20 millió dolláros globális pénzügyi alapjából magyar intézményeket is támogat a magyarországi Novartis Csoport

Hírek Kiemelt

A magyarországi Novartis Csoport (Novartis Hungária Kft. és Sandoz Hungária Kft.) összesen 58 millió forinttal támogatja a hazai egészségügyi intézményeket és szervezeteket. A vállalat globális COVID-19 kezdeményezésének keretein belül segít két magyar kórházat és a Magyar Vöröskeresztet kiegészítő felszerelések, gépek, ételek, vitaminok, valamint fertőtlenítőszerek beszerzésében. A támogatásokkal párhuzamosan klinikai vizsgálatokkal és a nem COVID-hoz kapcsolódó gyógyszerkészleteinek folyamatos biztosításával segíti a cégcsoport a koronavírus elleni küzdelmet a világ számos országában.

 

A Global COVID-19 Response Fund a Novartis által létrehozott összesen 20 millió dolláros globális pénzügyi alap, olyan közegészségügyi kezdeményezések támogatására, melyek célja a járvány által leginkább sújtott közösségek támogatása világszerte. A vállalat gyorsított eljárás keretein belül hagyja jóvá az egyedi támogatási kérelmeket.

 

Támogatás a magyar járványkórházaknak

A Novartis Csoport két hazai tagvállalata, a Novartis Hungária Kft. és a Sandoz Hungária Kft. sikerrel pályázott összesen csaknem 60 millió forint támogatásra a cég Global COVID-19 Response Fund elnevezésű alapjából. Magyarországon a két legnagyobb járványkórházat támogatja a cég, 20-20 millió forinttal segíti a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet; Szent László és Szent István Kórház Betegeiért, Orvosaiért és Dolgozóiért Alapítványt, és a Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Betegeiért Alapítványt. A támogatás segít a kórházaknak felkészülni a várhatóan megnövekedő kapacitásigényekre. Az intézmények az összegeket kiegészítő felszerelésekre, sebészeti berendezésekre, mobil röntgenre és egyéb orvosi készülékre fordítják.

 

A Magyar Vöröskereszt munkájának támogatása

A Novartis Hungária Kft. és a Sandoz Hungária Kft. további 18 millió forintot adományozott a Magyar Vöröskeresztnek, melyet szintén a globális COVID-19 alapba való pályázattal nyert el a magyarországi vállalatcsoport. A Magyar Vöröskereszt számos tevékenységgel segíti a koronavírus elleni küzdelmet. A vállalatok által biztosított támogatásnak köszönhetően az önkormányzatokkal együttműködésben még több ételt és fertőtlenítőszert juttathatnak el a rászorulóknak, ételt és gyógyszert szállítanak a karantén alatt lévő szociális intézményeknek, továbbra is biztosíthatják a folyamatos véradásokat a vészhelyzet ideje alatt is, illetve segíthetik az Országos Mentőszolgálat munkáját is minták szállításával, a mentősök ellátásával, valamint a határátkelőhelyeken testhőmérséklet méréssel.

“A Magyar Vöröskereszt az elmúlt másfél hónapban 41 383 rászorulót segített országszerte élelmiszer- és segélycsomagokkal a járványhelyzet kapcsán. Olyan kiegészítő feladatokba is bekapcsolódtunk, mint az Országos Mentőszolgálat kapacitásának bővítése logisztikai támogatással, és a mentősök élelmezése. Ennek következményeként azonban növekedtek a költségeink is. Mivel csak azzal tudunk segíteni, amit támogatóinktól kapunk, ezért nagy örömmel tölt el bennünket, hogy nap mint nap új támogatók állnak mellénk. A Novartis csoport kiemelkedő pénzadománya azért rendkívül fontos számunkra, mert tevékenységünk még intenzívebb lesz a következő hetekben, hiszen egyre több család kerül nehéz helyzetbe. Munkánkhoz a pénzadomány a leghasznosabb, mert azt megyei szervezeteinkhez eljuttatva munkatársaink a helyi aktuális igényeket figyelembe véve tudják megvásárolni a legszükségesebbeket a rászorulók számára.” – mondta el Török Diána, a Magyar Vöröskereszt vállalati kapcsolatokért és adománykezelésért felelős szakmai vezetője.

 

Gyógyszerkutatások és árstabilitás

Az előzetes orvosi adatok alapján néhány Novartis által gyártott készítmény feltételezhetően pozitív hatással bír a COVID-19 betegek kezelésében. A Novartis különböző klinikai vizsgálatokat támogat, amelyek célja a lehetséges terápiákat megerősítő adatok kinyerése, és mindemellett együttműködik más cégekkel is annak érdekében, hogy közösen minél előbb megtalálják a COVID-19 ellenszerét. Magyarországon pedig a vállalatcsoport együttműködik a szakmapolitika vezetőivel, illetve az egészségügyi háttérintézményekkel, annak érdekében, hogy ezekhez a készítményekhez a magyar betegek számára is biztosítsa a hozzáférést.

A kijárási korlátozás, a lezárt határok és a megnövekedett igények mellett is kiemelt figyelmet kap a gyógyszerekhez való folyamatos hozzáférés biztosítása. A vállalat jelenleg minden magyarországi igényt ki tud elégíteni valamennyi terméke tekintetében, nincsenek ellátási gondok, emellett a veszélyhelyzet pénzügyi hatásának csökkentése érdekében minden Novartis és Sandoz termék árát stabilan tartja a járvány teljes időszaka alatt.

 

HCQ gyógyszeradomány

A Novartis globális szinten 130 millió adag hydroxychloroquine-t (HCQ) ajánlott fel adományként a koronavírus járvány elleni harc támogatására. A Sandoz által gyártott, malária-ellenes gyógyszerként ismert készítmény jelenleg a koronavírus kezelésére irányuló klinikai vizsgálatokhoz kapcsolódó értékelés alatt áll. Amennyiben az orvosi evidenciák alátámasztják a COVID betegek kezelésében való alkalmazást, a HCQ változást hozhat a betegség ellen vívott harcban. A közelmúltban a kormányzattól érkezett kérés alapján a magyarországi vállalatcsoport támogatni tudja a magyar államot azonnali HCQ szállítmánnyal, a nemzeti COVID-19 kezelési protokoll alapján.

„Vezető egészségügyi vállalatként elkötelezettek vagyunk abban, hogy gyógyszereket és támogatást nyújtsunk a világjárvány kezelése érdekében. Büszkék vagyunk arra, hogy itt Magyarországon is támogatni tudjuk a járványellenes védekezést, hiszen ezen a válságon csak úgy tudunk túljutni, ha mindannyian összedolgozunk” – mondta Dr. Roland Kreissig, a magyarországi Novartis csoport vezérigazgatója.

SOCIAL MEDIA