A díj történetében először nemzetközi tagokkal kibővített szakmai zsűri dönti el, mely Magyarország legdizájnosabb hotele és étterme.
A díj történetében először nemzetközi tagokkal kibővített szakmai zsűri dönti el, mely Magyarország legdizájnosabb hotele és étterme.
A Turizmus Trend / Vendég&Hotel szervezésében átadásra kerülő díj zsűrije a dizájn és a külső megjelenés szempontjából értékeli a hazai vendéglátó- és szállodaipari szereplőket. A verseny célja, felhívni a figyelmet az éttermi és a szállodai vendéglátás arculatának, megjelenésének fontosságára, a vendéglátóipari kommunikációban alkalmazott vizuális, design és belsőépítészeti elemek minőségének kiemelt szerepére és arra, hogy a vendégoldal területéről mennyire fontos és meghatározó az adott vendéglátóegység megjelenése.
Az elbírálás főbb szempontjai:
- A pályázott munka eredetisége, kreativitása
- A pályázott munka érthetősége, átláthatósága
- A kivitelezés minősége, a pályázott munka esztétikai és funkcionális minőségének összhangja
Idén Mexikó, Dubai, az Amerikai Egyesült Államok és Franciaország hoteljeinek igazgatói és menedzserei is részt vettek hazai, neves szakemberek mellet a pályázatok kiértékelésében. A rövidlistát szeptember 5-én állították össze. Az idei shortlisteken kizárólag olyan pályamunkákat díjaznak, melyeket egyöntetűen elismertek a bírák. A győzteseket az október 9-i ünnepélyes díjkiosztó gálán hirdetik ki.
Gasztro-vonalon a fő kérdés az volt, a designt vagy a praktikumot díjazzák, az egyszerűséget, vagy az összetettséget értékeljék. Érdekes kérdés továbbá, vajon szerencsés-e egy az egyben lemásolni egy külföldi nagynevű sikeres tervező munkáját, vagy illene azt átalakítani az itthoni megvalósítás során. Másolás és inspiráció – nehéz elválasztani a két dolgot. A bírák között volt olyan, aki szerint a jót le lehet másolni, sőt, érdemes is. A hotelek értékelése során figyelembe vették, melyik hely mennyire ad más, különleges élményt a vendégnek, mennyire emlékezetes az adott szálláshely. Számított az egyediség, valamint az, mennyire követik a hazai megoldások a nemzetközi trendeket. Külön öröm, hogy shortlistre idén több vidéki szállás is került.
„Idén többen jelentkeztek, mint a korábbi években, azonban továbbra is fájó, hogy a nagy szállodaláncok nem pályáztak. Öröm, hogy új típusú szálláshelyek is látókörünkbe kerültek. Végre itthon is elkezd nyitni mind a vendéglátós, mind a szállodai szakma az egyediség, különlegességek nemzetközi trendje felé. Az pedig külön jó hír, hogy erre a vonalra egyre több a példa nemcsak a fővárosban, hanem vidéken, nagyobb és kisebb településeken egyaránt” – foglalta össze a zsűrizés tapasztalatait a zsűri elnöke.
