15 milliárd forinttal emelik a közmédia költségvetését a választási évben

Hírek

A kormányzat benyújtotta a Parlament elé a a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2024. évi egységes költségvetéséről szóló törvényt, amiből többek között kiderül, mennyiből fog működni a jövőre az NMHH, valamint a Médiatanács és az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap.

 

Költségvetési Bizottság elnöke, Vajda Zoltán által jegyzett dokumentum szerint a Hatóság 2024. évi költségvetésének kiadási és bevételi főösszegét is 57 750 millió, azaz ötvenhétmilliárd-hétszázötvenmillió forintban határozza meg.
Médiatanács esetében a két lehetőség áll a parlament előtt, vagy 820, vagy pedig 554 millió forint lehet a büdzsé, erről dönthetnek az országgyűlési képviselők.
Az MTVA jövőre 142 058 millió, azaz egyszáznegyvenkettőmilliárdötvennyolcmillió-ötszázezer forintból fog működni – írja az economx.
Az MTVA-nál személyi juttatásokra és járulékokra több mint 28 milliárdot (28 402,7 millió forint) fordítanak majd. A bevételi oldal is érdekes, mert közszolgálati hozzájárulás címen 126,2 milliárd folyik be az MTVA-hoz, de jövőre számítanak több mint hétmilliárd forintnyi kereskedelmi, vagyongazdálkodási és egyéb bevétellel is.
2023-as költségtervezetben 126 577,3 millió forint, azaz egyszázhuszonhatmilliárdötszázhetvenhétmillió-háromszázezer forint szerepelt az MTVA büdzséjében, tehát több mint 15 milliárddal növekedett az elkölthető forrás a választási évben – teszik hozzá.

 

Fotó: MTI Fotó / Balogh Zoltán

 

SOCIAL MEDIA