Újabb adóügyi fizetési kedvezményeket jelentett be a NAV

Hírek Kiemelt

A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára, Izer Norbert a szerdai napon újabb fizetési kedvezményeket jelentett be a koronavírus-járványt követő gazdasági helyreállítás keretében. A fizetési halasztásra és a részletfizetésre, valamint az adótartozás mérséklésére vonatkozó igényeket 2021 végéig lehet benyújtani, Karácsony Balázs, a BDO adóigazgatója gyakorlati példákon keresztül foglalta össze az intézkedések előnyeit.

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása szerint 6 hónapra vonatkozó fizetési halasztást, illetve 12 hónapra vonatkozó részletfizetési lehetőséget engedélyez bármely adónemre abban az esetben, ha az adóösszeg nem haladja meg az 5 millió forintot. A kedvezményhez azonban szükséges igazolni, hogy a vállalkozás fizetési nehézsége a veszélyhelyzet miatt áll fenn. A vállalkozók a FAG01 űrlap kitöltésével nyújthatják be igényeiket 2021. december 31-ig.

„A fizetési halasztás és a részletfizetési lehetőség ösztönzőleg hathat azon vállalkozásokra, akiknek a helyreálláshoz nagyobb kiadásokat kell eszközölniük, viszont ezeknek köszönhetően garantáltan fizetőképessé válnak a halasztás időtartamának végére. Ilyen vállalkozások lehetnek a szolgáltató szektor szereplőinek széles köre, például a járványban súlyos károkat szenvedett vendéglátó szektor talpra állásában meghatározó segítséget jelent, és a turisztikai ágazat helyre állításában is jelentős mértékben segíthet.” – fejtette ki Karácsony Balázs, a BDO adóigazgatója. A szakértő hozzátette, az új intézkedések nem csak a vállalkozásoknak, de a járvány miatt nehéz helyzetbe került magánszemélyeknek is stabil támaszt biztosíthatnak egyéni költségvetésük helyreállításában és az adózásuk ütemezésében.

Az új szabályzás értelmében az igény benyújtása esetén a NAV mérsékli a nem természetes személyek adótartozását 5 millió forintig, adónemenként legfeljebb húsz százalékban. Fontos azonban, hogy ezesetben is igazolni kell, hogy az adózó tevékenysége a járványból adódó okok miatt lehetetlenülne el. „A frissen bejelentett kedvezmények számottevő előnye, hogy késedelmi pótléktól mentes, mivel a koronavírus-járványra vonatkozó méltányossági intézkedések esetében a NAV nem számíthat fel pótlékot, így a pénzügyileg hátrányosan érintett adózók még hatékonyabban tudnak tartalékolni” – tette hozzá Karácsony Balázs, a BDO adóigazgatója. Magánszemélyek a FAM01 űrlap kitöltésével nyújthatják be igényüket az év utolsó napjáig.

SOCIAL MEDIA