A zsűritagok:
- Varró Zoltán – zsűrielnök, designer, belsőépítész, Varró Design
- Adele Gutman – a Library Hotel Collection (USA New York) szállodalánc alelnöke
- David Mulin – a franciaországi St. Reggis Hotel Punta Mita F&B menedzsere
- Monica Ortiz – a mexikói Rosewood Mayakoba Resort igazgatója
- Katusak-Huzsvar Péter – W Hotel Dubai igazgatója
- Nagy Dániel – MTÜ képviselője
- Bakody Katalin – a JAB csoport igazgatója
- Martinkó József – Octogon Magazin főszerkesztője
- Pásztor Erika Katalina – az Építészfórum.hu főszerkesztője
- Ács Erzsébet – a Lakberendezők Országos Szövetségének elnöke
- Vágó Ágnes – a Vendég&Hotel főszerkesztője
- Szigeti Péter – a PPH Media tartalomfejlesztési vezetője
- Krémer Julianna – a PPH Media művészeti vezetője
A Gastro Design Award 2017 shortlistje a következő:
A. Gastro kategória
Belsőépítészet
Mercedes vendéglátóipari berendezés és belsőépítészet – zárt vendégtér díj
Vendéglátóegységek 40 fő alatt
- ZUGFŐZDE Pálinkamúzeum / ZUGFŐZDE Pálinkamúzeum
- Homoki Lodge / Homoki Lodge – Nature Quest Resort
Vendéglátóegységek 40 fő felett
- B!stro Fine / Bistro Fine, este’r partners
- Deák St. Kitchen / Adria Palace
- Doblo Wine & Bar / Doblo Wine & Bar
- Zwack Unicum Füves Bár / Zwack Unicum, este’r partners
Vendéglátóipari berendezés és belsőépítészet – Nyitott vendégtér díj
- STAND25 / N Gasztronómia, PLUSDESIGNSTUDIO – Fejes Gergő
- Fricska Bisztró (Veszprém) / Fricska Bisztró, Somlai Tibor, belsőépítész; Katona Manufaktúra, kivitelezés
- Babérliget Kúria rendezvénypavilon / Babérliget Kúria
- Nespresso bar, pub & café (kávéház, kávézó, presszó) berendezés és belsőépítészet díj
- GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar / WhiskyNet
Egyéb vendégtér berendezés és belsőépítészet (delikátüzlet, cukrászda, étel-ital szakbolt stb.) díj
- Füge bolt és kávézó / UGAR – Barcza Gergely, Csiszár Dalma, Lumoconcept (világítástervezés, lámpák)
- Hisztéria Cremeria / Singer Design, Hisztéria kávézó & fagylaltozó WestEnd City Center, Molnár Balázs (belsőépítész designer)
- Kristinus Borbár / Kristinus Borbirtok, Kiss Zsombor, Nero Solutions
A. Gastro kategória
Design
Weboldal- és mobiloldal design és felhasználhatóság díj
- GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar / WhiskyNet
- Urban Betyár Étterem és Élményközpont / DekoRatio Branding & Design Studio, Mészáros Szani, Beke Ágnes
- Etyeki Kúria / Etyeki Kúria Borgazdaság, DONE Digital
Logó és grafikus arculat díj
- Anjuna Ice Pops / DekoRatio Branding & Design Studio, Mészáros Szani, Beke Ágnes
- Füge bolt és kávézó / Molnár Annamária
- Calavera Mexikói Étterem és Bár / Központ Bisztró, Cafe Design
- GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar / WhiskyNet
- STAND25 / PLUSDESIGNSTUDIO – Fejes Gergő, belsőépítészeti tervezés, Kalászi Benjamin – grafikai arculat, képregény, képregény illusztráció, Püspöki Apor – designer, Csahók Ibolya, Fejes Gergő – grafikai arculat, logó
- Sushiroll / DekoRatio Branding & Design Studio, Nagy Zsófia Sebestyén Tamás
- Urban Betyár Étterem és Élményközpont / DekoRatio Branding & Design Studio, Mészáros Szani, Beke Ágnes, Sebestyén Tamás
B. Szálloda kategória
Belsőépítészet
JAB szállodaipari berendezés és belsőépítészet – Teljes ház díj
- BAMBARA Hotel
- Avalon Resort & SPA / Avalon Park
- Babérliget Kúria
- Butik Design Rooms
- The Loft Budapest / First Central Loft, Este’r Partners
Szállodaipari berendezés és belsőépítészet – Lobby díj
- W&M Hotel / G&M Design Studio
- Alsóörs Marina Hotel Lobby / TAAT építész műterem, Nóbik Orsolya és Szilvási Attila
Solinfo szállodaipari berendezés és belsőépítészet – Szoba
- Avalon Resort & SPA / Avalon Park
- Homoki Lodge Nature Quest Resort
Szállodaipari berendezés és belsőépítészet – Spa & wellness díj
- Avalon Resort & SPA, ahol a luxus természetes! Avalon Park