Újabb szabadalom a Lyme-kór kimutatására szolgáló magyar tesztnek

Hírek

A DualDur teszt kulcsát jelentő sejttechnológiai folyadék és előkészítési módszer után most az automatikus sötétlátóteres mikroszkópia vizsgálatuk (AIM) során használt egyedi fejlesztésű eszköz is szabadalmat kapott. A rendszer a mesterséges intelligencia segítségével lehetővé teszi, hogy eddig el nem érhető érzékenységgel mutassák ki a Lyme borreliosist okozó baktériumok jelenlétét a betegek véréből.

 

A DualDur validált, Európa legnagyobb Lyme diagnosztikai klinikai kutatása által igazolt, CE-jelzéssel ellátott Lyme-kór teszt. Lehetővé teszi, hogy direkt vizsgálati módszerekkel igazolják a kórokozó jelenlétét, láthatóvá tegyék azt a mikroszkóp alatt akár még az immunválasz kialakulása előtt. A klinikai kutatásban a módszerükkel történt előkészítés után, automatikus sötétlátóteres mikroszkópia vizsgálattal (AIM) jelentősen magasabb diagnosztikai eredményeket értek el, mint a jelenleg használatos standard módszerek. Az új eszköz kulcsfontosságú volt abban, hogy a mesterséges intelligenciát élőképen lehessen alkalmazni, így a mikroszkópos vizsgálat kevesebb, mint 2 perc alatt elvégezhető és pontos statisztikákat ad eredményül.

„Büszkék vagyunk rá, hogy a DualDur módszer szabadalma után az automatikus mikroszkópia vizsgálatunkban használt egyedi eszköz szabadalmát is bejegyezték” – mondja Bózsik András Pál, a Lyme Diagnostics ügyvezető igazgatója. „Ez igazolja azt az elhivatott munkát és erőfeszítést, amit az elmúlt évek során tettünk a teszt fejlesztése érdekében, hogy még pontosabb eredményeket nyújtsunk, és segítsünk az embereknek az időben történő diagnózisban és kezelésben. Egyben szeretnénk hálánkat kifejezni mindazoknak, akik a fejlesztésben, tesztelésben és szabadalmi védelemben segítségünkre voltak. Új időszámítás kezdődik a cég, és reményeink szerint a Lyme-kórban szenvedők számára. Az első publikációnkat a szabadalmi határozat kézhezvételével leadtuk.”

A Lyme borreliosis, azaz a Lyme-kór világszerte a leggyakoribb állatról emberre terjedő fertőzés, és egyben a leggyakoribb kullancs által terjesztett bakteriális megbetegedés. A friss statisztikák szerint már minden ötödik ember találkozott a Lyme-kór kórokozójával, Európában legalább 650-850 ezer, hazánkban akár húszezer új fertőzés is történhet évente. Egyre gyakoribb diagnózis, ez pedig annak köszönhető, hogy növekszik a betegség ismertsége, de a kullancsok is egyre nagyobb területet hódítanak meg az éghajlat enyhülésének köszönhetően – írják.

 

SOCIAL MEDIA