlan adatkerettel nem rendelkező Go Light+, Go Easy+, Go Midi+ és Go Super+ díjcsomagokat érinti, az ezen díjcsomagokat igénybe vevő ügyfelek átgörgethetik a következő hónapra az adott hó végén megmaradt adatkeretüket. A görgetés automatikusan elindul, amennyiben legalább 1 MB adathasználat történt a tarifában foglalt adatból, tehát a megmaradt adatmennyiség automatikusan átkerül a következő számlázási időszakra, anélkül, hogy az előfizetőknek ezzel bármi teendőjük lenne. A szolgáltató felhívja a figyelmet: csak az aktívan használt kártyák esetén működik a görgetés.

 

Különc látványosságból tömegek kedvence

A görkorcsolyázásra a legtöbben 80-90-es évekbeli sportként gondolnak, de a görkorcsolya története ennél sokkal régebbre nyúlik vissza: a legelső gördülő cipőt a krónikák szerint egy belga kézműves, bizonyos Joseph Merlin készítette 1760-ban. Ő még fém kerekeket rögzített a cipőkre, amiken egy londoni bálon gurult keresztül a termen, miközben hegedűn játszott, nem mindennapi bevonulóval lepve meg a nagyérdeműt.

A ma ismert görkorcsolyára hasonlító cipőt azonban csak 1819-ben szabadalmaztatták Franciaországban, igazán nagy nyilvánosságot pedig akkor kapott az eszköz, amikor az 1970-es években az amerikai jégkorongosok felfedezték maguknak, mint a szezonon kívüli edzés lehetőségét. A sportolók által a figyelem középpontjába állított gördülő cipők feltűnése egybeesett a diszkókorszak megjelenésével, így szinte elkerülhetetlen volt, hogy a görkorcsolyázás és a zene, a gördülő sport és a bulihangulat összeforrjon, amire építve hamarosan megnyitottak az első görkorcsolyás diszkók is.

A görkorcsolyázás Magyarországon is villámgyorsan terjedt, ami nagyrészt a budapesti éjszakai élet akkori egyik legnagyobb showmanjének, Somorjai Károlynak (művésznevén Carlo Davinson) volt köszönhető, aki nyolckeréken gördülve táncolta végig a legmenőbb bulihelyeket. A nyolcvanas években már a frissen nyitott PECSA-ban is szerveztek kimondottan görkorcsolyás rendezvényeket, itt rendezték meg 1986-ban az Első Országos Görkorcsolyás Diszkótáncversenyt is.

Reneszánszát éli a nyolc kerék

A görkorcsolyázás aranykora után a gördülő cipők egy jó darabig a szekrények mélyén pihentek, az utóbbi években azonban reneszánszát éli a sport. Ez részben annak köszönhető, hogy a szórakoztató, szabadban végezhető sport erősíti a szívet, miközben kíméli az ízületeket, részben pedig annak, hogy rendkívül látványos mozgásforma. Nem véletlen, hogy egyre több influencer és celeb tölt fel a social médiába görkorcsolyás tartalmakat.

 

SOCIAL MEDIA