2024-ben a bulizás új dimenzióba lép?

Hírek

A nappali buli, másnéven daytime parti egy olyan esemény vagy rendezvény, amelyet a nap folyamán tartanak, általában délelőtt vagy délután. Ezek a partik gyakran lazább hangulatúak és könnyedebb atmoszférával rendelkeznek, ellentétben az éjszakai bulik hagyományos intenzitásával. 

 

Az éjszakai közösségi élettel foglalkozó Updown Nightlife készített egy kutatást még 2019-ben, amiből kiderült, hogy főként a korai alvás és a fáradtságmentes másnap, az étkezési lehetőség, a közeg sokszínűsége, a lazább és kötetlenebb hangulat az, ami miatt előnyben részesítik a daytime bulikat. Kansas City nem az egyetlen város az Egyesült Államokban, ahol inkább a daytime bulik élveznek nagyobb érdeklődést, ugyanis Los Angeles, Phoenix, Washington DC és Atlanta esetében is erős nappali partikultúra van. A daytime partyk pedig Európában is teret hódítottak az utóbbi években.

A főleg budapesti, nappali bulik már több éve jelen vannak, azonban rendkívül ritkán, illetve időszakosan lehet ilyen rendezvényekre bukkanni. Ennek oka, hogy hazánkban még mindig leginkább az éjszakai életnek van nagyobb kultúrája és kevésbé ismertek a daytime bulikkal járó előnyök. Azonban néhány bulinak otthont adó helyszín felismerte a benne rejlő lehetőségeket. Budapesten talán elsőként indít rendszeres nappali buli-sorozatot Európa legnagyobb szórakozóhelye, a hazai közönség és a külföldiek által is sokat látogatott Instant-Fogas komplexum, ahol április 21-én indul a 8. napon elnevezésű programsorozat. Vasárnaponként így már délután 2 órától várják a bulizni vágyókat különleges fellépőkkel, extra díszlettel és egyedi hangulattal.

“Az Instant-Fogas partikomplexum hamarosan itthon, de a világon is egyedülállónak mondható működéssel újít: április 21-től 8 napos nyitvatartással, vagyis a szokásos 18:00-06:00-os nyitvatartás mellett vasárnap már 14 órától várja a daytime bulikedvelőket” – mondta Bankó Ákos, az Instant tulajdonosa. “Látjuk, hogy mi a nemzetközi trend, és várható, hogy egyre nagyobb teret hódít majd itthon is” – teszi hozzá.

 

A Z generáció sokkal kevesebbet iszik, mint az előző generációk, ezáltal kevesebb közösségi életet is élhet

Egyértelmű tény, hogy sok esetben a bulizáshoz társul az alkoholfogyasztás is, azonban érdekesség, hogy az Y generáció (1980-2000 között születettek) kevesebbet iszik, mint az előttük lévő generáció, a Z generáció (1996-2009 között születettek) pedig 20%-kal kevesebbet, mint Y társaik – derült ki a Keane cikkéből. A generáció sajátossága az internet és a social média térnyerése, így emiatt is sokan előbb választják az otthonmaradást és a telefonozást, mint a közösségi életet, legyen az éjszaka vagy nappal. Az idősebb generáció számára a bulizás és a társasági élet fontossága továbbra is jelentős, azonban sokan inkább daytime bulikba vágynak.  Ez a preferencia részben az életstílusukhoz és rutinjukhoz kapcsolódik, hiszen bár még mindig szeretnek szórakozni, de az esti órákban való aktív részvétel gyakran összeegyeztethetetlen lehet a korai kelésekkel és a munkahelyi kötelezettségekkel. Általános probléma, hogy egy-egy átmulatott éjszaka után kárba vész a következő nap és hasztalanul telhet a buli másnapja, be kell menni a munkahelyre, teljesíteni kell, de ugyanúgy otthoni feladatokat is el kell látni. A legtöbb szórakozóhely azonban este nyitja ki a kapuit.

 

Az éjszakai bulik sem halnak ki

Hazánkban, de külföldi viszonylatban is a szórakozás kultúrája még mindig az éjszakában figyelhető meg leginkább. Az esti bulik kultúrájának fejlődésében fontos szerepet játszottak az új technológiák, például a világítás, a vizuál, a hangosítás és a zenei technológia fejlődése, amelyek lehetővé tették az éjszakai események sokféle formájának megvalósítását és fejlesztését. Ezen túl az éjszakai partizás összefonódik a popkultúrával, beleértve a zenét, a filmeket, a televíziót és az egyéb médiumokat. A popkultúra által megjelenített éjszakai bulik és életstílusok inspirációul szolgáltak az embereknek, és hozzájárultak az éjszakai élet népszerűsítéséhez.

Ugyanakkor a nappali bulik várhatóan egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a party-tortából, vitathatatlan előnyei miatt ma már millió döntenek úgy, hogy naplemente előtt indulnak szórakozni.

 

SOCIAL MEDIA