Tudja mennyi vizet fogyasztanak a háztartási gépei?

Hírek

A Víz Világnapja alkalmából a MediaMarkt megvizsgálta, hogy a ma kapható háztartási gépek miként befolyásolják a magyar háztartások vízfogyasztását. A felhasznált vízmennyiség csökkenés egyértelmű, a csökkenés üteme azonban egyre lassul.

A modern háztartási gépek megjelenésével csökkent a magyar háztartások energiafelhasználása, és a csökkenés a vízfogyasztásban is nyomon követhető. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján magyar háztartások vízfogyasztása 2000 és 2016 között összességében kb. 14 százalékkal csökkent.

A kevesebb vízfogyasztás oka nem utolsó sorban a háztartásokban egyre elterjedtebbé váló modernebb mosó-, és mosogatógépeknek köszönhető. Összehasonlítva egy 2000-es évek előtti és egy modern háztartást, vízfelhasználás szempontból a meghatározó tényezők a mosogatógép megléte, illetve a mosógép évjárata.

Általános kalkulációk alapján egy családi étkezés utáni kézi mosogatás folyóvízben 40-60 liter víz elhasználásával jár. Ugyanez egy mai mosogatógéppel már 10 liter alatt is megoldható. Ezzel pedig hetente megspórolható akár egy teljes kád víz, ami egy hónap alatt már közel 1 m3-nyi megtakarítás eredményez.

A MediaMarkt szakértőinek tapasztalata szerint a mosogatógéppel nem csak e miatt elégedettek használóik, hanem mert heti 5 mosogatási program mellett körülbelül 110-130 órát spórolhatnak a konyhában évente. És kinek ne lenne vonzó lehetőség 5 nappal kevesebb házimunkát végezni?

„A mosógépekkel is tudunk vizet spórolni. A kézzel mosás már szinte egyáltalán nem jellemző a hazai háztartásokra, a mosógépgyártók fejlesztéseinek köszönhetően egy idősebb géphez képest egy új készülékkel akár meg is felezhetjük a felhasznált vízmennyiséget – véli Szánthó Balázs, a MediaMarkt Árkád ügyvezető igazgatója. Egy átlagos tudású, illetve egy nagyon fejlett mosógép vízfogyasztása 80 illetve 40 liter körül van, míg egy régi típusú gép akár 140 liter vizet is elhasznál. A különbség, akár a mosogatógép használata esetén, óriási. A nyereség pedig nem csak forintban mérhető, de az ökológiai lábnyomunk is csökken ezáltal.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2016 óta ír ki pályázatot háztartási nagygépek vásárlásához vissza nem térítendő támogatásra, ahol lehetőség van például a mosogatógépek cseréjére is. A kiírás még nem jelent meg idénre, de érdemes figyelni a híreket az idei lehetőséggel kapcsolatban.

SOCIAL MEDIA