30 százalékkal növelte nyereségét a Pensum Group az első félévben

Hírek

A COVID-19 járvány negatív hatásai alig érintették, miközben működése hatékonyabbá vált, így 30 százalékkal növelte adózott eredményét a Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában jegyzett Pensum Group. A humánerőforrás-szolgáltatások, főként a munkaerő-kölcsönzés terén meghatározó pozíciójú vállalat árbevétele 1,6 százalékkal csökkent, miközben az értékesítés közvetlen költségei 4,9 százalékkal zsugorodtak. A februári tőzsdére lépést követően jelentősen javultak a társaság növekedési kilátásai, így jelenleg is vizsgálja a bővüléshez szükséges tőzsdei forrásbevonás lehetőségeit.

 

A Pensum Group Nyrt. a COVID-19 járvány ellenére kiemelkedően jó első félévet zárt. A koronavírus általános negatív gazdasági hatásait a vállalat árbevételében érezni lehetett ugyan, de azok a vártnál jóval enyhébbek voltak. Ennek oka, hogy a Pensum partnerei között nem szerepelnek a válság által jelentősen sújtott üzleti szektorban működő cégek (autóipar, turizmus, vendéglátás), ugyanakkor a növekedést mutató ágazatokban (pl. kiskereskedelem, ételkiszállítás) a vállalat nagyobb forgalmat realizált. Összességében a járvány negatív hatásai az átlagnál kevésbé érintették a Pensumot, így árbevétele alig változott, 1,084 milliárd forint (-1,6%) volt az első hat hónapban. A kis mértékű visszaesést a belföldi árbevétel 4 százalékos csökkenése és az export árbevétel 5 százalékos növekedése okozta. Mindezek mellett a társaság gyorsan és hatékonyan reagált a költségek terén a vírus miatti bizonytalan üzleti kilátásokra: a belső állományt csökkentette, és a munkafolyamatok átszervezésével hatékonyabbá tette a működést. A Pensum felkészülten állt át az otthoni munkavégzésre, amely jelentős előnnyel is járt: sokkal jobban mérhetővé vált a hatékonyság, ami további átszervezésekhez vezetett, és még költséghatékonyabbá tette a működést. Az értékesítés közvetlen költségei 4,9 százalékkal 905 millió forintra estek, mindezek hatására a Pensum Group üzleti tevékenységének eredménye 19,6 százalékkal 24,3-ra, míg adózott eredménye 29,8 százalékkal 21,5 millió forintra emelkedett. A mutatók alapján a vállalat egy részvényre jutó eredménye 36,2 százalékkal 11,26 forintra bővült.

A kilátásokat tekintve a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak, valamint az ezzel kapcsolatban megvalósult digitális fejlesztéseknek köszönhetően a Pensum a továbbiakban csökkenő munkabérkiáramlással és irodaköltséggel számol. Az árbevétel alakulása szempontjából fontos, hogy a vállalat partnerei között sok olyan cég van, melyeket nem, vagy inkább pozitívan érintenek a várható gazdasági hatások (kiskereskedelem, csomagküldés, ételkiszállítás), miközben a gazdaság egyéb szektoraiban történő elbocsátások miatt a munkaerőpiacon emelkedik az álláskeresők száma. Összességében a helyzet kedvez a humánerőforrás-szolgáltatónak: a cégek ugyanis szívesebben vesznek igénybe munkaerő-kölcsönzési szolgáltatásokat, mert így nem kell az elbocsátás költségkockázataival számolniuk. A Pensum Group ezért úgy ítéli meg, hogy a vállalat februári tőzsdére lépését követően a koronavírus kedvezőtlen gazdasági hatásai ellenére is jelentősen javultak növekedési kilátásai az egyre koncentrálódó, egyre tőkeigényesebb és egyre szigorúbb szabályozással működő szolgáltatói piacon. A társaság stratégiai célja továbbra is, hogy a Budapesti Értéktőzsdén történő tőkebevonással dinamikusan növekedjen, így vizsgálja a forrásbevonás lehetőségeit.

SOCIAL MEDIA