Új részleget hoz létre a Continental a gumiabroncs üzletág fenntarthatósági tevékenységei számára

Hírek Kiemelt

A Continental gumiabronccsal foglalkozó üzleti területe már évek óta folyamatos elkötelezettségéről tesz tanúbizonyságot a fenntarthatóságot érintően, és most a „Vision 2030” stratégiai program keretében az összes tevékenységét és projektjét egy újonnan létrehozott részleg alatt folytatja tovább, amelyet Claus Petschick irányít. Petschick fenntarthatósági igazgatóként 2020. április 1-jétől felel a fenntarthatósági projektek stratégiai irányításáért és globális koordinációjáért, és ebben a szerepkörben Christian Kötz, a Continental Tire üzletágának igazgatója és a Continental AG igazgatótanácsának tagja a közvetlen felettese.

 

Claus Petschick több mint 30 éve dolgozik a Continentalnál, korábban több feladatkört is betöltött a K+F, valamint az elsőszerelésű abroncsok (OE) termékfejlesztési üzletágán belül, mielőtt a hannover-stöckeni gumiabroncsgyár igazgatójává nevezték ki 2007-ben. Az 58 éves építőmérnök legutóbbi pozíciójában tíz éven keresztül felelt a globális minőségbiztosításért a gumiabroncs szektorban, mint minőségbiztosítási alelnök.

„A Claus Petschick által vezetett és újonnan, kimondottan erre a célra létrehozott fenntarthatósági szervezettel megerősítjük messze nyúló tevékenységeinket és kutatási projektjeinket, valamint növeljük a fenntartható üzleti modellek és a teljes értékláncot érintő innovatív termékek és szolgáltatások további szisztematikus fejlesztésére irányuló elkötelezettségünket – magyarázza Christian Kötz, a Tire üzleti terület igazgatója és a Continental AG igazgatótanácsának tagja. – Hiszünk abban, hogy a fenntartható és felelős igazgatás fokozza az innovációs kapacitásunkat és a jövőbeni életképességünket, valamint mindezzel jelentős társadalmi hozzájárulást érünk el, és kötelezettségvállalásunkkal képesek leszünk alakítani a jövőnket.”

A fenntartható és felelős gazdálkodás már évek óta szerves részét képezi a Continental vállalati stratégiájának és fejlődésének. A fenntarthatósági stratégia négy fő témára összpontosít: a klímaváltozás enyhítésére, a tiszta mobilitásra, a körkörös gazdaságra és a fenntartható ellátási láncokra. Annak érdekében, hogy a jövő gumiabroncsa még energiahatékonyabb és környezetkímélőbb legyen a gyártás, használat és újrahasznosíthatóság szempontjaiból egyaránt, a Continental szisztematikus befektetésekkel segíti új technológiák, alternatív alapanyagok, valamint környezetvédelmi szempontból kompatibilis gyártási folyamatok kutatását és fejlesztését.

Ide tartozik például a termékek élettartamának újrafutózással való meghosszabbítása. A Continental már 2013-ban létrehozta erre a célra a világszerte egyedülálló ContiLifeCycle üzemét Hannoverben, Németországban, ahol integrált újrafutózó rendszerekkel felszerelt és speciálisan kifejlesztett gépflották emelik új szintre a gumiabroncsok újrahasznosítását.

A Continental számára egy további központi téma, hogy megszüntesse a természetes gumi kizárólag a trópusokról való behozatalát, ehelyett pedig elérje, hogy a kaucsukot az abroncsgyárakhoz a lehető legközelebb nyerjék ki, annak érdekében, hogy csökkenjen a folyamatosan zajló erdőirtás és a hosszú szállítási útvonalak során generált CO2 kibocsátás. A jövőben a Continental többszörös díjnyertes, hosszú távú Taraxagum projektje és a molekuláris biológiával és alkalmazott ökológiával foglalkozó Fraunhofer Intézet (IME) fogja szállítani a pitypangból származó természetes gumit, melyből motorkerékpárok, személygépkocsik és haszongépjárművek számára hoznak létre gumiabroncsokat. Az Urban Taraxagum kerékpárgumi a Continental első sorozatgyártott abroncsa, amely pitypangból származó természetes gumi felhasználásával készül.

A Continental elkötelezett a fenntarthatóság mellett a természetes gumi ellátási láncát érintően is, és arra törekszik, hogy a lehető legnagyobb átláthatóságot nyújtsa, valamint egy nyomon követhető és fenntartható ellátási láncot hozzon létre egy elektronikus rendszer segítségével. A Continental emellett a természetes gumi szektorának legfőbb szereplőit tömörítő Fenntartható Kaucsuk Globális Platform (GPSNR) alapítója is, melynek az üzleti életből és a társadalmi szférából érkező tagjai közösen a kaucsuk ágazat globális fenntarthatóságának előmozdítását célozták meg.

SOCIAL MEDIA