Vizsgálják a tenger gyümölcseinek laboratóriumban történő előállításának lehetőségeit

Hírek

Az ABB Robotics szándéknyilatkozatot írt alá a szöuli székhelyű élelmiszer-feldolgozó vállalattal, a Pulmuone Co Ltd.-vel, amely szerint a két fél automatizálási megoldásokat kíván kifejleszteni a laboratóriumban termesztett, újszerű élelmiszerek kutatásához és előállításához. A Pulmuone, amely több élelmiszermárka, például a Nasoya tofu termékek és a Monterey Gourmet Foods tulajdonosa, jelenleg a sejttenyésztéssel előállított tengeri élelmiszertermékek új generációjának kifejlesztésén dolgozik.

 

„Nagyon örülünk a Pulmuone vállalattal folytatott jövőbeni együttműködésnek, aminek sikerét az ABB-nek az élelmiszeriparban és az élettudományok terén szerzett robotikai szakértelmével és tapasztalatával egyaránt segíteni tudjuk” – nyilatkozta Craig McDonnell, az ABB Robotics Business Line Industries részlegének ügyvezető igazgatója. „A robotok azon képessége, hogy mentesíteni tudják a szakképzett laboratóriumi dolgozókat a monoton, ismétlődő feladatok elvégzése alól, kulcsfontosságú előny egy olyan gazdaságban, mint Dél-Korea, ahol hiány van szakképzett munkaerőből. Emellett a robotok által kínált precizitás és ismételhetőség is nagy előnyt jelent az élelmiszeripari alkalmazásokban.”

A tengeri élelmiszerek mesterséges körülmények között történő előállítása során élő halakból sejteket izolálnak, majd sejtkultúrában tovább tenyésztik azokat. A megállapodás keretében az ABB és a Pulmuone az innováció számos kulcsfontosságú területén működik majd együtt, hogy közösen fejlesszék a sejtkultúrás tengeri élelmiszerek előállítási folyamatát, és megoldják az ilyen élelmiszerek jövőbeni tömeges előállítását. Az együttműködés magában foglalja a robotokra alapozott automatizálás kutatását és fejlesztését a termelés hatékonyságának növelése és a keresztszennyeződések megelőzése érdekében.

Az ABB az automatizálási megoldásainak teljes portfólióját, beleértve a potenciális MI-alapú megoldásokat, szoftvereket, robotokat és az automatizálási szakértelmet is, a sejtkultúrás tengeri élelmiszerek előállítási folyamatának kifejlesztésére fogja fókuszálni. Bár a két félnek a konkrét megoldások körét még meg kell határozni, azonban egyes műveletek továbbra is emberi közreműködést igényelnek majd, így az ABB együttműködő robotok (kobotok) portfóliója valószínűleg kulcsszerepet fog játszani a jövőbeli megoldásokban. A kobotok úgy programozhatók, hogy biztonságosan, hagyományos védőberendezések nélkül dolgozzanak a munkafeladatokat végző emberek mellett.

„Az automatizálás és a robotika területén globális vezető szerepet játszó ABB mesterséges intelligencia alapú robotikai technológiájának és a Pulmuone-nak a sejttenyésztéses tengeri élelmiszerek termelésében meglévő speciális alaptechnológiájának integrálásával várhatóan növelni fogjuk technológiai versenyképességünket, és nagyobb szinergiát hozunk létre a fejlett tengeri élelmiszer-előállítási technológia fejlesztésében” – mondta Kim Sang-gu, a Pulmuone Technológiai Központ élelmiszerbiztonsági igazgatója. „A közeljövőben felgyorsítjuk a fenntartható módon előállított, sejttenyésztett tengeri élelmiszertermékek innovatív tömeggyártási rendszerének kidolgozását, ami terveink szerint úttörő technológiai újításokhoz vezet.”

 

SOCIAL MEDIA