Útmutatót készített a GLAMI a divatiparban használt alapanyagokról

Hírek Kiemelt

Ruháink tucatnyi különféle anyagból készülhetnek, de hogyan döntsük el melyiket válasszuk, ha tudatosan szeretnénk vásárolni? Honnan származnak az egyes anyagok és milyen tulajdonságaik vannak? Milyen gyártási folyamat során dolgozzák fel a gyapjút vagy a selymet? Hol és milyen feltételek mellett termesztik a gyapotot? Milyen környezeti hatásokkal jár egyetlen pamut póló gyártása?

 

A http://www.glami.hu/ divatkereső platform oldalán elérhető útmutatóból megtudhatjuk, hogy a divatban használt anyagok miből és milyen eljárással készülnek, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek, hogyan kell tisztítani őket és mennyire felelnek meg a fenntarthatóság követelményeinek. A keresőplatformon mintegy 40 féle anyagfajta tulajdonságainak nézhetünk utána, legyen szó természetes anyagokról, mint a pamut, a bőr és a gyapjú, a mesterséges növényalapú anyagokról, mint az acetát és a lyocell, a mesterséges olajalapú anyagokról, mint az elasztán és a poliészter, vagy az olyan szövetekről, mint a flanel, a szatén és a dzsörzé. Az útmutató célja, hogy a GLAMI, mint a fenntartható divat elkötelezett támogatója olyan alapvető információkat nyújtson a fogyasztóknak, amelyek megkönnyítik a divatcikkek kiválasztását.

 

Természetes vagy vegán bőr?

A természetes és szintetikus bőrök első pillantásra nagyon hasonlóak, de részleteiben nagyon eltérőek. A természetes bőr állati eredetű – leggyakrabban marhabőr, – míg az ökobőr, vagy vegán bőr a szintetikus bőr szinonimája, amely általában egy műanyagfajtából, a poliuretánból készül. A természetes bőr rendkívül időtálló anyag, ezért gyakran mondják, hogy egy bőr pénztárca vagy cipő több éves befektetés, ugyanakkor egy bőrcipőt, kézitáskát és egyéb ruházatot rendszeresen karban kell tartani. Ezzel szemben az ökobőr nem igényel különösebb ápolást, ellenállóbb a vízzel szemben, de sokkal gyorsabban repedezik és veszít jó megjelenéséből, mint a valódi bőr. A természetes bőráru ára általában magasabb, mely néhány embert elbátortalaníthat a valódi bőrből készült termékek vásárlásától.

 

Melyik a fenntarthatóbb bőr?

Környezeti szempontból a mesterséges és valódi bőr között nehéz dönteni. Sokan az állatokkal szembeni kegyetlenség csökkentése érdekében vásárolnak valódi helyett vegán, vagy „erőszakmentes” termékeket, viszont a poliuretán gyártásakor használt anyagok rákkeltőek, 1 kg előállításához 347 liter víz szükséges, és az anyag lebomlási ideje 500 év. Ugyanakkor a valódi bőrök 90%-a egy nagyon mérgező fém, a króm felhasználásával készül, ami hatással van a dolgozók egészségére, és a mérgező szennyvíz is a folyókba és az óceánokba kerül, tehát egyik opció sem felel meg maradéktalanul a fenntarthatóság kritériumainak.

 

Hogyan állapíthatjuk meg, melyik bőrről van szó?

Első lépésként a termék címkéjén lehet ellenőrizni az anyagösszetételt – általában, ha valódi bőrről van szó, akkor valahol a terméken feltüntetik ezt a tulajdonságot felirat vagy piktogram formájában. Ezután az anyag szerkezetét is meg lehet vizsgálni: a természetes bőrnek nincsenek vonalai és ráncai, míg az ökobőr felületén, mivel mesterségesen előállított, észre lehet venni a minták ismétlődését. A harmadik megkülönböztető tényező az anyag illata. A természetes bőr illata nagyon specifikus, a szintetikus anyag leggyakrabban szagtalan vagy gumiszagú.

 

Ki tehát a nyertes?

A mesterséges bőrből készült kiegészítők gyakran sokkal nagyobb színválasztékban kaphatók, mint a valódi bőrtermékek, ezért ha valaki divatos, színes modellt keres, amit nem fog minden nap viselni és emiatt nem akar sok pénzt befektetni, a műbőr lehet a logikusabb választás. Ezzel szemben, ha tartós darabra vágyunk, amit hosszú időn keresztül szeretnénk hordani a mindennapok során, akkor érdemes inkább semlegesebb színt választani, és megéri a valódi bőr termékek magasabb árát megfizetni.

 

SOCIAL MEDIA