Washington Post: a jelentésekből egészen más kép rajzolódik ki Zelenszkijről, mint amit a nyilvánosságból ismerhetünk

Hírek

Volodimir Zelenszkij azzal nyerte el a nyugati kormányok bizalmát, hogy rögzítette, nem használják a megkapott fegyvereket Oroszország területén végrehajtott akciókhoz, ehelyett egyértelműen az Ukrajna területére lépő orosz erők ellen vetik be azokat, csakhogy zárt ajtók mögött nagyon mást is tervezett a politikus.

 

Javasolta például orosz falvak elfoglalását, mi több, a magyarországi szállításokat biztosító Barátság kőolajvezeték felrobbantását is – írja tényfeltáró cikkében a The Washington Post.

A lap újabb titkosszolgálati dokumentumok tartalmát ismertette abból a nagy csomagból, amelyek a Discord nevű platformon keresztül szivárogtak ki. A Pentagon nem kérdőjelezte meg a dokumentumok valódiságát. Az újság szerint a jelentésekből egészen más kép rajzolódik ki Zelenszkijről, mint amit a nyilvánosságból ismerhetünk. Az ukrán elnök egy januári találkozón például azt javasolta, hogy foglaljanak el a határhoz közeli orosz városokat, hogy ezzel gyakoroljanak nyomást Oroszországra.

A dokumentumoknak Magyarországot érintő részei is vannak, Zelenszkij a Barátság kőolajvezeték felrobbantásának ötlete nyomán arról is beszélt, ez lerombolhatná Orbán Viktor iparát, amely erősen támaszkodik az orosz olajra.

A beszélgetést ismertető titkosszolgálati szakemberek úgy látták, Zelenszkij haragszik Magyarországra, ebből következhetnek az értelmetlen fenyegetések. A cikkben arról írnak, hogy noha Magyarország a nyugati szövetségi rendszer tagja, Orbánt széles körben Kreml-barátként tartják számon – írja a 24.hu.

A Washington Postnak adott kijevi interjújában Zelenszkij fantáziálásnak nevezte az oroszországi célpontok támadásáról szóló ötleteit, ugyanakkor megvédte a jogukat ahhoz, hogy nem szokványos taktikát is alkalmazzanak az ország védelmében.

 

Fotó: Washington Post

 

SOCIAL MEDIA