Varga Attila, alias Sixx: „Mint A tanúban, a hatalom egyszer úgyis kér valamit”

Hírek Kiemelt

Varga Attila, alias Sixx, a Network4 online fejlesztési és kommunikációs igazgatója barátságról, az Index szétveréséről, a Telexről, méregdrága sportjogokról és függőségekről adott interjút Tóth Olivérnek, ami az InStyleMen.hu oldalon jelent meg.

 

Annak ellenére, hogy tizenöt évig dolgozott az Indexnél, soha nem érdekelte, hogy mainstream médiaszereplő legyen. Egyszer azért vezette a Survivor háttérműsorát, de azt is csak azért vállalta el, mert nagyon szerette az amerikai formátumot.

„Tetszik az emberkísérlet, amit bemutat, különösen az első évadokban. Maga a reality készítése is zseniális, ugyanis visszafele vágják meg. Leforgatnak tizenhárom részt, tehát tudják, hogy Pista nyert, majd ezt követően mutatják meg az útját a győzelemig úgy, hogy a néző számára csak a végén derül ki, hogy ő lesz a befutó.”

Mint kiderült, szerette forgatni a Két majmot is Szabó Zolival (egykori indexes újságíró, majd az RTL marketing- és kommunikációs igazgatója, jelenleg a HVG Kiadó digitális portfólió- és marketingigazgatója – a szerk.), ami egy idétlen, indexes videósorozat volt, amelyben hol focizni, hol kézilabdázni, hol szurkolni tanultak.

 

Az Index szétveréséről, illetve arról, miért nem ment a Telexhez

„Egyre jobban láttuk, hogy az Index össze fog esni. A farkas – az egyik tulajdonos személyében – már ott ült az ajtóban a tökeit nyalogatva. Ekkor már egy zárt körben, amelynek nem voltam tagja, érezni lehetett a szervezkedést, elindult annak a körvonalazása, hogyan lehetne folytatni. Telefonon és személyesen is beszéltünk az illetékesekkel, akik szerették volna, ha velük tartok, de miután nemet mondtam, megkértek, hogy a többieknek ne szóljak egy szót sem. Ez volt az a pont, ami ahhoz kellett, hogy tudjam, rossz döntés lenne a Telexhez mennem. Kilencven ember állt fel a szerkesztőségből, akiknek egy részét nem vitték magukkal, és pár ilyen kollégám elmondásából azt vettem ki, hogy még csak nem is szóltak nekik időben, hogy gondolják át a dolgokat. Értem, hogy kellemetlen valakinek a szemébe mondani, hogy „kevés vagy, barátom”, de ez lett volna a tisztességes lépés. Ennél sokkal nagyobb szemétség semmit sem mondani neki, hagyni, hogy mástól tudja meg, vagy küldeni neki egy SMS-t, hogy „bocs, de ez most nem fog összejönni”. Ilyet az ember, különösen, ha tizenöt évig együtt dolgozott veled, nem csinál” – mondja Varga Attila az InStyleMen.hu oldalon megjelent interjúban, amelyben szóba került korábbi főnöke, Spéder Zoltán is.

„Őt sok mindennel lehet vádolni, de azzal nem, hogy szocialista vagy ellenzéki lenne. Tudom, milyen a narancsszínű hímtag másik oldalán lenni. Teljesen mindegy, milyen színű a függés. Mint A tanúban, a hatalom egyszer úgyis kér valamit, és nem vagyok hajlandó újra ilyen helyzetbe kerülni. Nem vagyok teljes mértékben meggyőződve arról, hogy Magyarországon egy akkora újságot, mint a Telex, lehet csak közösségi forrásokból működtetni. Amikor arról volt szó, hogy menjek, ezt is elmondtam nekik és azt is, hogy ha isteni csoda folytán az ellenzék választást nyerne, onnantól a Telex lesz az Origo. Nem akarok origós lenni.”

Azon kívül, hogy az Index tulajdonosa, Spéder Zoltán volt, oligarchákkal sosem volt dolga. Egy interjúról viszont mesélt, amelynek a körülményei érdekesen alakultak.

„Abban az időben vette meg Vida József a TV2-t. Senki nem tudott róla semmit azon kívül, hogy a Takarékbank vezérigazgatója. Szólt a főszerkesztő-helyettes, hogy meg kellene írni a portréját. Kérdeztem ismerősöket, hátha tudnak róla valamit. Ez volt pénteken, majd hétfőn reggel a lapigazgató és a főszerkesztő behívott az irodájukba, hogy telefonáltak Vida titkárságáról, szívesen adna nekem interjút. Találkoztam előtte is gazdag és hatalommal bíró emberrel, de ilyen kellemetlen interjúm előtte nem igazán volt. Végig magabiztosan és cinikusan röhögött azon, ahogy próbáltam tőle minél többet megtudni arról, ki ő és miért vásárolta meg a csatornát. A fotós, aki elkísért, az interjú után még tíz percig remegett az idegességtől…”

 

Méregdrága sportjogokról

Mint az a beszélgetésből kiderül, a magyar sportjog-piacot torzítja, hogy a három legdrágább és így legértékesebbnek tartott sportjog (a Forma-1, a labdarúgó-világbajnokság és az UEFA Bajnokok Ligája) jelenleg a köztévénél van. Varga Attila szerint nincs még egy olyan ország a világon, ahol ez a három prémium sportjog egy ingyenesen nézhető televíziónál lenne. Ezt csak egy olyan országban lehet megcsinálni, ahol a köztévébe, „aminek rohadtul nem ez lenne a dolga, az állam számolatlanul önti a milliárdokat, hogy kenyeret és cirkuszt vegyen a népnek, mindegy milyen áron”.

A Network4 esetében azt a modellt alkalmazzák, amely szerint minden meccs, futam, csörte stb., ami a tévében élőben megy, online is látható, ráadásul nem egy esetben plusz tartalommal (választható hangsáv, statisztikai felület, választható multikamerás közvetítés), de ezeken felül adnak még plusz tartalmakat is, amik nem férnek be a tévébe. Mint kiderült, a későbbiekben szeretnének rétegsportjogokat, például vitorlázást, ausztrál és angol rögbit, női sportokat is megszerezni. „Szeretném, ha idővel, amikor valaki azt mondja, hogy sport és online, először a Network4 jusson eszébe.”

 

A nagyinterjú az alábbi linken elérhető.

 

Fotó: InStyleMen

 

SOCIAL MEDIA